COVID 19

Κορωνοϊός και γιορτές

Υπάρχουν πολλές ομάδες πολιτών που κινδυνεύουν πολύ. Γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα από όλους μας αλλά και από την Πολιτεία, πριν τις γιορτές, άμεσα

57336-649959.jpg
Αχιλλέας Γραβάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και γιορτές

Κορωνοϊός και γιορτές: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, η πολιτεία και οι υγειονομικοί για να αποφευχθεί η διασπορά.

Ο κορωνοϊός είναι πλέον παντού: στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στα νοσοκομεία. Έρχονται γιορτές και θα διασπαρεί πολύ περισσότερο στα σπίτια, στους γιορτινούς χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Τα κρούσματα πρέπει να είναι ήδη πάρα πολλές δεκάδες χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία τους όμως δεν καταγράφεται. Οι νοσηλείες αυξάνουν, όπως και οι θάνατοι συνανθρώπων μας. Ευτυχώς η πλειοψηφία των μολυσμένων ατόμων εμφανίζει απλή γριπώδη λοίμωξη. Δεν είμαστε πλέον ανοσολογικά αδαείς. Εμβόλια και λοιμώξεις έχουν αλλάξει την ανοσία μας. Όμως, υπάρχουν πολλές ομάδες πολιτών που κινδυνεύουν πολύ. Γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα από όλους μας αλλά και από την Πολιτεία, πριν τις γιορτές, άμεσα.

  1. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ανεξάρτητα ηλικίας πρέπει να εμβολιαστούν πάραυτα (καρδιαγγειακά, μεταβολικά, νεοπλασματικά νοσήματα και οι μεταμοσχευμένοι). Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του στελέχους XBB5 είναι ευτυχώς αποτελεσματικό και κατά του πολύ πρόσφατου στελέχους JN 1 που φέρει νέες μεταλλάξεις και μάλλον θα επικρατήσει διεθνώς σύντομα. Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, ακόμη και τα υγιή. Στη Δανία έχει ήδη εμβολιαστεί το 75% αυτών των ομάδων.
  2. Χρειάζεται η επαναφορά της χρήσης της μάσκας KN95, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, αλλά και στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους συνωστισμού (σουπερμάρκετ, καταστήματα κλπ). Στα νοσοκομεία παρατηρείται ήδη αυξημένος αριθμός υγειονομικού προσωπικού και ασθενών που έχει μολυνθεί. Στις γιορτές θα ταξιδέψει, θα κινηθεί πολύς κόσμος και η διασπορά του ιού θα κορυφωθεί. Η πολιτεία έχει την ευθύνη και οφείλει να δράσει πρόωρα. Τα άτομα με προβλήματα υγείας και οι άνω των 65 οφείλουν με πρωτοβουλία τους να φορούν μάσκα ΚΝ95 στους χώρους συνωστισμού και όταν ταξιδεύουν.
  3. Κατά την διάρκεια των εορτών όταν επισκεπτόμαστε σπίτια συγγενών και φίλων οφείλουμε πριν πάμε να κάνουμε σελφ-τεστ για τον κορωνοϊό. Εάν έχουμε γριπώδη συμπτώματα να παραμένουμε στο σπίτι ώστε να μην διασπείρουμε την τυχόν λοίμωξη μας.
  4. Τα άτομα άνω των 65 ετών όταν μολυνθούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, ακόμη και με απλή συμπτωματολογία, ώστε αυτός να διερευνήσει την ανάγκη για την χορήγηση των αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων που ευτυχώς διαθέτουμε, μέσα στις πρώτες τρεις μέρες έναρξης των συμπτωμάτων.

Χρειάζεται υπευθυνότητα από τους πολίτες, την πολιτεία και τους υγειονομικούς ώστε να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με ασφάλεια και ελαχιστότατες απώλειες. Έχουμε πλέον τα μέσα να προστατεύσουμε κατά του κορωνοϊού τη δημόσια υγεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ