- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελευταία ευκαιρία στους Αυστριακούς για να εκλέξουν πρόεδρο η 4η Δεκεμβρίου
Μετά το «φιάσκο» της 22ας Μαΐου και της 2ας Οκτωβρίου
Στις 4 Δεκεμβρίου οριστικοποιήθηκε τελικά η επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της Ακροδεξιάς, και που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.
Η νέα ημερομηνία του επαναληπτικού γύρου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από τη σύσκεψη που είχε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ νωρίτερα ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είχε αναφέρει ως πιθανότερες ημερομηνίες για τον επαναληπτικό γύρο, την 27η Νοεμβρίου ή την 4η Δεκεμβρίου.
Η ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου απομένει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει για την αναβολή -που δεν έχει προϋπάρξει σε εκλογές στην Αυστρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο- σχετικό νόμο, στον οποίο θα πρέπει να προβλέπεται και η ισχύς νέων εκλογικών καταλόγων που θα περιλαμβάνουν πλέον ως νέους ψηφοφόρους τους πολίτες που στο μεταξύ διάστημα, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απρίλιου, έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Στη σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων συνέδεσε τη συγκατάθεσή του στον νέο νόμο για την επανάληψη των εκλογών, με την κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, κάτι που ζητά επιτακτικά -και τώρα εκβιαστικά- τόσο με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όσο και με τον υπαρχηγό του και υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ.
Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους, και υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ (είχε συγκεντρώσει ποσοστό 49,7%) έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και ουσιαστικά νικητή των προεδρικών εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 50,3%).
Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.
Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαΐου, με την «νομικίστικη» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο «φιάσκο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή του τραμπισμού πιέζουν την Ευρώπη να ορίσει τη δική της στρατηγική και αξιακή κατεύθυνση.
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.