- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οκνηρία και βαθμολογική μετριότητα επιφέρει το γενναίο χαρτζιλίκι στους φοιτητές
Όσο περισσότερα χρήματα προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν τόσο χαμηλότεροι θα είναι οι βαθμοί των παιδιών αυτών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Μαθητές από εύπορες οικογένειες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές από ό,τι τα παιδιά χαμηλόμισθων, ενώ όσοι φοιτητές εξασφαλίζουν οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν πτυχίο από ό,τι όσοι δεν απολαύουν γονικής στήριξης.
Η έρευνα της κοινωνιολόγου Λόρα Χάμιλτον, όμως, δείχνει ότι η γονική συνεισφορά στις δαπάνες του φοιτητή συνδυάζεται με χαμηλότερους βαθμούς στα πανεπιστήμια. «Η επίδραση είναι περιορισμένη και δεν οδηγεί σε αποτυχία. Είναι, όμως, εντυπωσιακή καθώς όλοι θα υπέθεταν ότι όσο περισσότερα προσφέρεις στο παιδί σου τόσο καλύτερα θα τα πάει στη ζωή», λέει η δρ Χάμιλτον.
Η αρνητική επίδραση της γονικής αρωγής στους βαθμούς δεν καταγράφεται στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα λεγόμενα μέλη του Ivy League, αλλά σε άλλα -ενίοτε εξίσου δαπανηρά- ιδιωτικά ιδρύματα. Αυτό, σύμφωνα με τη δρα Χάμιλτον, εξηγείται εύκολα, καθώς πολλοί φοιτητές στις ΗΠΑ εγκαταλείπουν την ανώτατη εκπαίδευση λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Η κοινωνιολόγος υπογραμμίζει ότι όσοι φοιτητές εξασφαλίζουν «λευκή επιταγή» από τους γονείς τους έχουν λιγότερα κίνητρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η δρ Χάμιλτον ενδιαφέρθηκε για το θέμα εδώ και δεκαετίες, αφού πέρασε έναν χρόνο μένοντας σε φοιτητική εστία, παρατηρώντας τους φοιτητές σε αυτήν και καταγράφοντας τη ζωή τους. Τέλος, η έρευνα ολοκληρώθηκε με συνεντεύξεις των γονέων.
«Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι πολλοί γονείς -που συνεισέφεραν τα περισσότερα χρήματα στις σπουδές των παιδιών τους- δεν εξασφάλιζαν τα ποθητά αποτελέσματα. Οι φοιτητές αυτοί είχαν μεν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πτυχίο, αλλά οι βαθμοί τους ήταν μέτριοι, στην καλύτερη περίπτωση, και δεν θυμάμαι να είδα κάποιους από αυτούς να μελετούν ποτέ», λέει η δρ Χάμιλτον. «Ορισμένες εύπορες οικογένειες πίστευαν ότι τα παιδιά τους είναι οκνηρά και κακομαθημένα. Αλλες οικογένειες, όμως, προέβαιναν σε σημαντικές θυσίες για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών. Οι εύπορες οικογένειες δεν πλήττονται τόσο πολύ από τους κακούς βαθμούς, καθώς έχουν επαφές και μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειά στα παιδιά τους. Το πρόβλημα αφορά τις μεσοαστικές οικογένειες, που έχουν δανεισθεί για να αποπληρώσουν τις σπουδές του παιδιού», σημειώνει η κοινωνιολόγος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.