Κοσμος

Βρετανία: Μετά το «φόρο της κρεβατοκάμαρας» έρχεται ο «φόρος της αγάπης»

Ανύπαντροι, διαζευγμένοι γονείς θα φορολογούνται επιπλέον αν ξαναπαντρευτούν ή προχωρήσουν σε συγκατοίκηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318500-627108.jpg

Πιέσεις ασκούνται στη Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας για να μπλοκάρει ένα νέο και αμφιλεγόμενο φόρο που προωθεί η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος και αφορά χιλιάδες ανύπαντρους, χήρους ή διαζευγμένους γονείς. Στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπών η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει εισηγηθεί τον επονομαζόμενο «φόρο της αγάπης», ο οποίος φορολογεί με τουλάχιστον 1.000 λίρες ανύπαντρους, χήρους και διαζευγμένους γονείς σε περίπτωση που αποφασίσουν είτε να ξαναπαντρευτούν είτε να συζήσουν με το νέο σύντροφο τους. Ο «φόρος της αγάπης» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2017.

Ο βρετανικός Independent αναφέρει ότι σύμφωνα με μία σχετική έρευνα ο νέος φόρος θα επηρεάσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανύπαντρους γονείς. Σήμερα Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εργατικό αναμένεται να εισηγηθούν την κατάργηση αυτού του φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία πληρώνουν από το 2013 τουλάχιστον 660.000 φορολογούμενοι το «φόρο της κρεβατοκάμαρας». Πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται σε ενοίκους «κοινωνικών κατοικιών» και τους φορολογεί για κάθε επιπλέον υπνοδωμάτιο πέραν αυτού στο οποίο κοιμούνται. Το βρετανικό κράτος υπολογίζει τον αριθμό των ενηλίκων και των εξαρτώμενων τέκνων (ατόμων κάτω των 16 ετών) που μένουν στην κατοικία, και βάσει αυτού θα υπολογίζει τις «αναγκαίες κρεβατοκάμαρες». Κάθε επιπλέον δωμάτιο φορολογείται χωρίς ο νομοθέτης να λαμβάνει υπ' όψιν ότι κάποιες οικογένειες έχουν ένα δωμάτιο παραπάνω για να φιλοξενούν συγγενείς που πάσχουν από βαριά νοσήματα ή μπορεί να είναι διαζευγμένοι γονείς που έχουν εξ’ ημισείας επιμέλεια των παιδιών τους. Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Scope, από τα 660,000 άτομα που επηρεάζονται άμεσα από το φόρο της κρεβατοκάμαρας, οι 420,000 έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Ωστόσο με σημερινή απόφαση το Εφετείο της Βρετανίας έκρινε αντισυνταγματικό και μεροληπτικό το επονομαζόμενο «φόρο της κρεβατοκάμαρας». Στη βρετανική δικαιοσύνη προσέφυγαν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας και η οικογένεια ενός έφηβου με αναπηρία. Το βρετανικός κράτος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ