Κοσμος

Δ. Αβραμόπουλος και Τ. ντε Μεζιέρ: Δύσκολoς ο συμβιβασμός για κατανομή προσφύγων

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο  γερμανός  υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο για   το προσφυγικό και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341412-709984.jpg

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως αυτό το διάστημα η Γερμανία, η Γαλλία, η μαλτέζικη προεδρία και η Κομισιόν προετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση που θα την καταθέσουν στην ΕΕ.

Ελπίδα τους είναι το αργότερο ως το τέλος του χρόνου η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Ο κ. ντε Μεζιέρ παραδέχθηκε όμως πως αυτό συνιστά δύσκολη προσπάθεια.

Όπως ενδεικτικά είπε, δεν είναι «και τόσο αισιόδοξος, αλλά περισσότερο αισιόδοξος από πέρυσι.» Τόσο ο υπουργός όσο και κ. Αβραμόπουλος τόνισαν ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος συμφώνησε πάντως με τον κ. ντε Μεζιέρ σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας όπως, παράλληλα, και με την αναγκαιότητα της απέλασης σε περίπτωση απόρριψης της αιτήσης ασύλου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο δράσης για την επαναπροώθηση και συστάσεις για τις χώρες καταγωγής ατόμων που απευλάνονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ