- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Σεξιστικός οδηγός γάμου στην Τουρκία: Χτυπάτε τις γυναίκες σας, τους κάνει καλό
Σάλος για το βιβλίο του Δήμου Κιουτάχειας
Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση του Δήμου Κιουτάχειας να εκδώσει ένα βιβλίο - οδηγό γάμου, στο οποίο εμπεριέχεται πλήθος σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων έναντι των γυναικών και της θέσης τους μέσα στην οικογένεια.
Ο οδηγός αποκαλείται «Γάμος και οικογενειακή ζωή» και φέρει την υπογραφή του Χασάν Τσαλισκάν.
Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής σοκαριστικά:
- Οι άνδρες μπορούν να χτυπούν τη γυναίκα που δεν φροντίζει τον εαυτό της για να είναι όμορφη για τον σύζυγό της, και που δεν υπακούει στον αρχηγό της (σ.σ. σύζυγο). Το ξύλο σε αυτή την περίπτωση θα της θυμίσει ποιος είναι ο αρχηγός του σπιτιού. Θα λειτουργήσει σαν φάρμακο.
- Η πολυγαμία κάνει καλό. Αντί να χωρίσει κάποιος την κακοδιάθετη γυναίκα του και να την αφήσει να προκαλέσει προβλήματα σε άλλον άνδρα, μπορεί να νυμφευτεί μια δεύτερη σύζυγο κι έτσι να δημιουργηθεί ανταγωνισμός.
- Τα παιδιά μπορούν να παντρεύονται από 10 ετών.
- Οι γυναίκες δεν πρέπει να δουλεύουν επειδή έτσι αποκτούν κακές επιρροές.
- Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ομιλούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής επειδή έτσι μπορεί να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα στην ομιλία.
Το βιβλίο αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων κυρίως από την τουρκική αντιπολίτευση και το κόμμα CHP, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο» και «αδιανόητο», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «περιγράφει τις γυναίκες σαν πολίτες β΄ κατηγορίας και ορίζει τη θέση τους στην κοινωνία ως σκλάβες του σεξ».
Μάλιστα το θέμα έφερε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η βουλευτής του CHP Fatma Kaplan Hurriyet (φωτό άρθρου). «Μου σηκώθηκε η τρίχα διαβάζοντάς το» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ λέγοντας πως πρόκειται για ένα «πρωτόγονο και μη-επιστημονικό» βιβλίο.
Ωστόσο ο δήμαρχος της Κιουτάχειας Καμίλ Σαράσογλου είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο μοιράζει το εν λόγω βιβλίο στους δημότες του από το 2014 και ποτέ δεν έχει δεχθεί κανένα παράπονο, μέχρι τον προηγούμενο μήνα. «Εμείς ως δήμος δεν το εκδίδουμε εμείς αυτό το βιβλίο, το αγοράζουμε από ένα βιβλιοπωλείο και το δίνουμε ως δώρο γάμου» πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ερωτήσεις που έκανε στους μαθητές και τα ρατσιστικά σχόλια
Ποια άλλα αντικείμενα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βγαίνουν στο σφυρί
Κινήθηκε απειλητικά κατά των φρουρών
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ χτίζει ίσως στην Ευρώπη την εκστρατεία του για το 2028
Ρωσικά μέσα έχουν μεταδώσει ότι η Ντάρια μολύνθηκε όταν έσπασε ένας δοκιμαστικός σωλήνας
Τραγικός θάνατος για την 22χρονη
Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και η οπισθοδρόμηση της επίλυσης του παλαιστινιακού
«Έχουν χάσει τον δρόμο τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το τηλεοπτικό δίκτυο
Αμερικανικές κυρώσεις οδηγούν στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.