COVID 19

Εργαστηριακή η προέλευση της COVID-19 σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές

Kάποιοι επιστήμονες είναι, ωστόσο, επιφυλακτικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Εργαστηριακή η προέλευση της COVID-19 σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές

HΠΑ: Εργαστηριακή η προέλευση της COVID-19

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός «πιθανότατα» προέκυψε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο, σύμφωνα με απόρρητη μελέτη που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο και σε συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου.

Το έγγραφο, έκτασης περίπου πέντε σελίδων, έρχεται ως συμπλήρωμα σε μελέτη του 2021, βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει «αβέβαιη» για την προέλευση του ιού.

Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, αφότου έλαβε γνώση της αναφοράς, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε «με επιφύλαξη» πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι πιθανό να άρχισε από λάθος σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, το οποίο όμως δεν εργαζόταν πάνω στην κατασκευή όπλων, ευθυγραμμιζόμενο με την άποψη του FBI που στηρίζει την ίδια πεποίθηση από το 2021.

Υπενθυμίζεται πως το 2021, είχε δημοσιευτεί έκθεση όπου τέσσερα μέλη της αμερικανικής κοινότητας μυστικών υπηρεσιών πίστευαν με «μικρή βεβαιότητα» πως ο ιός είχε αρχικά μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, και ένα πέμπτο μέλος θεωρούσε με «μέτρια βεβαιότητα» πως η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση συνδεόταν με εργαστήριο. 

Κι ενώ κάποιοι επιστήμονες είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο, άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο ιός προήλθε από ζώα, μεταλλάχθηκε και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με ιούς. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πραγματική προέλευση της πανδημίας ίσως παραμείνει άγνωστη για ακόμη πολλά χρόνια – αν ποτέ γίνει γνωστή. 

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα στα δημοσιεύματα που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον λέγοντας, μέσω εκπροσώπου, πως «η Κίνα υπήρξε πάντοτε απολύτως διαφανής και ξεκάθαρη αναφορικά με την έρευνα για την προέλευση του ιού» και πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές και να μη μετατρέπουν σε πολιτικό ένα θέμα που αφορά την επιστήμη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ