Αθλητισμος

Ποινή αποκλεισμού σε υπερμαραθωνοδρόμο που χρησιμοποίησε αυτοκίνητο σε αγώνα

Μπήκε σε όχημα για να ολοκληρώσει την κούρσα 80 χιλιομέτρων - Κατέκτησε μετάλλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπερμαραθωνοδρόμος από τη Βρετανία μπήκε σε αυτοκίνητο για να ολοκληρώσει αγώνα 80 χιλιομέτρων - Αποκλεισμός 12 μηνών από τις αθλητικές διοργανώσεις.
Υπερμαραθωνοδρόμος αποκλείστηκε για 12 μήνες, καθώς δέχθηκε να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο ενός φίλου κατά τη διάρκεια αγώνα © Joasia Zakrzewski

Υπερμαραθωνοδρόμος από τη Βρετανία μπήκε σε αυτοκίνητο για να ολοκληρώσει αγώνα 80 χιλιομέτρων - Αποκλεισμός 12 μηνών από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Eξέχουσα δρομέας υπερμαραθωνίου από τη Βρετανία τιμωρήθηκε με 12 μήνες αποκλεισμού από την πειθαρχική επιτροπή αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή χρησιμοποίησε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 80 χιλιομέτρων και στη συνέχεια έλαβε τρόπαιο για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Η Τζοάσια Ζακρζέβσκι παραδέχτηκε ότι μπήκε στο όχημα μιας φίλης της κατά τη διάρκεια του αγώνα 2023 GB Ultras Manchester στο Λίβερπουλ στις 7 Απριλίου, αλλά ισχυρίστηκε ότι το έκανε μόνο αφού είπε στους κριτές ότι τραυματίστηκε και δεν αγωνιζόταν πλέον.

Η 47χρονη δρομέας, η οποία τερμάτισε στη 14η θέση του μαραθωνίου των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το 2014 και σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 255 μίλια (411,5 χλμ.) σε αγώνα 48 ωρών τον Φεβρουάριο, είχε επίσης αρνηθεί ότι εξαπάτησε εσκεμμένα. Αντίθετα, είπε ότι η άφιξη από την Αυστραλία το προηγούμενο βράδυ την είχε αφήσει ανήμπορη να σκεφτεί σωστά και την είχε οδηγήσει στο να δεχτεί λανθασμένα το τρόπαιο στο τέλος του αγώνα.

Ωστόσο, η εξήγηση αυτή απορρίφθηκε από την πειθαρχική επιτροπή του UKA, η οποία απαγόρευσε στη Ζακρζέβσκι να συμμετέχει πλέον σε αγώνες υπό την αιγίδα του, να εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και να προπονεί για ένα χρόνο, αφού την έκρινε ένοχη για παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς για ενήλικες αθλητές.

Τα δεδομένα GPS πρόδωσαν την αθλήτρια που μπήκε σε αυτοκίνητο

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ζακρζέβσκι, η οποία έχει αγωνιστεί με τα χρώματα του Ηνωμένου Βασιλείου πολλές φορές σε αγώνες υπεραποστάσεων, είχε διανύσει περίπου 2,5 μίλια με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με δεδομένα GPS, ένα από αυτά τα μίλια διανύθηκε σε ένα λεπτό και 40 δευτερόλεπτα.

Σε μια επιστολή της προς την επιτροπή, η Ζακρζέβσκι έγραψε: «Αποδέχομαι τις ενέργειές μου την ημέρα που ταξίδεψα με αυτοκίνητο και μετά ολοκλήρωσα τον αγώνα, διασχίζοντας τη γραμμή τερματισμού και λαμβάνοντας ένα μετάλλιο και ένα τρόπαιο, τα οποία δεν επέστρεψα αμέσως όπως έπρεπε να κάνω».

Ωστόσο, συνέχισε να επιμένει ότι είχε πει στους κριτές ότι τραυματίστηκε και είχε αποφασίσει να συνεχίσει σε μη αγωνιστική βάση. Οι έφοροι ωστόσο, είπαν στην επιτροπή μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Είπαν ότι ενώ η Ζακρζέβσκι τους είχε μιλήσει για την απόσυρση, στη συνέχεια πείστηκε να συνεχίσει «και όταν το έκανε… αυτό ήταν σε ανταγωνιστική βάση». Διέψευσαν επίσης ότι τους είχε ενημερώσει ότι είχε ολοκληρώσει μέρος της κούρσας με αυτοκίνητο.

Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι η Ζακρζέβσκι είχε αποκαλύψει ότι χρησιμοποίησε το όχημα μόνο όταν αμφισβητήθηκε από τους διοργανωτές του αγώνα.

«Είχε πολλές ευκαιρίες να διορθώσει την κατάσταση»

Το πάνελ είπε ότι έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς της Ζακρζέβσκι σχετικά με την ψυχική της κατάσταση, αλλά επεσήμανε ότι «είχε πολλές ευκαιρίες να διορθώσει την κατάσταση, κάτι που δεν έπραξε».

«Ακόμη κι αν υπέφερε από θολή κρίση την ημέρα του αγώνα, είχε μια εβδομάδα μετά τον αγώνα για να συνειδητοποιήσει τις ενέργειές της και να επιστρέψει το τρόπαιο, κάτι που δεν έκανε», ανέφερε.

«Τέλος, έκανε δημοσιεύσεις στα social media χωρίς να αποκαλύψει ότι είχε ολοκληρώσει τον αγώνα σε μη ανταγωνιστική βάση».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ