Κοσμος

Οι πρώτες 48 ώρες του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Απολογισμός της νέας διακυβέρνησης πέρα από τον πόλεμο με τα ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337879-702671.jpg
EPA/Andrew Harrer

Απολογισμό των πρώτων 48 ωρών του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί το αμερικανικό δίκτυο CNN σχολιάζοντας ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο στον Λευκό Οίκο αναλώθηκε σε έναν πόλεμο δηλώσεων για τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου.

Ωστόσο, το CNN επισημαίνει ότι η νέα διακυβέρνηση προχώρησε σε πολιτικές αποφάσεις και αλλαγές με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στη χώρα. Τι έχει αλλάξει τις πρώτες 48 ώρες της διακυβέρνησης Τραμπ;

1. Ανέλαβε το σύνολο της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης της χώρας.

2. Υπέγραψε το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση κατάργηση του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, Obamacare.

3. Με απόφαση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρινς Πρίμπους παγώνουν όλες οι τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα μέχρις ότου να αξιολογηθούν από τη νέα διακυβέρνηση της χώρας.

4. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να αναλάβει ρόλο εντός του Λευκού Οίκου ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

5. Συνάντηση Τραμπ με την ηγεσία και το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Οι κωδικοί για τα πυρηνικά όπλα παραδόθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ.

6. Ο εκλεκτός του Τραμπ για την ηγεσία της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ανοικτός στην επανεξέταση των ορίων των μεθόδων ανάκρισης, όπως οι εικονικοί πνιγμοί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους αξιωματούχους της αμερικανικής υπηρεσίας.

7. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει νέο μέτωπο με το Ιράκ. Δηλώνει ότι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και διαχείρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας και διαμηνύει προς τη CIA: «Έπρεπε να κρατήσουμε το πετρέλαιο. Ίσως μας δοθεί μια νέα ευκαιρία τώρα».    

8. Μίλησε με τον Μεξικανό ομόλογό του και συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη του Ιανουαρίου.

9. Μίλησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά για τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών.

10. Ανακοίνωσε την επαναδιαπραγμάτευση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά.

11. Ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα είναι η πρώτη ηγέτιδα που θα υποδεχθεί ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

12. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για μεταφορά της έδρας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

13. Ο Τραμπ ήρθε αντιμέτωπος με την πρώτη φυσική καταστροφή ως πρόεδρος. Τουλάχιστον 18 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που πλήττει το νότο των ΗΠΑ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ