Κοσμος

Ομπάμα: Ελπίδα και αισιοδοξία ζητά από τους «ανήσυχους» Αμερικανούς (video, εικόνες)

Μήνυμα κατά της πόλωσης, της μνησικακίας και της καταστροφολογίας στην τελευταία ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317084-625235.jpg
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον θέλησε να μεταφέρει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στους «ανήσυχους» Αμερικανούς πολίτες στην τελευταία του ομιλία για την «Κατάσταση του Ένωσης» στο Κογκρέσο. Ο Ομπάμα επέκρινε το κλίμα πόλωσης που χαρακτηρίζει τον αγώνα των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα και ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην «ενδώσουν στην καταστροφολογία και στη δημαγωγία».

«Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πιο ισχυρή και η πιο ανθεκτική στον κόσμο. Και όποιος ισχυρίζεται ότι είναι σε ύφεση απλά πουλάει παραμύθια», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάνα ενώπιον των μελών του Κογκρέσο. Στον απολογισμό της θητείας του στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ενώ μόλις μία φορά μίλησε στο καυτό ζήτημα της οπλοκατοχής.

image

«Στην τελευταία ομιλία μου στο Σώμα δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις πρωτοβουλίες του επόμενου έτους. Θέλω να μιλήσω για επόμενα πέντε, δέκα χρόνια και πέρα από αυτά. Θέλω να μιλήσω για το μέλλον», τόνισε ο Ομπάμα. Στράφηκε εναντίον της καλλιέργειας φόβου στους πολίτες, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στο αντίπαλο κόμμα. Κάλεσε τους Αμερικανούς να μην «ενδώσουν» σε κηρύγματα φόβου, είτε για την αμερικανική οικονομία, είτε για την ασφάλεια. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται αποκλεισμένοι από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που «αισθάνονται ότι είναι στημένο εναντίον τους».

Αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε έμμεσα κριτική στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάζοντας τις δηλώσεις που καλλιεργούν το κλίμα του ισλαμοφοβισμού και της ξενοφοβίας. «Όταν οι πολιτικοί προσβάλλουν τους μουσουλμάνους, όταν γίνονται βανδαλισμοί σε τεμένη ή όταν ένα παιδί εκφοβίζεται, εμείς δεν πρέπει να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς. Όσοι μιλούν για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτους παίζουν το παιχνίδι των τζιχαντιστών. Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Έθνους μας. Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής - ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτείστε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», είπε ο Ομπάμα.

image

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια της ιστορίας τους - και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: «Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον... Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους». Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι ιατρικές ανακαλύψεις, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο «η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη».

image

Εντός του επόμενου έτους ο Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε ότι σκοπεύει:

- Να κλείσει τη φυλακή στη βάση του Γκουαντάναμο

- Να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα

- Να εγκρίνει τη λήψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών κατά του Ισλαμικού κράτους

- Και να άρει το εμπάργκο στην Κούβα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ