- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέα τουρκική πρόκληση για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο με έκδοση και Navtex και ΝΟΤΑΜ
Η πρώτη αντίδραση στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ
Συνεχίζοντας το μπαράζ των προκλήσεων, η Τουρκία εκδήλωσε την πρώτη αντίδρασή της η Τουρκία στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella με την έκδοση και ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Πάντως, αργά απόψε το βράδυ θα βρίσκεται εκτός απροόπτου το γεωτρύπανο West Capella στο σημείο της γεώτρησης, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας. Σύμφωνα με το philenews, το σημείο γεώτρησης και περιοχή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, το West Capella στις 9.00 το πρωί σήμερα, βρισκόταν σε απόσταση 170 ναυτικών μιλίων από το σημείο γεώτρησης και σε ευθεία πορεία προς αυτό. (Νο1 στην φώτο η θέση του πλωτού γεωτρύπανου σήμερα στις 9.00 το πρωί και με Νο2 ο προορισμός - στόχος για την γεώτρηση).
Στο μεταξύ, η Τουρκία, με Navtex που εξέδωσε χθες το βράδυ, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.
Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στην φώτο).
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αυτή την περίοδο αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τις; 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου. (Νο. 4)
Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα. (Νο. 5)
Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψήομετρο μέχρι και 20.000 πόδια. (Νο. 6)
Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυτές το τελευταίο διάστημα είναι συχνά αντικείμενο παράτυπων «δεσμεύσεων» από πλευράς Τουρκίας.
Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.