Κοσμος

Σεξιστικός οδηγός γάμου στην Τουρκία: Χτυπάτε τις γυναίκες σας, τους κάνει καλό

Σάλος για το βιβλίο του Δήμου Κιουτάχειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336764-700483.jpg

Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση του Δήμου Κιουτάχειας να εκδώσει ένα βιβλίο - οδηγό γάμου, στο οποίο εμπεριέχεται πλήθος σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων έναντι των γυναικών και της θέσης τους μέσα στην οικογένεια.

Ο οδηγός αποκαλείται «Γάμος και οικογενειακή ζωή» και φέρει την υπογραφή του Χασάν Τσαλισκάν.

Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής σοκαριστικά:

  • Οι άνδρες μπορούν να χτυπούν τη γυναίκα που δεν φροντίζει τον εαυτό της για να είναι όμορφη για τον σύζυγό της, και που δεν υπακούει στον αρχηγό της (σ.σ. σύζυγο). Το ξύλο σε αυτή την περίπτωση θα της θυμίσει ποιος είναι ο αρχηγός του σπιτιού. Θα λειτουργήσει σαν φάρμακο.
  • Η πολυγαμία κάνει καλό. Αντί να χωρίσει κάποιος την κακοδιάθετη γυναίκα του και να την αφήσει να προκαλέσει προβλήματα σε άλλον άνδρα, μπορεί να νυμφευτεί μια δεύτερη σύζυγο κι έτσι να δημιουργηθεί ανταγωνισμός.
  • Τα παιδιά μπορούν να παντρεύονται από 10 ετών.
  • Οι γυναίκες δεν πρέπει να δουλεύουν επειδή έτσι αποκτούν κακές επιρροές.
  • Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ομιλούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής επειδή έτσι μπορεί να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα στην ομιλία.

Το βιβλίο αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων κυρίως από την τουρκική αντιπολίτευση και το κόμμα CHP, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο» και «αδιανόητο», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «περιγράφει τις γυναίκες σαν πολίτες β΄ κατηγορίας και ορίζει τη θέση τους στην κοινωνία ως σκλάβες του σεξ».

Μάλιστα το θέμα έφερε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η βουλευτής του CHP Fatma Kaplan Hurriyet (φωτό άρθρου). «Μου σηκώθηκε η τρίχα διαβάζοντάς το» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ λέγοντας πως πρόκειται για ένα «πρωτόγονο και μη-επιστημονικό» βιβλίο.

Ωστόσο ο δήμαρχος της Κιουτάχειας Καμίλ Σαράσογλου είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο μοιράζει το εν λόγω βιβλίο στους δημότες του από το 2014 και ποτέ δεν έχει δεχθεί κανένα παράπονο, μέχρι τον προηγούμενο μήνα. «Εμείς ως δήμος δεν το εκδίδουμε εμείς αυτό το βιβλίο, το αγοράζουμε από ένα βιβλιοπωλείο και το δίνουμε ως δώρο γάμου» πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ