Κοσμος

Το Ισραήλ έκοψε το νερό στην Δυτική Όχθη

Κι ενώ ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού συνεχίζεται με το θερμόμετρο στους 35 βαθμούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ έχει κόψει την παροχή νερού σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπως καταγγέλλουν οι παλαιστινιακές αρχές. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό κι ενώ συνεχίζεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, μια περίοδος νηστείας μέσα στο καλοκαίρι με το θερμόμετρο στους 35 και πλέον βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην βόρεια πόλη της Τζενίν με πληθυσμό που ξεπερνά τις 40.000 κατοίκους, η παροχή ύδρευσης έχει διακοπεί από την κρατική ισραηλινή εταιρεία νερού Μεκορότ. Ο διευθυντής της παλαιστινιακής ομάδας υδρολογίας, Αϊμάν Ράμπι, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως σε μερικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε νερό εδώ και 40 ημέρες. «Ο κόσμος αγοράζει νερό από τα φορτηγά που φέρνουν νερό ή το προμηθεύονται από εναλλακτικές πηγές, όπως πηγές ή δεξαμενές. Οι οικογένειες λαμβάνουν δύο, τρία ή δέκα λίτρα νερού κατά κεφαλήν την ημέρα», εξήγησε.

Ο Σαλέχ Χιτζάζι, του ισραηλινού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλώντας στον βρετανικό Independent έκανε λόγο για ανησυχητικές αναφορές, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ επιτρέπεται στους Παλαιστινίους μόνο ένα ποσοστό των υδάτινων πόρων στη Δυτική Όχθη «με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς να έχουν σχεδόν απεριόριστα απόθεμα νερού που επιτρέπει στους εποίκους να διατηρούν κήπους και να γεμίζουν ακόμα τις πολυάριθμες ιδιωτικές πισίνες τους». Ο Χιτζάζι τόνισε πως το νερό αποτελεί βασική ανάγκη και δικαίωμα και η εταιρείας παροχής νερού Μεκορότ πρέπει να αποκαταστήσει την παροχή στους Παλαιστινίους καλώντας τις ισραηλινές αρχές να δώσουν τέλος στις «διακρίσεις στην πολιτική νερού, να άρουν όλους τους αυθαίρετους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Παλαιστινίους».

Εντωμεταξύ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε στον Independent πως δεν ευσταθούν οι καταγγελίες και επισήμανε πως η έλλειψη του αποθέματος νερού οφείλεται σε ελαττωματικό δίκτυο ύδρευσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ειδική ομάδα επισκεύασε κάποιους έναν από τους αγωγούς που εμπόδιζε την ομαλή παροχή νερού σε χωριά της Δυτικής Όχθης, συμπληρώνοντας: «Ο ροή του νερού έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και είναι σε λειτουργία. Όποια προσπάθεια να συνδεθεί η διακοπή με την τρομοκρατία είναι λάθος και παραπλανητική».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα ελάχιστα λίτρα νερού που υπολογίζονται ημερησίως κατά κεφαλήν είναι 7,5, αν και σε ορισμένες περιοχές της Παλαιστίνης η απαίτηση είναι υψηλότερη. Η Διεθνής Αμνηστία, από την άλλη, τονίζει πως περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και απαιτείται ειδική άδεια πριν το συλλέξουν οι ίδιοι.