- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης
Mε αφορμή ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία
Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξή του από το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης
Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, (17-28 Απριλίου), βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας να αποσύρει την υποστήριξή του από τη διοργάνωση. Το έναυσμα έδωσαν εφημερίδες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στόχευσαν χορηγούς για ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα που προβλήθηκαν σε αυτό.
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας απαγόρευσε το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης
«Ισλαμιστικές ομάδες μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και κυρίως τους δήμους της περιφέρειας Καντίκιοϊ και Μπέγιογλου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξαν το φεστιβάλ», αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση της Κωνσταντινούπολης UniKuir.
Το λογότυπο του υπουργείου αφαιρέθηκε από την ενότητα «υποστηρικτές» του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak στόχευσε ταινίες του φεστιβάλ όπως τα «Unicorns», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «All Shall Be Well», «Woman of...», υποστηρίζοντας ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV) προσπαθούσε να «κανονικοποιήσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».
Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιδράει
Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος Κόμματος AKP κάλεσε επίσης το τουρκικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση του φεστιβάλ το οποίο, σύμφωνα με εκείνον, «προσπαθεί να κάνει τα παιδιά γκέι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στοχοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το 2015 το Φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία.
Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση προβολής από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του ντοκιμαντέρ «Bakur» των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής από το Υπουργείο, πράγμα που δεν συνέβη σε πολλές ακόμη ταινίες που δεν είχαν άδεια, αλλά κανείς δεν ζήτησε την ακύρωση της προβολής τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο παιδί του
Η συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν
Συναγερμός στις αρχές
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαβορί για μια ακόμα φορά στη Σουηδία
Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;
Δηλώνει αθώος και αντιμετωπίζει ακόμη και θανατική ποινή
Νεκρός και ο σκύλος τους - Τα γράμματα που βρέθηκα γύρω από τα πτώματά τους
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ιρανών να βάλουν νάρκες στα Στενά
Η νύφη φορώντας λευκό νυφικό διέσχισε τον διάδρομο, με το νερό να φτάνει μέχρι τους γοφούς της
Η γερμανική βιομηχανία πιέζει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Μια αλλαγή που «ταρακουνάει» το τουριστικό μοντέλο του ήλιος-θάλασσα που είχαμε συνηθίσει
Ο γιος τους θα ονομαστεί Κίμων Θωμάς Κωνσταντίνος
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.