Αθλητισμος

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή βόμβα στην Αλ Χιλάλ και το «γιατί» μιας παράξενης απόφασης

Ο «Μικρός» που αρνείται να μεγαλώσει

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεϊμάρ: Η μεταγραφή βόμβα στην Αλ Χιλάλ και οι λόγοι μιας παράξενης απόφασης.
© Cathreen Steenkeste / Getty Images

Νεϊμάρ: Ο πρώην σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν μετακομίζει στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ - Οι λόγοι μιας μεταγραφής στην Αραβία στα 31 του χρόνια.

Ενώ όλοι περιμέναν η είδηση για τη μεταγραφή της χρονιάς να έρθει από τον Γάλλο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Εμπαπέ, τελικά ένας άλλος παίκτης των Παριζιάνων τάραξε για ακόμη μία φορά τα μεταγραφικά νερά. Ο Βραζιλιάνος άσος Νεϊμάρ είπε το «ναι» στην πρόταση της Αλ Χιλάλ στη Σαουδική Αραβία και αποτελεί χωρίς καμία αμφισβήτηση το μεγαλύτερο όνομα που αφήνει την Ευρώπη για τα χρήματα των Αράβων στην πιο παραγωγική ηλικία, προσθέντοντας ακόμα ένα γεγονός που μπορούν να του προσάψουν όσοι αμφισβητούν την κλάση του.

Νεϊμάρ: Η πρόταση – μαμούθ της Αλ Χιλάλ

Οι Άραβες έχουν μπει για τα καλά στο μεταγραφικό παζάρι και αλλάζουν ολοκληρωτικά τον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι σύλλογοι «απλώνουν» στο τραπέζι πολλά εκατομμύρια και δελεάζουν ακόμα και τα πιο ηχηρά ονόματα των κλαμπ από τη Γηραιά ήπειρο. Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας μετατρέπεται φέτος σε μία παρέλαση αστέρων. Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Σεν Μαξιμέν, Ρούμπεν Νέβεζ, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Καλιντού Κουλιμπαλί και φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο κοσμούν πλέον την εγχώρια λίγκα και σίγουρα οι μάχες μεταξύ των ομάδων είναι πολυαναμενόμενες.

Εδώ και καιρό σύννεφα είχαν σκεπάσει το προπονητικό κέντρο της Παρί Σεν Ζερμέν. Η όμαδα που αποτέλεσε μία από τις πιο εκθαμβωτικές βιτρίνες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου φαίνεται πως πλέον μπαίνει σε μία νέα εποχή. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν η τριάδα Μέσι - Νεϊμάρ - Εμπαπέ ζήτησε να αποχωρήσει σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο για άλλες πολιτείες. Το «σίριαλ» με τον Κιλιάν Εμπαπέ κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει, ενώ ο Μέσι πήρε τα πράγματά του και μετακόμισε στο Μαϊάμι ώστε να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο. Και αν για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών η μετακίνηση στην Ίντερ Μαϊάμι δεν προξένησε έκπληξη καθώς ο GOAT δεν είχε πλέον να αποδείξει κάτι, η συμφωνία του Νεϊμάρ με την Αλ Χιλάλ προκαλεί ένα σοκ. Ο Βραζιλιάνος είναι 31 ετών, στο peak της καριέρας του και θα μπορούσε να πάει σε όποιο πρωτάθλημα ή ομάδα επιθυμούσε.

Τα ποσά που ακούστηκαν και συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών είναι αστρονομικά. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αλλά τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά στο deal των 200 εκατομμυρίων για 2 χρόνια του CR7. Η Αλ Χιλάλ παράλληλα πλήρωσε και την ομάδα του Παρισιού κοντά στα 98 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα έγιναν γνωστοί και μερικοί ακόμα μπόνους όροι που προκαλούν ίλιγγο: Ο Νεϊμάρ θα έχει ιδιωτικό αεροπλάνο για τις μετακινήσεις του, ένα τεράστιο σπίτι με το δικό του προσωπικό πληρωμένο από την ομάδα, 80 χιλιάδες δολάρια για κάθε νίκη και 500 χιλιάδες δολάρια για κάθε post στα social media το οποίο προωθεί τη Σαουδική Αραβία. Ο «Menino» μόλις έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Νεϊμάρ: Από τα γήπεδα futsal στο Κόπα Λιμπερταδόρες

Ο Νεϊμάρ γεννήθηκε το 1992 σε ένα χωριό πολύ κοντά στην πόλη του Σάο Πάολο. Όπως όλα τα μικρά παιδιά στη «χώρα του καφέ» ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από πιτσιρικάς και έμαθε τα πρώτα «τσαλιμάκια» με την μπάλα στα γήπεδα futsal. Ο πρώτος που ξεχώρισε το τεράστιο ταλέντο του ήταν ο πατέρας του, ο οποίος είναι μάνατζέρ του και βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο deal που κλείνει ο βραζιλιάνος σταρ.

Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρκά βήματα στην Πορτουγκέσα Σαντίστα και δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν τα λαγωνικά της τοπικής μεγάλης ομάδας Σάντος. Στα 11 του χρόνια μετακομίζει με την οικογένειά του στο Σάο Πάολο και ξεκινάει να παίζει στις ακαδημίες της ομάδας του Πελέ. Το 2009, μόλις 17 ετών, ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα και από την πρώτη σεζόν δείχνει από τι πάστα είναι φτιαγμένος σκοράροντας 14 τέρματα σε 48 παιχνίδια ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Neymar was UNREAL at Santos

Όσοι είναι γεννημένοι στη δεκαετία του 1990 και πίσω σίγουρα θυμούνται πως πολλοί περίμεναν καρτερικά κάθε εβδομάδα να θαυμάσουν κάποιο κόλπο του Νεϊμάρ στο YouTube. Το αδύνατο κορμί του, οι επιλογές στο μαλλί του και ο τρόπος που έπαιζε ποδόσφαιρο έκαναν πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται για έναν ακόμα κλασικό «ζογκλέρ» που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Φυσικά η ιστορία απέδειξε πως έκαναν λάθος. Σε μία πενταετία στη Σάντος σκόραρε 70 φορές σε 135 εμφανίσεις και ήταν ο ηγέτης αυτής της ομάδας, η οποία κατέκτησε και το Κόπα Λιμπερταδόρες.  

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα και η remontada του

Οι παραστάσεις του στη Βραζιλία τού έδωσαν το εισιτήριο για την Ευρώπη και τη Μπαρτσελόνα. Η πρόκληση για τον «Μικρό» ή «Το παιδί», όπως τον λένε πολλοί στη Βραζιλία, ήταν πολύ μεγάλη. Εκεί θα συναντούσε τον Λιονέλ Μέσι και τον Λουίς Σουάρεζ και μαζί θα συνέθεταν μία από τις πιο «φονικές» τριάδες όλων των εποχών. Ο σταρ από το Σάο Πάολο έμεινε 4 χρόνια στη Βαρκελώνη, κατέκτησε τίτλους και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ, σκοράροντας άνετα 105 τέρματα σε 186 εμφανίσεις. Το ματς που σφραγίζει το τι μπορούσε να κάνει αυτός ο παίκτης στο γήπεδο έρχεται στις 8 Μαρτίου 2017.

The Match That Made PSG Buy Neymar Jr.

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις λίγες ημέρες πριν έχει προηγηθεί το πρώτο ματς του ζευγαριού, που βρίσκει τους Παριζιάνους να κάνουν σκόνη και θρύψαλα τους Μπλαουγκράνα επικρατώντας 4 – 0. Φαινόταν ότι το δεύτερο παιχνίδι θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά κανείς δεν γινόταν να διαγράψει έτσι εύκολα εκείνη τη Μπαρτσελόνα. Σε ένα μαγικό παιχνίδι, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ή δεν θα ξαναϋπάρξει, η Μπάρτσα επικρατεί με 6 – 1 και παίρνει την πρόκριση. Ο Νεϊμάρ έχει πραγματοποιήσει το καλύτερο ματς της καριέρας του. Έχει πάρει από το χεράκι τη Μπαρτσελόνα και με μία ασίστ και δύο γκολ στις καθυστερήσεις ολοκληρώνει τη remontada (remontar = ανατρέπω) με τον πιο επικό τρόπο. Πολλοί λένε πως είναι και η αναμέτρηση που κάνει την Παρί Σεν Ζερμέν να δαπανήσει το ποσό ρεκόρ τότε των 222 εκατομμυρίων για να τον κάνει δικό της.

Ο Τύπος θα σταθεί τότε στη μαγική ανατροπή της ομάδας της Βαρκελώνης, στο μέταλλο του συλλόγου, στο πόσο μεγάλος παίκτης είναι ο Μέσι, όχι όμως τόσο πολύ στον άνθρωπο που έκανε τα απίθανα να μοιάζουν πιθανά, έστω και για ένα βράδυ.

Νεϊμάρ: Η μετακίνηση στην Παρί Σεν Ζερμέν και το legacy του

Τα 222 εκατομμύρια ως κόστος μεταγραφής το 2017 διπλασίαζαν το τότε τρέχον ρεκόρ, οπότε είναι φυσικό η μετακίνηση του Νεϊμάρ στο Παρίσι να τραβήξει τα φλας της δημοσιότητας. Η απόφασή του να μετακομίσει στην Παρί τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα άλλαξε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς τα επόμενα χρόνια ανέβασε κατά πολύ τα λεφτά που δίνονταν για μεταγραφές. Ίσως είναι και η απαρχή της τωρινής επέλασης των Αράβων, οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η κίνησή του να γίνει κάτοικος Παρισιού είχε τα ρίσκα της. Στον αγωνιστικό χώρο έκανε πλάκα ακόμη μία φορά και ξεπέρασε ξανά τα 100 γκολ με έναν σύλλογο. Την ίδια ώρα εξέλιξε το παιχνίδι του και από ένας δεινός εκτελεστής και ντριμπλέρ γίνεται και ένας εξαιρετικός δημιουργός μοιράζοντας 92 ασίστ πατώντας παντού στο γήπεδο. Το γαλλικό πρωτάθλημα όμως θεωρείται πανευρωπαϊκά ως ένα από τα πιο βατά και σίγουρα δεν είναι άθλος να το κατακτάει σερί μία ομάδα με το αγωνιστικό μπάτζετ της Παρί Σεν Ζερμέν. Στις πλάτες του πέφτει το μεγάλο βάρος της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο του άφηνει τη στάμπα του αποτυχημένου περισσότερο από κάθε άλλον από τους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της συγκεκριμένης ομάδας. Πολλές φορές δε ο Βραζιλιάνος ήταν και απών από σημαντικά ραντεβού. Σε αυτό το κομμάτι σίγουρα έχει τις ευθύνες του αλλά παράλληλα είναι και το αποτέλεσμα της σκληρής αντιμετώπισης από τους αμυντικούς στο γήπεδο.

Νεϊμάρ: Η μεταγραφή βόμβα στην Αλ Χιλάλ και οι λόγοι μιας παράξενης απόφασης.
Η σχέση του με τον Κιλιάν Εμπαπέ ήταν πάντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου Τύπου. © Chris Brunskill / Fantasista / Getty Images

Την ίδια ώρα ο Νεϊμάρ είναι ρέκορντμαν και με τη Βραζίλια καθώς πρόσφατα πέρασε τον Πελέ στη θέση του πρώτου σκόρερ. Από το 2014 οδηγεί τους Καριόκας σε κάθε μεγάλο τουρνουά, πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις, καταφέρνει πάντα όμως να μαζεύει τα πυρά του Τύπου. Το 2014 ήταν μόλις 22 ετών στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και ήταν για μία ακόμη φορά αποτυχημένος. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για το βαρύ 7 – 1 από τη Γερμανία στον ημιτελικό που βύθισε μία ολόκληρη χώρα σε θλίψη. Ο Νεϊμάρ όμως έλειπε από εκείνο το παιχνίδι γιατί στο προηγούμενο «λαβώθηκε» με ένα δυνατό χτύπημα στη μέση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πραγματοποιεί μία από τις μεστές παρουσίες του. Την ώρα που η μπάλα είναι «βαριά» βάζει ένα μαγικό γκολ απέναντι στους Κροάτες λύνοντας τον γόρδιο δεσμό, όμως η Βραζιλία καταφέρνει να βρει έναν ακόμα τρόπο να αποκλειστεί. Το βάρος πέφτει και πάλι στον Νεϊμάρ.

Neymar Jr • Goal vs Croatia • 4K Quality

Σίγουρα και ο ίδιος έχει δώσει δικαιώματα γι' αυτό. Τα μεγάλα και εντυπωσιακά πάρτι του είναι συχνά πρώτο θέμα σε όλα τα ταμπλόιντ. Στην Παρί ήταν συνεχώς στη δημοσιότητα για τη σχέση του με τον Εμπαπέ και όχι για την απόδοσή του στο γηπέδο, που παραδόξως ήταν κορυφαία. Η καριέρα του Νεϊμάρ έχει πάρει μία περίεργη τροπή με ευθύνη του ίδιου, ίσως γιατί κυνηγάει κάτι που δεν είναι εύκολο να βρει αλλά για εκείνον είναι το πιο σημαντικό: Ήθελε να βρεθεί σε μία ομάδα όπου αυτός θα είναι ο απόλυτος σταρ. Στην τελική δεν χρειάζεται να τον ενδιαφέρει το ποδοσφαιρικό του legacy και παίρνει όλες τις αποφάσεις με βάση το προσωπικό του συμφέρον. Το τελευταίο σίγουρα στεναχωρεί τους εκατομμύρια φανς του αφήνοντας το ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο για τη Σαουδική Αραβία.

Ο Νεϊμάρ ήταν «το παιδί» που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει. Έχει ενδιαφέρον το πού θα τον βγάλει αυτή η νέα του περιπέτεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ