Κοσμος

Σπίγκελ: Ανέφικτο και νομικά προβληματικό το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Το κείμενο νομιμοποιεί τη μαζική επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123605-277110.jpg

Το προσχέδιο απόφασης ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό το οποίο φέρεται να έχει προετοιμάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναλύει στο μπλογκ του στους Financial Times ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για τον διαχωρισμό δικαιούμενων άσυλο και παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά από εδώ κι εμπρός θα είναι οι αρχές της Ελλάδας και ότι όποιος δεν υποβάλει αίτηση για άσυλο θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία. «Η Αθήνα καλείται να φτιάξει ένα νέο σύστημα στα νησιά της, το οποίο θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται όλες τις ακροάσεις των χιλιάδων αιτούντων για άσυλο για κάθε εβδομάδα – μια διαδικασία που στην καλύτερη περίπτωση, στα καλύτερα συστήματα παίρνει μήνες» γράφει ο Σπίγκελ. «Οι ελληνικές αρχές θα αποφασίζουν εάν οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν δεκτές. Εάν ο αιτών έχει έρθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, τότε η αίτηση θα κρίνεται "μη αποδεκτή" γιατί μέχρι τότε η Τουρκία θα θεωρείται "ασφαλής τρίτη χώρα". Μόνο αν αιτών για άσυλο έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο που τον κάνει να μην αισθάνεται ασφαλής στην Τουρκία θα επαναπροωθείται στο Αιγαίο. Και αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι αυτό το σύστημα εφικτό;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος των FT.

Η επανεισδοχή, ωστόσο, από την ΕE στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών χαρακτηρίζεται προσωρινό και έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο. Γίνεται τέλος αναφορά στην παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά για τη λειτουργία του μηχανισμού επιστροφής των μεταναστών στο τουρκικό έδαφος. «Αν αυτό δεν είναι νομικά προβληματικό τότε τι είναι; Σε "προσωρινή και έκτακτη βάση σημαίνει ότι οι πάντες –ακόμη και οι αιτούντες άσυλο– επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι όλοι οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται μια ακρόαση. Η συμφωνία προσπαθεί να αιτιολογήσει μια ημι-νόμιμη κίνηση λέγοντας ότι βάζει τέλος "στον ανθρώπινο πόνο" και ότι "επαναφέρει τη δημόσια τάξη", αλλά είναι εν δυνάμει παράνομη» υποστηρίζει ο Πίτερ Σπίγκελ.


Φωτογραφία: EPA/OLIVIER HOSLET 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.