Κοσμος

Μαύρος Πιτ: Μια χριστουγεννιάτικη παράδοση ή ένα ρατσιστικό έθιμο;

Το μεγάλο ντιμπέιτ σε Ολλανδία και Βέλγιο ενόψει των γιορτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Why blackface is still part of Dutch holidays

Ο Zwarte Piet που στα ελληνικά σημαίνει Μαύρος Πιτ έχει προκαλέσει τεράστιες συζητήσεις σε Ολλανδία και Βέλγιο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν από τα γενέθλιά του. Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και κατέφταναν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της με πλήθος σκλάβων να τα κουβαλούν.

Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarte Piet, τον Μπλακ Πιτ δηλαδή. Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου. Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas.

Το γειτονικό Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas είναι κι εδώ ο Santa Claus (Άγιος Νικόλαος), ο αντίστοιχος με τον Ελληνορθόδοξο Άγιο Βασίλη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο ντιμπέιτ καθώς πολλοί κατηγορούν κυρίως την Ολλανδία, αλλά και το Βέλγιο για μια χριστουγεννιάτικη παράδοση που έχει ρατσιστικές καταβολές.

Μάλιστα, το 2011, στην Ολλανδία ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που απαιτούσαν να σταματήσει αυτό το ρατσιστικό έθιμο, ενώ συνελήφθησαν και δύο διαδηλωτές. Για αυτά τα επεισόδια, η χώρα δέχθηκε έντονη κριτική διεθνώς, αλλά η παράδοση συνεχίζεται και οι Ολλανδοί παραμένουν διχασμένοι. Ακόμη και οι Ολλανδοί αφρικανικής καταγωγής διαφωνούν για το θέμα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις εκείνων που υπερασπίζονται φτάνουν σε ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές απειλώντας ακόμη και με θάνατο και τους λευκούς που τάσσονται κατά του εθίμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ