COVID 19

Νέα δεδομένα συνδέουν την προέλευση του κορωνοϊού με ρακούν στην αγορά της Γουχάν

Τι ανέφεραν προ εβδομάδων οι αμερικανικές αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα δεδομένα συνδέουν την προέλευση του κορωνοϊού με ρακούν στην αγορά της Γουχάν
@Quinten de Graaf/ unsplash

Covid-19: Νέα δεδομένα συνδέουν την προέλευση του με ρακούν στην αγορά της Γουχάν

Μια ομάδα ειδικών για τους ιούς ανακοίνωσε ότι είχε βρει γενετικά δεδομένα από αγορά ζώων της πόλης Γουχάν στην Κίνα, που συνδέει τον κορωνοϊό με τα ρακούν, που πωλούνταν εκεί.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από επιχρίσματα που ελήφθησαν από και γύρω από τη αγορά Θαλασσινών Χουανάν, τον Ιανουάριο του 2020, λίγο αφότου οι κινεζικές αρχές έκλεισαν την αγορά μετά από υποψίες ότι συνδέεται με το ξέσπασμα ιού.

Σε δείγματα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε γενετικό υλικό που ανήκει σε ζώα, μεταξύ αυτών και μεγάλες ποσότητες από ίχνη που ταιριάζουν με το είδος αυτό του ρακούν.

Η ανάμειξη γενετικού υλικού από τον κορωνοϊό και το ζώο δεν αποδεικνύει αυτόματα ότι είχε μολυνθεί κάποιο ρακούν. Αλλά ακόμα και αν είχε μολυνθεί ένα ρακούν, δεν θα ήταν ξεκάθαρο ότι το ζώο είχε μεταδώσει τον ιό στους ανθρώπους.

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι το είδος αυτό των ρακούν, που σχετίζονται με τις αλεπούδες και είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό, είχε γενετικές υπογραφές στο ίδιο μέρος όπου είχε εντοπιστεί γενετικό υλικό από τον ιό, είπαν οι τρεις επιστήμονες.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό μαίνεται από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι εξακολουθούν να προσπαθούν ακόμη σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, να διαλευκάνουν το μυστήριο σχετικά με την προέλευση του ιού.

Εργαστηριακή η προέλευση της COVID-19 σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές

Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός «πιθανότατα» προέκυψε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο, σύμφωνα με απόρρητη μελέτη που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο και σε συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου.

Το έγγραφο, έκτασης περίπου πέντε σελίδων, έρχεται ως συμπλήρωμα σε μελέτη του 2021, βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει «αβέβαιη» για την προέλευση του ιού.

Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, αφότου έλαβε γνώση της αναφοράς, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε «με επιφύλαξη» πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι πιθανό να άρχισε από λάθος σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, το οποίο όμως δεν εργαζόταν πάνω στην κατασκευή όπλων, ευθυγραμμιζόμενο με την άποψη του FBI που στηρίζει την ίδια πεποίθηση από το 2021.

Υπενθυμίζεται πως το 2021, είχε δημοσιευτεί έκθεση όπου τέσσερα μέλη της αμερικανικής κοινότητας μυστικών υπηρεσιών πίστευαν με «μικρή βεβαιότητα» πως ο ιός είχε αρχικά μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, και ένα πέμπτο μέλος θεωρούσε με «μέτρια βεβαιότητα» πως η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση συνδεόταν με εργαστήριο. 

Κι ενώ κάποιοι επιστήμονες είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο, άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο ιός προήλθε από ζώα, μεταλλάχθηκε και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με ιούς. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πραγματική προέλευση της πανδημίας ίσως παραμείνει άγνωστη για ακόμη πολλά χρόνια – αν ποτέ γίνει γνωστή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ