- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τις προάλλες έτυχε να ζήσω μία από εκείνες τις σπάνιες αλλά πολύ χαρακτηριστικές στιγμές, που δύσκολα ξεχνάει κανείς όσο καιρός και να περάσει. Μία από τις στιγμές εκείνες που, παρόλη την εφήμερη φύση των πραγμάτων και την αίσθηση ματαιότητας της καθημερινής τριβής με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μπορούν και σε κάνουν μερικές φορές να νιώσεις -σε ένα επίπεδο διαισθητικό- μια μυστική αρμονία να ενώνει εικόνες και πρόσωπα, αντικείμενα και μυρωδιές, προσδίδοντάς τους ένα νοήμα κρυφό αλλά και έντονα προσωπικό, πάνω και πέρα από οποιαδήποτε καθαρά ορθολογιστική προσέγγιση αυτού που -ελλείψει καλύτερου όρου- ονομάζουμε «πραγματικότητα».
Τις προάλλες λοιπόν έλαβα ένα δέμα. Στον σύντομο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να ανέβω τις σχεδόν κατακόρυφης κλίσης σκάλες του σπιτιού (κάτι που χαρακτηρίζει πολλά παλιά κτίρια στο Άμστερνταμ) και να το ακουμπήσω καταμεσής στο σαλόνι, ήταν σαν να είχα ήδη μια προαίσθηση της σημασίας αυτής της κατά τ’άλλα τελείως συνηθισμένης και τσαλακωμένης χάρτινης κούτας που κουβαλούσα στα χέρια μου. Με ένα μείγμα έντονης προσμονής, περιέργειας και ενθουσιασμού αποφάσισα να προχωρήσω άμεσα στην αποκάλυψη του απόκρυφου περιεχόμενου.
Με αργές κινήσεις, όπως όταν ανοίγεις ένα γράμμα που ενώ ανυπομονείς να διαβάσεις παρατείνεις ωστόσο εσκεμμένα την ανάγνωση, ξεκίνησα να αφαιρώ ένα-ένα τα στρώματα απο την ταινία που τύλιγε σφιχτά το πακέτο. Καθώς ετοιμαζόμουν να ψαλιδίσω και την τελευταία εκείνη λουρίδα που με χώριζε από την επαφή με τα ενδότερα του δέματος, μια απότομη κίνηση (την αποδίδω τόσο στην ανυπομονησία όσο και την αδεξιότητά μου) είχε σαν αποτέλεσμα να ματώσει ο δείκτης του δεξιού μου χεριού. Έβαλα το ψαλίδι στην άκρη και έδεσα όπως-όπως το δάχτυλό μου. «Τουλάχιστον δεν λέκιασα το περιεχόμενο», σκέφτηκα.
Το δέμα ήταν από τους γονείς μου. Κάποια πράγματα που τα είχα ζητήσει εγώ, κάποια άλλα που πάντα προσθέτουν (όπως όλοι οι γονείς) χωρίς προφανή λόγο ή προηγούμενη ειδοποίηση. Καθώς απομακρύνω τα προστατευτικά αφρολέξ, το πρώτο αντικείμενο το οποίο διακρίνω καθαρά είναι ένα βαζάκι. Στην ετικέτα διαβάζω πως πρόκειται για θυμαρίσιο μέλι από τα Κύθηρα. Δίπλα ακριβώς σε μερικά μπουκάλια με ελαιόλαδο είναι μια στίβα από CD και πάνω-πάνω το Ταξίδι στα Κύθηρα με την νοσταλγική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Χαμογελώ στην υποψία πως μάλλον δεν πρόκειται για καθαρή σύμπτωση.
Καθώς επιθεωρώ και το υπόλοιπο του μικρού αυτού θησαυρού, το μάτι μου πέφτει πάνω στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη. Κάθε λογής συνειρμοί περνούν σαν αστραπή από το μυαλό μου, καθώς νιώθω να με πλημμυρίζει ένα αίσθημα ακαθόριστης ευφορίας: Ο Οδυσσέας, η ξενιτιά, το ταξίδι, η γλύκα των αναμνήσεων, η νοσταλγία...
Η τελευταία δε προτιμά να κάνει την εμφανισή της με διάφορες μορφές: κρυμμένη μέσα σε μια κουταλιά μέλι, στις σελίδες ενός βιβλίου ή στο άκουσμα μιας μελωδίας:
Είναι η νοσταλγία για την οποία μιλάει και ένα άλλο αγαπημένο κομμάτι:
Αγία νοσταλγία πέλαγο ανοιχτό,
πόσα σκαριά έχεις πάρει για πάντα στο βυθό;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Γιατί η Τουρκία έμεινε εκτός F-35 και τι σημαίνει η πιθανή επιστροφή της
Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, αντίποινα από την Τεχεράνη
Τα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας
Tο βρήκε υπάλληλος συντήρησης
Οι Αρχές παίρνουν μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων
300.000 ευρώ αξιώνει η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για σειρά δηλώσεων της προέδρου της Πλεύσης εναντίον της
Ενώ οι επιθέσεις από αρκούδες αποτελούν συχνότατο φαινόμενο
Σε δέκα περιπτώσεις «συνεργάστηκε με άγνωστο πρόσωπο»
«Για στημένη υπόθεση», κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανώνυμος ιδιώτης ο αγοραστής - Αντιδράσεις από τους παλαιοντολόγους
Mετά από 107 χρόνια
Το Μεξικό προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις για θανάτους Μεξικανών υπό κράτηση
Η φωτιά εξαπλωνόταν μέσω του φρεατίου του ανελκυστήρα στο συγκρότημα
Αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Axios
Μπλεξίματα για έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της χώρας του
Η εξομολόγηση του Kάπτεν «Σάλι»
Καλείται να πληρώσει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων
Από τις πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.