Αθλητισμος

«Ελάτε Μαζί Μας!» για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία

Μιλήσαμε με τον Άγγελο Σπανάκο και την Ελένη Κουρούκλη για το πρόγραμμα «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas»

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Special Olympics Hellas

Special Olympics Hellas - «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas». Μιλήσαμε με τον Άγγελο Σπανάκο και την Ελένη Κουρούκλη

«Ένας κόσμος που συνεχώς τρέχει, μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος και δυσκολίες, όμως υπάρχει ένα μέρος που είμαστε όλοι ίσοι. Ένας μέρος που μας κάνει να νιώθουμε ηρεμία και ασφάλεια», αυτά είναι μερικά μόνο από τα λόγια των αθλητών των Special Olympics Hellas που παρακολούθησε κανείς στο βίντεο «Ελάτε Μαζί Μας!» στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Special Olympics Hellas για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία και τη σημασία του εθελοντισμού.

Special Olympics Hellas: Το έργο «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas»

Τα Special Olympics Hellas αποτελούν, από το 1988, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα, που στηρίζουν, εξελίσσουν και εντάσσουν τα άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού. Μετρούν πάνω από 14.000 συμμετοχές αθλητών των Special Olympics Hellas σε αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 82 Προπονητικά Προγράμματα σε 35 πόλεις της Ελλάδας και 900 προπονητές ενώ είναι ο μοναδικός οργανισμός που προσφέρει εντελώς δωρεάν τις προπονήσεις και την συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες σε 24 αθλήματα καθώς και τον πλήρη αθλητικό εξοπλισμό τους (ιματισμός, όργανα, μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή κλπ).

Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas», στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με διαχειριστή επιχορήγησης για την Ελλάδα, από κοινού, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και την προσπάθεια ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Αφού προλόγισε την παρουσίαση ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Chief Operating Officer & Head of Strategy της SOCIALDOO, ο οποίος τόνισε τις προσπάθειες των μελών των Special Olympics Hellas, τη σκυτάλη πήρε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία ΖαχαράκηΣτον στόχο για κοινές δράσεις με τα Special Οlympics Hellas, οι οποίες μέσα από σχετικά προγράμματα μπορούν να έχουν έμπρακτα αποτελέσματα όσον αφορά στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, μέσω του εθελοντισμού η κα Ζαχαράκη τόνισε «Για να μπορέσουμε, αμέσως μετά, να πάρουμε το νήμα επιτυχών δράσεων, συμπράξεων και νέων εγχειρημάτων, αυτή η οργανωσιακή ανάταξη και ανακατάταξη ήταν απαραίτητη». Στη συνέχεια, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το νέο Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως «η βασική αρχή που χαρακτηρίζει τις δράσεις μας αλλά και την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία είναι μία κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω».

Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Active Citizens Fund, έδωσε την ευκαιρία στα Special Olympics Hellas να υλοποιήσουν τις στρατηγικές και οργανωσιακές τους δράσεις και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο καθώς και να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές –προπονητές, αθλητές και οικογένειες αθλητών. Συνέβαλε, ακόμη, καθοριστικά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των στοιχείων αθλητών, προπονητών, εθελοντών και μίας καινοτόμου εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, όπου μέσα από την ανάγνωση QR Code, σε τυπωμένες κάρτες γίνεται άμεσα ο έλεγχος της εγκυρότητας των συμμετεχόντων στις διάφορες δράσεις, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στους αθλητές.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική μέρα καθώς τερματίζεται ένα πρόγραμμα, η συμβολή του οποίου μας έχει δώσει μια νέα πνοή ώστε να εξακολουθήσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει» σημείωσε στην ομιλία του, ο κ. Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς Ε.Τ, πρόεδρος Special Οlympics Hellas. Ο κ. Κοδέλλας ανέδειξε τη σημασία της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου για τον Οργανισμό.

Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ., πρόεδρος Special Olympics Hellas
Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ., πρόεδρος Special Olympics Hellas

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Γιώργος Σταμάτης υπογράμμισε πως «όλο αυτό το πρίσμα που θέλει η πολιτεία μέσω της συμπερίληψης, τα Special Olympics το έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια με τον αθλητισμό». Επιπρόσθετα, τόνισε πως «Εάν υποθέσουμε πως το Ολυμπιακό πνεύμα έχει χαθεί στις ημέρες μας, αυτοί που το κρατάνε ζωντανό είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, οι αθλητές των Special Olympics».

Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης
Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι της εκδήλωσης, ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, Senior Programme Officer του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σημείωσε ότι «Οι οργανωσιακές επιχορηγήσεις ήρθαν στη ζωή μας και διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οργανισμοί όπως τα Special Olympics να μπορούν να ενδυναμώσουν το κοινωνικό τους αντίκτυπο, το αποτύπωμά τους και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον οργανισμό να μπορούν να βελτιώνουν το ταξίδι και την εμπειρία τους και παράλληλα να υποστηριχθούν».

Special Olympics Hellas: Τα πάνελ της συζήτησης για το έργο «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas»

Σειρά είχαν τα δυο πάνελ συζητήσεων. Κατά τη διάρκεια των πάνελ συζητήσεων που ακολούθησαν, η κ. Νατάσα Κονιδάρη, Project Manager και Συντονίστρια Προπονητικού Προγράμματος, ο κ. Άγγελος Σπανάκος, Υπεύθυνος Προγράμματος Εθελοντισμού και η κ. Αντωνία Σκιαδά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων του Οργανισμού, παρουσίασαν τον απολογισμό του έργου «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Οlympics Hellas».

Παναγιώτης Κακολύρης, Διονύσιος Κοδέλλας, Άρτεμις Βασιλακοπούλου, Βασίλης Κασιμάτης
Παναγιώτης Κακολύρης, Διονύσιος Κοδέλλας, Άρτεμις Βασιλακοπούλου, Βασίλης Κασιμάτης

Στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τη θετική συμβολή των Special Οlympics Hellas στην κοινωνία, η κα Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Εθνική Διευθύντρια του Οργανισμού επεσήμανε πως συνολικά 2.000 αθλητές σε όλη την Ελλάδα έχουν ενεργή συμμετοχή προανήγγειλε τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων τον Μάιο, καθώς και την προετοιμασία για τη συμμετοχή της χώρας μας στους Χειμερινούς Παγκόσμιους Αγώνες του Τορίνο τον Μάρτιο του 2025.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης «Νοητική Αναπηρία και αθλητισμός: Η θετική συμβολή των Special Olympics Ηellas στην κοινωνία» ο Διευθυντής Αθλημάτων & Yπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Ηellas, Βασίλης Κασιμάτης, εστίασε στο πως έχουν αναπτυχθεί πλέον προγράμματα σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια σημαντική δυναμική στη χώρα μας, με τις τοπικές κοινωνίες να επιζητούν τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων.

Τέλος, λίγο πριν την λήξη της εκδήλωσης ο κος Κοδέλλας, μίλησε με αισιοδοξία για το αποτύπωμα των Special Olympics Hellas ενώ ο κος Κακολύρης ξεχώρισε εύστοχα πως «κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι κανένα άτομο με νοητική αναπηρία δεν πρέπει να μένει ή να αισθάνεται μόνο του, ή να παραμένει πίσω από κλειστές πόρτες». 

Special Olympics Hellas: Συνέντευξη με τον Άγγελο Σπανάκο, Υπεύθυνο Προγράμματος εθελοντισμού και την εθελόντρια Ελένη Κουρούκλη

Τα Special Olympics Hellas επί 36 χρόνια λειτουργούν αδιάλειπτα και δραστηριοποιούνται με προτεραιότητά τους την υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. Βασικός πυλώνας της δράσης τους είναι φυσικά οι εθελοντές. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Άγγελο Σπανάκο, Υπεύθυνο Προγράμματος εθελοντισμού των Special Olympics που συμμετείχε μεταξύ άλλων στο πρώτο πάνελ συζήτησης για τον απολογισμό του έργου. 

«Οι προκλήσεις ενός εθελοντικού έργου είναι πολλές γιατί η προσφορά των ανθρώπων του είναι ανιδιοτελείς. Οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν χώρο και χρόνο από την ζωή τους για να προσφέρουν αλλά και να κερδίσουν από όλη αυτή την εμπειρία. Ένας εθελοντής θα πρέπει για να ενταχθεί να ενημερωθεί σωστά για την νοητική αναπηρία, τα προγράμματα μας και για τον τρόπο προσέγγισης. Το μεγαλύτερο όφελος βέβαια είναι να κατανοήσει κανείς τις πτυχές της νοητικής αναπηρίας μέσω του αθλητισμού. Έτσι, θα βγει μεταμορφωμένος και θα καταρρίψει στερεότυπα και προκαταλήψεις που μπορεί να έχει».

Μεταξύ άλλων δεν θα ξεχάσει το 2022 τους Πανελλήνιους αγώνες στο Λουτράκι. «Είχαμε την ανάγκη 11 εθελοντών συνοδών αθλητών που θα έμεναν μια εβδομάδα μαζί με τους αθλητές, θα τους υποστήριζαν σε καθημερινές ανάγκες και θα τους συνόδευαν στις εγκαταστάσεις. Έτσι, έκανα κάλεσμα σε εθελοντές από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής που είχαν ως ειδικότητά τους την Ειδική Αγωγή. Όταν τους ενημέρωσα για το πόστο αυτό στην αρχή ήταν διστακτικοί και είχαν ενδοιασμούς. Παρόλα αυτά τους καθησύχασα και όλα κύλησαν ομαλά. Θυμάμαι πώς όταν έγινε ο απολογισμός και τους ρώτησα για το πέρας των αγώνων πώς ηταν η εμπειρία τους, όλοι μου είπαν συγκινημένοι ότι "ήταν η καλύτερη πρακτική άσκηση, ότι πέρασαν φανταστικά και έκαναν φίλους αθλητές". Ένα από τα πράγματα που κράτησα είναι ότι στους επόμενους αγώνες θα συμμετέχουν πιο έμπειροι και θα δώσουν  τον καλύτερο εαυτό τους. Ο αθλητισμός δίνει ζωή σε όλους, μας εξελίσσει!».

Special Olympics Hellas | Ελάτε Μαζί Μας!

Ανάμεσα στους περίπου 5.000 ενεργούς εθελοντές του έργου βρίσκεται από το 2009 στα Special Olympics Hellas η Ελένη Κουρούκλη. «Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια ήταν κατά την συμμετοχή μου για πρώτη φορά σε αγώνες ιππασίας όταν γνωρίστηκα με τους αθλητές, προπονητές και υπεύθυνους. Δεν ήμουν εξοικειωμένη με τα άτομα με νοητική αναπηρία και αισθάνθηκα ότι δεν θα τα καταφέρω. Μια υπεύθυνη που βρισκόταν εκεί με παρότρυνε. Δεν θέλει σκέψη τελικά, όλο αυτό σε παρασύρει σε ενα ανοιγμα ψυχής και χαράς. Δεν εκφράζεται αυτό με λέξεις. 

Όταν τα παιδιά έχουν να μας δουν για λίγο καιρό, κατευθείαν τρέχουν και μας ανοίγουν τις αγκαλιές τους. Αυτό είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα που έχω νιώσει. Έχω μέλλον στα Special Olympics. Για εμένα πλέον δεν γίνεται να το σταματήσω όλο αυτό. Μόνο αν καθηλωθώ κάπου θα σταματήσω να έρχομαι. Τις δυο μου κολλητές για να καταλάβεις τις γνώρισα το 2019 εδώ και είναι η καρδιά μου. Στόχος όλων μας είναι η εξέλιξη και η ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Γι αυτό θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε!».

*Το έργο «Ενισχύοντας τις στρατηγικές οργανωσιακές δράσεις των Special Olympics Hellas» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τα Special Olympics Hellas. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ