Αθλητισμος

Όλα όσα είδαμε στην Τελετή Αφής της Φλόγας των Special Olympics Hellas

Η Φλόγα της Ελπίδας ξεκίνησε το ταξίδι της από το Ζάππειο για τη Γερμανία

Αφή της Φλόγας της Ελπίδας των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Βερολίνο 2023, από την Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδη
Αφή της Φλόγας της Ελπίδας των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Βερολίνο 2023, από την Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδη

Special Olympics Hellas 2023: Όλα όσα είδαμε στην Τελετή - Mιλήσαμε με τον Διονύσιο Κοδέλα, Πρόεδρο των Special Olympics Hellas 

«Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω, βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος», αυτά είναι τα λόγια του όρκου των Special Olympics αθλητών που γράφει το καρτελάκι το οποίο λαμβάνω στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου και με βάζουν αμέσως στο κλίμα. Οι εθελοντές, το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023, μου φτιάχνουν τη διάθεση από την είσοδο κιόλας με τα κόκκινα μπλουζάκια τους. Καθόμαστε στη θέση μας και το βλέμμα μου καρφώνεται αμέσως στους αθλητές. Το φως του ήλιου χτυπά απαλά και φωτίζει τα χαμόγελά τους, αλλά και αυτά των προπονητών τους. Το δυνατό «Καλημέρα» μιας εκ των παρουσιαστριών της τελετής, της Νάνσυς Διαπούλη, αθλήτριας κολύμβησης Special Olympics Hellas μας «ξυπνάει» για τα καλά και μας καλωσορίζει στη φαντασμαγορική τελετή, στο ταξίδι, όπου η Φλόγα της Ελπίδας ξεκινά από το Ζάππειο, για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics «Berlin 2023», που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Γερμανία (οι τελευταίοι αγώνες έγιναν στο Άμπου Ντάμπι), το διάστημα 17 έως 25 Ιουνίου.

Παράδοση της Φλόγας, από την Πρωθιέρεια, Ηλιάνα Συμεωνίδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Βερολίνο 2023,  κ. Sven Albrecht
Παράδοση της Φλόγας, από την Πρωθιέρεια, Ηλιάνα Συμεωνίδη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Βερολίνο 2023, κ. Sven Albrecht

Με την ολοκλήρωση της έπαρσης των Σημαιών της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Special Olympics και των Παγκόσμιων Αγώνων «Βερολίνο 2023», τον λόγο παίρνει ο πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas που αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics διεξάγονται κάθε 2 χρόνια και έχουν σκοπό να παρακινήσουν την κοινωνία ώστε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις αδικίες που –ακόμη και στις μέρες μας– παραμένουν, και να φέρουν στο φως όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με νοητική αναπηρία, εντάσσοντάς τους, στους κόλπους της κοινωνίας σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας». Ο κ. Κοδέλλας επίσης υπογράμμισε ότι «κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους αθλητές και αυτό οφείλεται χάρη και στη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω της οποίας εντάξαμε στα προγράμματά μας 21 νέες πόλεις και κωμοπόλεις στη Νησιωτική και στην Ηπειρωτική Ελλάδα και έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά, δίνοντας μία νέα ζωή, τόσο σε αυτά, όσο και στις οικογένειές τους».

Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ. και Πρόεδρος SOH & εθελοντές SOH
Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ. και Πρόεδρος SOH & εθελοντές SOH

Μιλώντας στην ATHENS VOICE o Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλας αναφέρει ακόμη ότι η φετινή τελετή υπερέβη για ακόμη μια χρονιά κάθε προσδοκία με τις συμμετοχές της. «Έχουν έρθει πολλά παιδιά, παιδιά που έχουμε αγκαλιάσει. Δίνουμε μια νέα ζωή στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Όταν ξεκινάω και μιλάω στους γονείς πάντοτε τους λέω να μην υποτιμούν το παιδί τους. Τα παιδιά αυτά μπορούν να κάνουν 24 σπορ – τώρα βέβαια θα κάνουν 14 στη Γερμανία. Προσπαθούμε μέσω της όσμωσης μεικτών ομάδων να εντάξουμε τους αθλητές Special Olympics στο κοινωνικό σύνολο. Στη φετινή αποστολή δεν υπάρχουν δυσκολίες με την έννοια του ότι αντιμετωπίζουμε εμπόδια, μια και υπάρχει προθυμία από γονείς, προπονητές, εθελοντές και το dream team μας. Τους συντονίζουμε όλους και προσφέρουν αφιλοκερδώς και ανιδιωτελώς σημαντικές υπηρεσίες. Οι εθελοντές μας είναι γύρω στους 300, εδώ στην τελετή είναι συγκεκριμένοι. Δεν κάνουμε πρωταθλητισμό, όλα τα παιδιά μας παίρνουν μετάλλιο είτε είναι πρώτοι είτε είναι τελευταίοι. Προσδοκώ να αγωνιστούν καλά. Σκεφτείτε ότι στο Άμπου Ντάμπι, παρότι δεν κάνουμε πρωταθλητισμό, είχαν γυρίσει με 64 μετάλλια».

Αφού ολοκλήρωσαν τους χαιρετισμούς τους ετίτημοι καλεσμένοι όπως ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεώργιος Κουμεντάκης, ο David Evangelista, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics Ευρώπης – Ευρασίας που μίλησε για τον γεμάτο ταξίδια και πλούσιες εμπειρίες κόσμο της συμπερίληψης, τη σκυτάλη πήρε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Βερολίνο 2023», Sven Albrecht που τόνισε ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ειρήνης. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η φλόγα της ελπίδας». Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, Mahmut Özdemir ανέφερε ότι «η Γερμανία ανυπομονεί να φιλοξενήσει αυτή την εκδήλωση για πρώτη φορά. Πρόκειται για μία διοργάνωση που συνιστά πολλά περισσότερα από μια αθλητική συνάντηση. Είναι έμπνευση, συμπερίληψη και υπέρβαση εμποδίων. Οι αθλητές, με τη συμμετοχή τους στους αγώνες δίνουν μήνυμα ελπίδας για αλλαγή». Τέλος, στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Αθλητισμού του κρατιδίου του Βερολίνου, Δρ. Nicola Böcker-Giannini, επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία μίας κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και η συνεχής ενδυνάμωση των ατόμων με νοητική αναπηρία ενώ ακολούθησε και η Παράδοση των ενθυμημάτων από αθλητές και τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου & Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ. και Πρόεδρος των Special Olympics Hellas
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου & Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ. και Πρόεδρος των Special Olympics Hellas

Στα highlights της τελετής ήταν το χορόδραμα με πρωθιέρεια την Ηλιάνα Συμεωνίδη, αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Special Olympics, και ιέρειες τις αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics και επιλεγμένες αθλήτριες από την παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα γυμναστικής «Ολυμπιάδα» Θρακομακεδόνων. Στο χορόδραμα βλέπουμε μεικτή ομάδα, άτομα με ή χωρίς νοητική αναπηρία. Η χορογραφία της Ολυμπίας Δραγούνη, Κ.Φ.Α πρωταθλήτριας ενόργανης γυμναστικής εντυπωσιακή. Οι αθλήτριες αέρινες, ζωντανές, καθηλωτικές, ενωμένες, μαγνητίζουν αμέσως το βλέμμα σου με τα λευκά φορέματά τους με χρυσές λεπτομέρειες, καλώντας τον ήλιο να προσφέρει απλόχερα τις ακτίνες του ώστε να ανάψει η Φλόγα της Ελπίδας στη δάδα των Παγκόσμιων (που κρατούσε με συγκίνηση η πρωθιέρεια). 

Χορόδραμα από τις Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas και τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων»
Χορόδραμα από τις Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas και τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων»
Χορόδραμα από τις Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas και τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων»
Χορόδραμα από τις Ιέρειες, αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas και τις αθλήτριες της Ομάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Θρακομακεδόνων»

Και στη συνέχεια η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Η αθλήτρια σηκώνει τη δάδα της Φλόγας ψηλά και στριφογυρίζει μέχρι να έρθει η ώρα που θα ανάψει τη φωτιά. Ο χρόνος μοιάζει κάπως σαν να έχει παγώσει στα βήματά της και όλοι σχεδόν έχουν σηκωθεί από τις θέσεις τους. Η κορύφωση γίνεται με την αφή της Φλόγας από την πρωθιέρεια και την παράδοσή της στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Βερολίνο 2023, Sven AlbrechtΤώρα το χαμόγελό της είναι ακόμη πιο λαμπερό και με υπερηφάνεια σηκώνει τη δάδα πάλι ψηλά και τη μεταφέρει. 

Σημαντική είναι και η συμμετοχή της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία παιάνιζε κατά την τελετή τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών, αλλά και η παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη Διερμηνέα, Φωτεινή Ανέστη

Η εκδήλωση κλείνει με τον ύμνο των Special Olympic του διεθνή συνθέτη, πιανίστα, ερμηνευτή και δημιουργού Στέφανου ΚορκολήΜε τη λήξη της Τελετής Αφής στο Ζάππειο ακολούθησε λαμπαδηδρομία με τελική στάση τη Γερμανική Σχολή. Η φλόγα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα παραδοθεί στους εκεί λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν το αιώνιο πανανθρώπινο μήνυμα των Αγώνων, σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας. Βγαίνω από το Ζάππειο και διασχίζω τη Λεωφόρο Αμαλίας. Δύο αθλητές Special Olympics αγκαλιασμένοι τώρα λένε ο ένας στον άλλον χαμηλόφωνα «Ξεκινάμε».

Info
*Η Φλόγα της Ελπίδας μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής της για τη χώρα που θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες παραμένει στην Πρεσβεία όπου και φυλάσσεται. Υπό την επίβλεψη και συνοδεία της Αντιπροσωπίας της Διεθνούς Επιτροπής LETR και του μέλους της Ελληνικής Επιτροπής LETR, Αρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας, η Φλόγα της Ελπίδας ταξιδεύει για τη χώρα των αγώνων όπου και πραγματοποιείται Λαμπαδηδρομία.

**Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 34 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειές τους και αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ