Κοσμος

Αυτοί είναι οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής

Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το βραβείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109677-217519.jpg

Ενας Ιρλανδός που ζει κι εργάζεται στις ΗΠΑ, ένας Ιάπωνας και μία Κινέζα μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας, το οποίο ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Στοκχόλμη.

Οι William C. Campbell (Ιρλανδία-ΗΠΑ) και Satoshi Ōmura (Ιαπωνία) βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη θεραπείας των μολύνσεων από παράσιτα και η Youyou Tu (Κίνα) για την ανακάλυψη πρωτοποριακής θεραπείας της ελονοσίας. Οι τρείς νικητές θα μοιραστούν 8 εκατ. κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ).

Ο Δρ. Campbell, του Πανεπιστημίου Drew των ΗΠΑ και ο Δρ. Omura ανακάλυψαν ένα καινούργιο φάρμακο, Avermectin, το οποίο μειώνει δραστικά τις περιπτώσεις ογκοκέρκωσης - η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο - και φιλαρίασης του λεμφικού συστήματος και βοήθησε στην αντιμετώπιση πολλών άλλων ασθενειών που δημιουργούνται από παράσιτα. Η Δρ.Tu ανακάλυψε το Artemisinin, ένα φάρμακο το οποίο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από ελονοσία.

«Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες», επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Είναι η 12η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής μετά την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ το 1901. Η ογκοκέρκωση είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Οι τρεις βραβευθέντες διαδέχονται τον αμερικανο-βρετανό ψυχολόγο Τζον Ο'Κιφ και το ζεύγος των νορβηγών νευροεπιστημόνων Έντβαρντ και Μέι-Μπριτ Μόζερ που τιμήθηκαν το 2014 «για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο», ένα «εσωτερικό GPS» του εγκεφάλου που διαφωτίζει για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο 'Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Από τότε έχουν απονεμηθεί 106 βραβεία Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας από το 1901 έως και το 2014. Εκ των βραβευθέντων, 12 είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 58 χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.