Κοσμος

Πεθαίνοντας στη Βενεζουέλα

Μέσα στα χτυπημένα από την κρίση νοσοκομεία-φαντάσματα

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128681-290581.jpg

Χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς κρεβάτια, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς γάζες, χωρίς σαπούνι. Είναι μόνο η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ένας επισκέπτης στα χτυπημένα από την κρίση νοσοκομεία-φαντάσματα της Βενεζουέλας, εκεί όπου –σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία– πεθαίνουν 7 μωρά την ημέρα.

Και μπορεί ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο να ισχυρίζεται ότι η Βενεζουέλα έχει το καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας στον κόσμο μετά την Κούβα, όμως οι φωτογραφίες που τράβηξε για λογαριασμό των «New York Times» η Meridith Kohut αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται και η Υγεία σε αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ασθενείς με αιμορραγία που κείτονται στο πάτωμα, γιατροί που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς γάντια και ακτινολογικά μηχανήματα είναι μερικά από τα καρέ της διάσημης φωτογράφου, που αν η ίδια δεν έβαζε λεζάντες στις φωτογραφίες της ή αν δεν διάβαζε κανείς τις επιγραφές στα δωμάτια που είναι γραμμένες στα ισπανικά, θα νόμιζε πως αντίκριζε νοσοκομεία πρόχειρα στημένα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας εμπόλεμης ζώνης.

Ο θάνατος ενός βρέφους είναι καθημερινότητα

Όπως περιγράφει στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο δημοσιογράφος Nicholas Casey, την ημέρα που ξεκίνησε με την Kohut για το ρεπορτάζ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Luis Razetti στη Βαρκελώνη της Βενεζουέλας (πόλη την οποία ίδρυσαν Καταλανοί έποικοι), είχαν ήδη μέχρι το πρωί πεθάνει τρία νεογέννητα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, σχολιάζει ο δημοσιογράφος ο οποίος επισημαίνει ότι πλέον από τότε που σημειώνονται συνεχείς διακοπές ρεύματος, σταματούν να λειτουργούν και οι αναπνευστήρες στη μονάδα φροντίδας νεογνών με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών βρεφών σε ημερήσια βάση. Και παρά το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να τα κρατήσουν στη ζωή πιέζοντας για ώρες με τα χέρια τους αναπνευστήρες, πολλές φορές ούτε ο αέρας, αλλά ούτε και τα χέρια των γιατρών, αρκούν για να φτάσει στους πνεύμονές τους. «Ο θάνατος ενός μωρού είναι πλέον καθημερινότητα για εμάς» αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο χειρουργός σε νοσοκομείο του Καράκας Osleidy Camejo.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες περιστατικά που έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση οι γιατροί. Για παράδειγμα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Άνδεων στην πόλη Μερίδα, το νερό που διατίθεται στο κέντρο δεν επαρκεί για να ξεπλυθεί το χειρουργικό τραπέζι από τα αίματα προηγούμενης επέμβασης και οι γιατροί αναγκάζονται να απολυμαίνουν τα χέρια τους αγοράζοντας μπουκάλια ανθρακούχου νερού, ακόμα και σόδας! «Είναι σαν να χειρουργούμε στον 19ο αιώνα!» σχολιάζει ο χειρουργός στο εν λόγω νοσοκομείο Christian Pino.

Κάποιοι φτάνουν στο νοσοκομείο υγιείς και φεύγουν νεκροί

«Είναι μια κλινική σε πεδίο μάχης σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει πόλεμος» σχολιάζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, επιχειρώντας να περιγράψει αυτό που αντίκρισαν τα μάτια του στην πανεπιστημιακή κλινική της Βαρκελώνης Luis Razetti. Για να τον συμπληρώσει με την απόλυτα κυνική παραδοχή ένας εκ των γιατρών που είχαν βάρδια στα επείγοντα εκείνη την ώρα, ο Leandro Pérez: «Κάποιοι έρχονται εδώ υγιείς και φεύγουν νεκροί».

Στη χώρα με τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν αποταμιεύσει τίποτα από την περίοδο που η τιμή του βαρελιού κάλπαζε. Κι έτσι τώρα, που οι τιμές κατρακύλησαν περίπου στο ένα τρίτο από ό,τι το 2014, οι συνέπειες των προηγούμενων πολιτικών ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη χώρα. Οι ατελείωτες ουρές για να αγοράσει κάποιος λίγο φαγητό τώρα μετατρέπονται σε ξεσπάσματα των πολιτών και λεηλασίες, ενώ η αξία του μπολιβάρ (bolívar) είναι σχεδόν μηδαμινή.

image

Ασθενείς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης Luis Razetti, περιμένουν να εξυπηρετηθούν

image

Η Marbelis Reinoso με την κόρη της που πάσχει από άσθμα στην κρατική κλινική Catia La Mar

image

Η διαβητική Rosa Parucho, δεν μπόρεσε να κάνει αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Luis Razetti επειδή τα μηχανήματα δεν λειτουργούν

image

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Luis Razetti δημιουργούν αυτοσχέδιους μηχανισμούς από χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και μπιτόνια προκειμένου να δημιουργήσουν αντιστήριξη για τη σωστή τοποθέτηση των σπασμένων κάτω άκρων

image

Ο Julio Rafael Parucho, ο οποίος υποφέρει από σοβαρό τραυματισμό στο κρανίο, θα πρέπει να περιμένει έναν χρόνο για να υποβληθεί σε επέμβαση εξαιτίας της έλλειψης ιατρών

image

Θάλαμος ασθενών στο νοσοκομείο της Μερίδα

image

Η 15χρονη Yulitza Roa έχει όγκο στον εγκέφαλο, αλλά δεν μπορεί να εγχειριστεί άμεσα επειδή στο νοσοκομείο Luis Razetti δεν υπάρχει ο κατάλληλος για την επέμβαση εξοπλισμός

*Φωτό άρθρου: Ο José Villarroel περίμενε για ώρες στα επείγοντα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Luis Razetti στη Βαρκελώνη της Βενεζουέλας, έπειτα από τραυματισμό του όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι. Το νοσοκομείο μη διαθέτοντας ακτινολογικό μηχάνημα τον παρέπεμψε σε ιδιωτική κλινική για να κάνει την απαραίτητη ακτινογραφία.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το οδοιπορικό των «New York Times» στα νοσοκομεία-φαντάσματα της Βενεζουέλας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ