Αθλητισμος

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών

Το δεκαετές φλερτ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και η πρόταση μαμούθ της Αλ Χιλάλ

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Aurelien Meunier / Getty Images

Κιλιάν Εμπαπέ: O Γάλλος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν και η ενδεχόμενη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης μοποπώλησαν το ενδιαφέρον - Όλα τα επεισόδια στο πολύκροτο σίριαλ

Ο Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο έχουν μπει για τα καλά, και αν αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από κάποιους γιατί αποφεύγουν να κοιτάνε το ημερολόγιο, μια ματιά στον καιρό μπορεί να τους πείσει. Για τον κόσμο που αγαπάει το ποδόσφαιρο το επίσημο τέλος του καλοκαιριού σημαίνει και το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν και η τελευταία μέρα κατά την οποία οι ελληνικές ομάδες μπορούσαν να κάνουν μεταγραφές. Το πάρε δώσε του ποδοσφαιρικού παζαριού έχει πάντα το ενδιαφέρον του και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στις αγοραπωλησίες παικτών από τα μεγαλύτερα ως και τα μικρότερα πρωταθλήματα.

Οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην προηγούμενη και τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν μπορούν πολύ άνετα να χαρακτηριστούν ως άκρως θερμοί. Μέσα σε αυτές τις 90 μέρες χαράς κάθε ποδοσφαιρόφιλου ο Μόισες Καισέδο πήγε στη Τσέλσι, ο Ντέκλαν Ράις στην Άρσεναλ, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τον Μπέλιγχαμ στην πιο value for money κίνηση της περιόδου και οι Σαουδάραβες της Αλ Χιλάλ «άπλωσαν» εκατομμύρια στα πόδια του Νεϊμάρ και τον μετέπεισαν να μετακομίσει σε πολύ παραγωγική ηλικία από την Ευρώπη στα Εμιράτα.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Aurelien Meunier/ Getty Images

Παρ’ όλα αυτά αυτός που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα πρώτα θέματα των ιστοσελίδων ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ υπήρξε το επίκεντρο όλων των συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη μεταγραφή του. Σε μία υπόθεση που πήρε τη μορφή σίριαλ και όλοι οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, τα επεισόδια ήταν πολλά και διαδέχτηκαν το ένα το άλλο απανωτά. Μια καταγραφή της «Εμπαπιάδας» μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για το τι έγινε όσο ο κόσμος έκανε τα μπάνια του στις ελληνικές θάλασσες.

Κιλιάν Εμπαπέ: Η απόφαση σοκ της Παρί Σεν Ζερμέν

Εδώ και πολύ καιρό ακουγόντουσαν διάφοροι ψίθυροι στη γαλλική πρωτεύουσα για μία ενδεχόμενη αποχώρηση βόμβα του Εμπαπέ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Όσο το καλοκαίρι πλησίαζε, αυτοί οι ψίθυροι έγιναν εντονότεροι και έτσι δεν αποτελούσε μυστικό πλέον πως ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν θέλει να υπογράψει νέο συμβόλαιο με την ομάδα του, το οποίο και λήγει το καλοκαίρι του 2024. Αυτό χρηματιστηριακά θα ήταν καταστροφικό για τους Παριζιάνους. Δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στην αξία του ως παίκτη, αλλά και στο γεγονός ότι το 2017 δαπάνησαν 180 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Το σενάριο να φύγει ο Γάλλος μέσα από τα χέρια τους δεν θέλουν ούτε να το ακούνε στο Παρίσι.

Ήταν δεδομένο πως η Παρί Σεν Ζερμέν θα πίεζε τις καταστάσεις ώστε να κερδίσει όσα περισσότερα μπορούσε από τον Εμπαπέ. Συν τοις άλλοις είναι και ένα είδους ζήτημα τιμής. Ο κατά τον Τύπο «κακομαθημένος» σταρ έκοβε και έραβε στην ομάδα του και παρ’ όλο που μετά την αγορά του κλαμπ από τους Άραβες έχει περάσει σειρά μεγάλων ονομάτων, ο Εμπαπέ έφτασε μέχρι και στο να εκφέρει άποψη για τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας. Με λίγα λόγια έκανε ό,τι ήθελε.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Mohamed Badra / EPA

Τα «μαύρα σύννεφα» ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισαν να φαίνονται το καλοκαίρι του 2022. Έναν μήνα μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου, ο παίκτης της Παρί εξέφρασε παράπονα για τον τρόπο που χτιζόταν η ομάδα για τη νέα σεζόν – πράγμα διόλου παράξενο αν σκεφτούμε την ελευθερία που είχε. Είπε ανοιχτά στη διοίκηση ότι θέλει να πάει στη Μαδρίτη, αλλά οι Παριζιάνοι δεν θα το άφηναν να πέσει κάτω. Βάζουν επίσημα τιμή εκκίνησης τα 400 εκατομμύρια ευρώ, όμως του μεταφέρουν πως μπορεί να πάει όπου θέλει εκτός από τη Ρεάλ. Ο Γάλλος ένιωσε προδομένος. Παράλληλα οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους στα αποδυτήρια είχαν γίνει πολύ κακές, ειδικότερα με την έτερη ισχυρή περσόνα των αποδυτηρίων, τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ. 

Ρεάλ Μαδρίτης: Το δεκαετές κυνήγι της υπογραφής του Εμπαπέ

«ΨΕΜΑΤΑ»

Με αυτόν τον αν μη τι άλλο εμφατικό τρόπο, ο Εμπαπέ απάντησε στις φήμες για τη συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης τον περασμένο Ιούνιο. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο και στα στέκια των μάνατζερ είχαν ήδη ξεκινήσει και όταν αρχίζει κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο να κοπάσει αν δεν υπάρξει σύντομα κάτι επίσημο. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι από τις λίγες ομάδες στον πλανήτη που έχει τη δυνατότητα να καλύψει τον απόλυτο σταρ τόσο συναισθηματικά όσο και ποδοσφαιρικά. Μπορούν να προσφέρουν ένα μεγάλο συμβόλαιο και παράλληλα να τον πάρουν από ένα πρωτάθλημα για το οποίο, δυστυχώς για τους Γάλλους, δεν ασχολείται κάνεις άλλος στον κόσμο. Οι Μαδριλένοι αποτελούν παράλληλα ένα από τα πιο ισχυρά brand name στον κόσμο.

Το φλερτ με τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι τωρινό και πάει πολύ πίσω, συγκεκριμένα από τα παιδικά χρόνια του Εμπαπέ. Ως παιδί ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την ομάδα της Ισπανίας και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο μύθος λέει πως ένας οικογενειακός φίλος έκανε δώρο στον πιτσιρικά Εμπαπέ μία ρέπλικα του Σαντιάγο Μπερναμπέου, όταν έγινε 10 ετών και έτσι ξεκίνησε να υποστηρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τον Δεκέμβριο του 2012 επισκέφτηκε το προπονητικό κέντρο των «Γκαλάκτικος», συμμετείχε σε ένα μέρος της προπόνησης και παρακολούθησε ένα παιχνίδι με την Εσπανιόλ. Από εκείνη την επίσκεψη προέρχεται και μία φωτογραφία με τον CR7. Στο αυτοβιογραφικό του κόμικ «My name is Kylian» αποκαλύπτεται πως ο Εμπαπέ είπε στον πατέρα του πως το Σαββατοκύριακο που είχε περάσει ήταν το καλύτερο της ζωής του. Η Ρέαλ έκανε μία προσπάθεια να τον πάρει από μικρό, όμως οι γονείς του είπαν όχι ώστε να έχει πρόσβαση σε γαλλική εκπαίδευση. Τελικά καταλήγει στη Μονακό.

Το 2017 κάνει μία μαγική σεζόν σε ηλικία 17 ετών. Σκοράρει 26 γκολ σε 44 παιχνίδια και οδηγεί τους Μονεγάσκους ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα τα μεγάλα κλαμπ του πλανήτη τον έχουν στα ραντάρ τους, όμως –σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής– η Ρεάλ Μαδρίτης συμφωνεί με τη Μονακό στα 180 εκατομμύρια. Ο άνθρωπος στον οποίο είχε εκμυστηρευτεί ο μικρός Κιλιάν το ότι η επίσκεψη στο προπονητικό κέντρο των «Μερένχες» ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής του, ήταν ο λόγος που η μεταγραφή ναυάγησε. Ο Γουίλφριντ Εμπαπέ φοβόταν πως ο γιος του δεν θα είχε πάνω του τα φώτα σε μία ομάδα με τους Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά και Γκάρεθ Μπέιλ ή τουλάχιστον έτσι μεταφέρει η πλευρά των Μαδριλένων. Η Παρί Σεν Ζερμέν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και τον κάνει δικό της.   

Από το 2018 και έπειτα άλλαξαν πάρα πολλά στο συγκεκριμένο σίριαλ. Ο Εμπαπέ κάνει ένα ακόμα εκπληκτικό τουρνουά στο Μουντιάλ της Ρωσίας και το στάτους του διαφοροποιείται. Από το next big thing, βγαίνει η πρώτη λέξη γιατί ήταν, είναι και θα είναι το real deal του παγκόσμιο ποδοσφαίρου τα επόμενα 15 χρόνια. Το 2021 η Ρεάλ κάνει μία ακόμη προσπάθεια να τον αγοράσει. Ο Γάλλος σούπερ σταρ αναφέρει σε δήλωσή του πως θέλει να αποχωρήσει από το Παρίσι. Οι «Καστιγιάνοι» στέλνουν δύο επίσημες προτάσεις. Η πρώτη κοστολογείται 160 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη 170. Καμία δεν γίνεται δεκτή και την τελευταία μέρα των μεταγραφών διαμηνύουν πως είναι έτοιμοι να σπάσουν το ρεκόρ της μεταγραφής του Νεϊμάρ με τα 222 εκατομμύρια. Τελικά τίποτα δεν συνέβη. Οι κακές γλώσσες λένε πως η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε ποτέ τη διάθεση να διαπραγματευτεί με τη Ρεάλ για τη μετακίνηση, έχοντας ως σκοπό να τον κρατήσει στην πόλη του Φωτός και ότι η πρόταση δεν υπήρξε ποτέ.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Mohamed Badra / EPA

Το 2022 η μητέρα του παίκτη ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με άλλους συλλόγους και αποδείχτηκε ο πιο σκληρός παίκτης στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Εκτός από ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, ήθελε ο γιος της να λαμβάνει το 100% των δικαιωμάτων από τα προϊόντα, που φέρουν την υπογραφή του. Θα ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αθλητισμού που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Εκείνο το καλοκαίρι πολλοί είπαν πως ακόμα και ο Εμάνουελ Μακρόν πίεσε τον Εμπαπέ να μείνει στη Γαλλία μαζί με την πλευρά του Κατάρ. Τελικά τα κατάφεραν και ο σταρ τους κούνησε, μάλλον, χαρούμενος την μπλούζα με τον αριθμό 2025. Όπως φάνηκε όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Το συμβόλαιο του θα λήξει το 2024 με αυτόν να έχει το δικαίωμα ανανέωσης, αν το θελήσει.

Η πρόταση μαμούθ της Αλ Χιλάλ στον Εμπαπέ

Στα τέλη Ιουλίου η Αλ Χιλάλ έκανε την εμφάνισή της και θέλησε να τρελάνει το ποδοσφαιρικό σύμπαν. Την ώρα που ο Εμπαπέ έκανε προπόνηση με τους «ανεπιθύμητους» του προπονητικού κέντρου, οι Σαουδάραβες ενημέρωσαν τη διοίκηση της Παρί πως θέλουν να τον εντάξουν στον οργανισμό τους. Για χάρη του θα έβγαζαν από τα ταμεία τους 332 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική συμφωνία ίσως να ξεπέρναγε τα 770 εκατομμύρια. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν μπορούσε να πει «όχι» σε ένα τέτοιο ποσό και έδωσε το ok να προσεγγίσουν τον Εμπαπέ.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Stringer/ EPA

Το γεγονός που έκανε αίσθηση είναι πως τα παραπάνω ποσά αφορούν αποκλειστικά συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους. Οι ιθύνοντες της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία γνωρίζουν πολύ καλά πως το όνειρό του είναι να παίξει με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης, όποτε θέλουν να αποκομίσουν όσα οφέλη μπορέσουν από μία ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές – έστω και για ένα μονάχα έτος. Η πρόταση κάνει τόση αίσθηση στον πλανήτη που τη σχολιάζει μέχρι και ο Greek Freak Γιάννης Αντετοκούμπο.

Ο Γάλλος σταρ έδειξε όμως πως δεν τον νοιάζουν μόνο τα χρήματα και πως έχει μεγαλύτερες βλέψεις για την καριέρα του. Αρνήθηκε να μπει σε συζητήσεις με την Αλ Χιλάλ και έδειξε να προτιμάει να μείνει έναν χρόνο εκτός ομάδας φεύγοντας έπειτα ως ελεύθερος.

Μερικές μέρες μετά η Αλ Χιλάλ ανακοινώνει την απόκτηση του Νεϊμάρ.

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν για τον Κιλιάν Εμπαπέ

Όλο το περασμένο διάστημα φημολογούταν μία μεγάλη οικονομική πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για τον νεαρό άσο, όμως αυτή δεν έγινε ποτέ ή τουλάχιστον δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Η προθεσμία για μετακινήσεις ποδοσφαιριστών εξέπνευσε και ο Εμπαπέ για ακόμα έναν χρόνο θα είναι κάτοικος Παρισίου. Τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού οι σχέσεις των δύο πλευρών παρέμεναν στα άκρα. Η διοίκηση αποφάσισε να ξηλώσει τις αφίσες του έξω από το γήπεδο, ενώ έδωσε εντολή στις μπουτίκ να μην τυπώνουν φανέλες με το όνομά του.

Στα μέσα Αυγούστου ο παίκτης συναντήθηκε με τον Κελαϊφί και του μετέφερε πως δεν έχει διάθεση να φύγει από την ομάδα αυτό το καλοκαίρι, καθώς δεν έχει άλλες επιλογές. Αυτό δεν έκανε και ιδιαίτερα χαρούμενο το μεγάλο αφεντικό των Παριζιάνων διότι αν ο Εμπαπέ δεν ανανεώσει, του χρόνου μπορεί να πάει σε όποια ομάδα θέλει ως ελεύθερος. Μάλιστα απείλησε πως αν δεν πωληθεί άμεσα ο παίκτης, θα πρέπει να απολυθούν πολλοί υπάλληλοι της ομάδας γιατί θα αλλάξει άρδην και το οικονομικό μοντέλο του συλλόγου. Οι πιέσεις όπως ήταν φυσικό συνεχίστηκαν και από τις δύο πλευρές.

Φαίνεται πως όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα, τουλάχιστον για την ώρα. Πριν μερικές μέρες η γαλλική ομάδα ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης πως υπάρχει θετικό κλίμα σε νέες συζητήσεις για συμβόλαιο συνεργασίας με τον Εμπαπέ. Ο 24χρονος σούπερ σταρ από την πλευρά του και ως ένδειξη καλής θέλησης αποφάσισε να μην εισπράξει το μπόνους αφοσίωσης που υπάρχει στο συμβόλαιό του. Η Παρί Σεν Ζερμέν με αυτή την κίνηση εξοικονόμησε 100 εκατομμύρια ευρώ και ο Κελαϊφί χάρηκε πολύ με αυτή την κίνηση του παίκτη. Αυτό το γεγονός μαζί με την πώληση του Νεϊμάρ ισορρόπησε λίγο τους ισολογισμούς σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις του FFP. Οι δύο πλευρές κάνουν προσπάθειες να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε να συνεχίσουν μαζί για την ώρα. Η ομάδα από την πλευρά της του επέτρεψε να μπει ξανά στη διάθεση του προπονητή.

Goal Kylian MBAPPE (90' +1 - PSG) PARIS SAINT-GERMAIN - RC LENS (3-1) 23/24

Ο Εμπαπέ σε τρεις αγωνιστικές στο γαλλικό πρωτάθλημα μετράει ήδη πέντε τέρματα και δείχνει πως είναι σε φοβερή φόρμα παρά τις σειρήνες γύρω από το όνομά του και τον απόηχο, που έχει δημιουργηθεί, το τελευταίο διάστημα.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ όλων των εποχών
© Frank Fife / EPA

Ένα είναι σίγουρο πάντως. Πολύ σύντομα θα μας πασχολήσει το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Εμπαπέ, οπότε οι επόμενοι μήνες αναμένονται με περίσσιο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ