Κοσμος

Πέμπτη και «πιο ισχυρή» πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα

Σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ κατέγραψαν οι Αμερικανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323974-667616.jpg
EPA/JEON HEON-KYUN

Η Βόρειος Κορέα πιστεύεται ότι πραγματοποίησε την πέμπτη της και «πιο ισχυρή» μέχρι στιγμής πυρηνική δοκιμή σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού της Νοτίου Κορέας. Λόγο για «αυτοκαταστροφική πρόκληση » έκανε η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτική της «μανιακής αδιαφορίας για τον κίνδυνο» του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εντωμεταξύ, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη». Το Γεωλογικό Ινστιτούτου δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει πάντως εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλους είδους έκρηξη.

Από την πλευρά της η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ένα σημάδι της προόδου των Βορειοκορεατών στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας.

Εκτός από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη. Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Κατά την ίδια πηγή, η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Στον απόηχο της φερόμενης πέμπτης πυρηνικής δοκιμής η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Αναμένεται επίσης να εισηγηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα 
Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα

Η άδεια διέλευσης ενός Παλαιστινίου προς την Αίγυπτο κόστιζε στη μαύρη αγορά 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 7.500 δολάρια για ένα παιδί. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι τιμές αυτόματα διπλασιάστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY