Κοσμος

Διωράκι σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής; Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Εκτός από τα παράνομα ζευγάρια, η νέα τάση θέλει στελέχη επιχειρήσεων να γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων για λίγες ώρες απλώς για να ξεκουραστούν

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336448-698836.jpg

Η εταιρία Dayuse εδώ και έξι χρόνια προσφέρει σε τιμές ευκαιρίας δωμάτια ξενοδοχείων για λίγες ώρες μέσα στη μέρα. Σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μαδρίτη ή Ντουμπάι οι ξενοδοχειακές ξεπέτες δεν αφορούν μόνο ζευγάρια που κρύβονται αλλά και ταξιδιάρικα στελέχη που θέλουν να χαλαρώσουν μετά από τα ραντεβού τους και μέχρι να φύγει η πτήση τους ή ακόμα και επαγγελματίες που θέλουν απλώς μία αίθουσα συσκέψεων για να βρεθούν με άλλους συναδέλφους να συζητήσουν.

Η ιδέα

Ο David Lebée, εμπνευστής και ιδρυτής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, έρχεται να ανατρέψει τα κλισέ που θέλουν τα δωμάτια ξενοδοχείων με την ώρα να τα χρειάζονται αποκλειστικά και μόνο παράνομοι εραστές. Για την ακρίβεια δηλώνει ότι οι συγκεκριμένοι δεν είναι σε καμία περίπτωση οι πιο πιστοί του πελάτες. Χωρίς να έχει φυσικά επίσημα στατιστικά στοιχεία υπολογίζει ότι η κατηγορία αυτή αφορά μόνο ένα 10% - 15% των κρατήσεών του.

Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής όπως τα έχουμε πολλοί στο μυαλό μας με τους σκοτεινούς διαδρόμους, τα ιδρωμένα σεντόνια, τα κιτσάτα βελούδινα καλύμματα και τα κουτιά με τα προφυλακτικά στο κομοδίνο. Μιλάμε για αξιοπρεπέστατα κανονικά ξενοδοχεία που το γύρισαν κι αυτά λόγω της κρίσης και επειδή αφουγκράστηκαν τις νέες ανάγκες της αγοράς. Οι τιμές τους λοιπόν κατά μέσο όσο κυμαίνονται στα 80 ευρώ στο Παρίσι, στις 100 λίρες στο Λονδίνο, στα 60 ευρώ στο Μιλάνο και στα 150-200 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Το πρώτο επίσημο διαφημιστικό σποτάκι της εταιρίας στα αγγλικά

Οι πελάτες

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και πολλοί άνθρωποι πλέον έχουν ανάγκη να νοικιάσουν ένα δωμάτιο αξιοπρεπές στη διάρκεια της ημέρας για δύο, τρεις ή τέσσερις ώρες. Και δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώσουν την φουλ χρέωση μίας διαμονής. Πρώτον υπάρχουν τα στελέχη νομάδες που δεν διαθέτουν γραφείο στις πόλεις που ταξιδεύουν και χρειάζονται έναν ήσυχο χώρο να κάνουν τα ραντεβού τους, να εργαστούν ή και να ξεκουραστούν. Δεύτερον οι ταξιδιώτες που κάνουν στάση σε μία πόλη περιμένοντας μία ανταπόκριση για τον τελικό προορισμό τους και θέλουν να χαλαρώσουν, να κάνουν ένα μπάνιο ή να αλλάξουν απλώς ρούχα. Τρίτον υπάρχουν αυτοί που ταξιδεύουν σε Παρίσι ή Λονδίνο από άλλες πόλεις μόνο για μία μέρα και κυρίως για να κάνουν shopping και χρειάζονται ένα ευπρεπές δωμάτιο για να δοκιμάσουν τα νέα τους ρούχα ή να κοιμηθούν μέχρι την ώρα αναχώρησής τους», περιγράφει ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του Dayuse.

Ο David Lebée εξηγεί επίσης ότι τα ζευγάρια που κάνουν κρατήσεις μέσω του site συχνά όχι μόνο δεν είναι παράνομα και κρυφά αλλά είναι εντελώς νόμιμα και φανερά και απλώς αναζητούν λίγη ησυχία μακριά από τα παιδιά τους. Είναι οι ώρες που μία νταντά μένει με τα πιτσιρίκια ή που απλώς ακόμα βρίσκονται στο σχολείο και οι γονείς βρίσκουν ευκαιρία να μείνουν ξάπλα στο κρεβάτι του ξενοδοχείο οι δυο τους 2 ή 3 ώρες χωρίς φωνές και παιχνίδια.

Για να ικανοποιήσει όλους αυτούς τους απαιτητικούς πελάτες, δεν προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας μόνο την δυνατότητα κράτησης δωματίου αλλά και online παραγγελίας φαγητού και ποτού το οποίο θα τους περιμένει στον δίσκο μόλις φτάσουν.

Χιουμοριστικό βιντεάκι της εταιρίας με πρωταγωνιστή έναν βρετανό μπάτλερ

Το δίκτυο

Η προσωπική ιστορία του David Lebée δεν είναι τυχαία. Δούλευε για χρόνια σαν διευθυντής στο ξενοδοχείο Amour στο Παρίσι, ένα ξενοδοχείο κανονικό και όχι ημιδιαμονής. Άρχισε καθημερινά να βλέπει ότι έρχονται ζευγάρια ή πελάτες μόνοι τους που ζητούσαν απλώς ένα δωμάτιο για λίγες ώρες. Το ξενοδοχείο του ήταν μικρό και δεν τους χωρούσε έτσι άρχισε να οργανώνεται με άλλους φίλους του ξενοδόχους στην πόλη ώστε να μπορούν όλοι μαζί να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση.

«Δεν ήταν και τίποτα καινούργιο αυτή η τάση, πάντα συνέβαινε. Απλώς τις περισσότερες φορές συνέβαινε κρυφά, παράνομα και εντελώς ερασιτεχνικά. Τα έβρισκε στη ζούλα ο πελάτης με τον ρεσεψιονίστα και τα λεφτά τα μοιράζονταν ο δεύτερος με την καθαρίστρια που αναλάμβανε σιωπηλά να συγυρίσει το δωμάτιο μετά την χρήση του», εξηγεί ο άνθρωπος που σήμερα έχει καταφέρει να φτιάξει ένα δίκτυο 450 ξενοδοχείων μόνο στο Παρίσι. Πρόκειται για μικρά κυρίως ξενοδοχεία, αυτά που λέμε boutique.

Ρεπορτάζ και συνέντευξη του ιδρυτή στο γαλλικό κανάλι France 3

Η επιχείρηση

Όλο αυτό απαιτεί μία πολύ μεγάλη οργάνωση, προετοιμασία και συντονισμό καθώς όλα αυτά τα ξενοδοχεία δεν έπαψαν να λειτουργούν σαν κανονικά ξενοδοχεία νυχτερινής διαμονής. Για αυτούς τους πελάτες η άφιξη προβλέπεται το νωρίτερο στις 15.00 αντί για το συνηθισμένο 12.00 που έχουν τα περισσότερα ξενοδοχεία. Οι καθαρίστριες λοιπόν του κάθε ξενοδοχείου πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και μόλις αδειάζει κάθε δωμάτιο από τους ημερήσιους ενοίκους των λίγων ωρών, να μπαίνουν και να τα καθαρίζουν για να μπορέσουν να μπουν αμέσως οι κανονικοί πελάτες.

Η ιδέα του Lebée είχε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι και έτσι επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας και γρήγορα και σε άλλες χώρες. Σήμερα καλύπτει Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι μόνο και συνολικά 2000 ξενοδοχεία. Και τελικά η μπίζνα δεν πάει καθόλου άσχημα με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 80% - 120% ενώ πέρυσι μόνο είχε 10 εκατομμύρια τζίρο και 2 εκατομμύρια καθαρά κέρδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ