Κοσμος

Κραυγή αγωνίας από το Χαλέπι: «Σώστε μας» από τις βόμβες (εικόνες, video)

Σταμάτησε η εκκένωση αμάχων, κατέρρευσε η εκεχειρία, σφοδρές μάχες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333847-692427.jpg
EPA/STRINGER

Η εκεχειρία κατέρρευσε, η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης σταμάτησε και οι εναπομείναντες άμαχοι στους θύλακες που ακόμη ελέγχουν οι αντάρτες δέχονται πυρά πυροβολικού και βομβαρδίζονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του.

 Χαλέπι

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Τρίτη κατέρρευσε και τα λεωφορεία κατάφεραν να μεταφέρουν ελάχιστους αμάχους εκτός της πολιορκημένης πόλης.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι οι όλμοι εκτοξεύονται από την πλευρά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης και έχουν στοιχίσει τη ζωή έξι ανθρώπων στο υπό κυβερνητικό έλεγχο Χαλέπι. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στην πόλη ακούγονται πυρά και έχει αρχίσει έντονος βομβαρδισμός, εκτιμώντας ότι η εκεχειρία έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι δηλώνουν ότι βομβαρδίζονται οι δρόμοι από όπου θα περνούσαν τα λεωφορεία «σωτηρίας» των αμάχων. «Σώστε μας, άνθρωποι. Σώστε μας, κόσμε ακούς; Αν σας έχει απομείνει ένα ίχνος ανθρωπιάς βοηθήστε μας», ακούγεται να λέει ένας γιατρός σε ηχητικό μήνυμα από την πολιορκημένη πόλη. «Σας ικετεύουμε, σας ικετεύουμε εμείς οι νεκροί, οι τραυματίες στους δρόμους, οι άνθρωποι που χάσαμε τα σπίτια μας. Σώστε μας».

 Χαλέπι

«Θέλουμε να φύγουμε. Όχι άλλη σφαγή. Αφήστε μας να φύγουμε. Τι συμβαίνει;», γράφει ο Guardian μεταφέροντας τα λόγια ενός αμάχου από το Χαλέπι.

Η συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας λέγεται ότι κατέρρευσε ολοκληρωτικά καθώς δεν ικανοποιήθηκαν πολλά από τα αιτήματα της πλευράς Άσαντ.

Παράλληλα η Τεχεράνη έχει απαιτήσει την εκκένωση αμάχων και τραυματιών δύο σιιτικών χωριών, σε άλλο σημείο της Συρίας. Τα εν λόγω χωριά πολιορκούνται από τους κατά κύριο λόγο σουνίτες Σύρους αντάρτες. Το Ιράν είναι σύμμαχος του Άσαντ, καθώς ελέγχει σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρακινών, Αφγανών και άλλων ξένων μαχητών που, μαζί με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενισχύουν τον κυβερνητικό στρατό του του Σύρου προέδρου.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Τεχεράνη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για τη διευθέτηση του ζητήματος.

 Χαλέπι

Στη Μόσχα διαβεβαιώνουν ότι η αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. «Ελπίζω ότι τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες η κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί. Έχουμε δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να φύγουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.