Κοσμος

Λονδίνο – Επικρίσεις για την Τερέζα Μέι - Θανάσιμα ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά στον πύργο του Γκρένφελ

Δεν συνάντησε επιζώντες κατά την χθεσινή της επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359261-744555.jpg
EPA/ANDY RAIN

Η Τερέζα Μέι γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων για την απόφασή της να μην συναντήσει επιζώντες κατά την χθεσινή της επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας, την ώρα που πασχίζει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, μετά το χαμένο της εκλογικό στοίχημα, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

Η Μέι υποσχέθηκε την διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της πυρκαγιάς που αφήνει πίσω της 17 διαπιστωμένους νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους, εκφράζοντας την θλίψη της αφού συναντήθηκε με μέλη των υπηρεσιών πυρόσβεσης και αρωγής.

Όμως, αντίθετα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, η Μέι απέφυγε να συναντηθεί με κατοίκους και διασωθέντες, προκαλώντας τις επικρίσεις του κοινού, των μέσων ενημέρωσης και του Συντηρητικού Κόμματος.

«Ηθελε μία απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση στην οποία δεν έδειξε την ανθρωπιά της», δήλωσε στο BBC ο πρώην υπουργός των Τόρις Μάικλ Πορτίλο. «Οφειλε να βρίσκεται εκεί με τους κατοίκους. Πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να δεχθεί τα συναισθήματα των ανθρώπων και να μην είναι τόσο φοβισμένος με τους ανθρώπους».

Η εφημερίδα The Sun δημοσιεύει κατάλογο 65 αγνοουμένων που ενδέχεται να είναι νεκροί, ενώ η αστυνομία του Λονδίνου αναμένει δραματική αύξηση του αριθμού των 17 μέχρι στιγμής εξακριβωμένων νεκρών, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν ίσως και μήνες για να ερευνηθούν όλοι οι χώροι του καμένου κτιρίου και για να αναγνωρισθούν τα θύματα.

Σήμερα, οι βρετανικές εφημερίδες ενισχύουν τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση προβάλλοντας σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για τις συνθήκες της καταστροφής και επικεντρώνοντας στα εύφλεκτα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου και οδήγησαν στην αστραπιαία επέκταση της φωτιάς.

«Τρία θανάσιμα ερωτήματα», είναι ο τίτλος της Daily Mail , η οποία υποστήριξε τους συντηρητικούς της Μέι στις εκλογές, αλλά διαπιστώνει ότι οι υπουργοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ενοχλητικά ερωτήματα για την καταστροφή.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ