Αθλητισμος

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών: Τρεις Ολυμπιονίκες μιλούν για τη συμμετοχή τους

Παναγιώτης Μαγδάνης, Νίκη Μπακογιάννη και Λευτέρης Κονσόλας θα τρέξουν στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρομείς κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του αγώνα των 5 χιλιομέτρων, στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
© Γιώργος Βιτσαράς / ΑΠΕ-ΜΠΕ

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών: Οι ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μαγδάνης, Νίκη Μπακογιάννη και Λευτέρης Κονσόλας μιλούν για τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση 

Στους αγώνες του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, μαζί με τους πάνω από 45 χιλιάδες αθλητές και δρομείς, συμμετέχουν και αρκετοί Ολυμπιονίκες. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα των 10 χλμ. το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, της κλασικής διαδρομής των 42.195μ και των 5 χλμ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τρεις ολυμπιονίκες μιλούν για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. 

Παναγιώτης Μαγδάνης, Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας το 2012 στο Λονδίνο

Παναγιώτης Μαγδάνης, Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας το 2012 στο Λονδίνο

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην κλασσική διαδρομή των 42.195μ με εκκίνηση τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μια επιθυμία που είχα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια διαφορετική και δύσκολη διαδρομή, για αυτό πρέπει να υπάρχει ειδική προετοιμασία. Ως αθλητής κωπηλασίας, η προπόνησή μου ήταν τελείως διαφορετική σε ό,τι αφορά τον όγκο τρεξίματος. Μπορεί να είχαμε τρέξιμο σε κάθε προπόνηση, αλλα αυτό αφορούσε αποστάσεις 10-15 χλμ. Τα 42χλμ. όμως έχουν άλλες απαιτήσεις για να μπορέσεις να βγάλεις τον αγώνα.  

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική μου κατάσταση, η ενασχόλησή μου με την ποδηλασία και το τρέξιμο υπήρξε μια βάση που με βοήθησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου. Για να είμαι ειλικρινής, χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστώ για να βγάλω τον μαραθώνιο κάπως πιο ευχάριστα και να μην καταπονηθώ αρκετά. 

Είναι ένας απαιτητικός αγώνας, ωστόσο αποτελεί μια καλή ευκαιρία και αφορμή για να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας που μας ευχαριστεί. Μια αφορμή που μας κάνει να βάλουμε σε πρώτο πλάνο την ευεξία μας και τα πολλαπλά οφέλη που έχουμε να κερδίσουμε από αυτό. 

Έχω συμμετάσχει σε αρκετές διοργανώσεις, αλλά πιστεύω ότι ο Μαραθώνιος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο θεσμός του Μαραθωνίου έχει μια καταπληκτική ιστορία που τον διακρίνει και τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αγώνες, το κοινό και το όλο κλίμα που δημιουργείται στην Αθήνα είναι πολύ θερμό. Επειδή είναι ένας ιδιαίτερος αγώνας και μια σημαντική διοργάνωση, αποτελεί στόχο πολλών αθλητών να κατορθώσουν να τρέξουν τον αγώνα. Για αυτό και εγώ επέλεξα να συμμετάσχω και να υλοποιήσω τον στόχο των 42χλμ.

Οι αθλητικοί στόχοι συνήθως μας παρακινούν για τους στόχους που έχουμε στην ζωή μας. Με υπομονή, επιμονή και συγκέντρωση σε έναν αθλητικό στόχο, δυναμώνεις και στην ίδια σου την ζωή. Αγώνες όπως ο  Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, δίνουν κίνητρο για συμμετοχή στον αγώνα αλλά και το ερέθισμα σε κάποιον να εντάξει ενεργά τον αθλητισμό στην ζωή του».

Νίκη Μπακογιάννη, Ολυμπιονίκης στο Άλμα εις Ύψος το 1996 στην Ατλάντα

Νίκη Μπακογιάννη, Ολυμπιονίκης στο Άλμα εις Ύψος το 1996 στην Ατλάντα

«Τα τελευταία 5-6 χρόνια τρέχω κάθε χρόνο στη διαδρομή των 5χλμ. Δεν συμμετέχω για να κάνω κάποιον χρόνο, ούτε κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πιο πολύ το κάνω για να χαρώ τον αγώνα, την διαδρομή, για να ξαναθυμηθώ ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν ήμουν αθλήτρια (γέλια) και να συμμετάσχω σε αυτήν την δικτύωση που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να τρέξουν, να χαρούν και να νιώσουν πάλι παιδιά.  

Αυτός ο αγώνας συμβολιζει πολλά πράγματα για την Αθήνα: μια ιστορική διαδρομή από τα αρχαία χρόνια, τον χώρο εκείνο που είχε δοθεί μια μάχη, την κλασσική διαδρομή που είχε τρέξει ο Σπύρος Λούης και είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Πιστεύω ότι είναι μια μέρα γιορτής για την Αθήνα, που πέρα του να αγωνιστεί κάποιος, προβάλλει το δρομικό κίνημα που κύριο στόχο έχει να αποτελέσει ένα υγιές πρότυπο ζωής. Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός σού δίνουν κίνητρο να πετύχεις τους στόχους σου, είτε είναι προσωπικοί, είτε ψυχολογικοί, είτε αγωνιστικοί, και διοργανώσεις όπως ο Μαραθώνιος συνδυάζουν την άθληση και τους στόχους μαζί με την χαρά του αγώνα. 

Για άτομα που έχουν ενδοιασμούς να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο αγώνα, θα συμβούλευα να ξεκινήσουν από τον αγώνα των 5 χλμ, που μπορούν να τον κάνουν ακόμα και περπατώντας. Δεν έχει σημασία τι χρόνο θα κάνεις, αρκεί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία και να χαρείς τον αγώνα. Σε ό,τι αφορά τον Μαραθώνιο, πρόκειται για ένα πιο σκληρό αγώνισμα, που οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν προετοιμασία και εξετάσεις για να δουν σε τι κατάσταση είναι ο οργανισμός τους. Η προετοιμασία πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα χρόνο πριν γιατί η διαδρομή είναι πολύ σκληρή».

Λευτέρης Κόνσολας, Oλυμπιονίκης Kωπηλασίας το 2012 στο Λονδίνο 

Λευτέρης Κόνσολας, Oλυμπιονίκης Kωπηλασίας το 2012 στο Λονδίνο

«Να ξεκινήσω λέγοντας ότι πρώτα από όλα τρέχω για την υγεία μου. Κάθε χρόνο περιμένω για αυτή τη διοργάνωση. Κάθε χρόνο έχω ως απώτερο στόχο μου να συμμετάσχω στη μεγάλη διαδρομή των 42χλμ. Αυτή τη στιγμή ξεκινάω με τα 5χλμ. ώστε του χρόνου να προετοιμαστώ για τον μαραθώνιο. Όπως και το σπάρταθλο, ο μαραθώνιος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε αθλητή.  

Έχω συμμετάσχει 4-5 φορές στους αγώνες του ΑΜΑ είτε στα 5χλμ. είτε στα 10χλμ. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτή τη διοργάνωση, τα συναισθήματά μου είναι πολύ έντονα. Στο μυαλό μου έρχονται πολλές σκέψεις στο ακούσμα του Μαραθωνίου, μιας και η ιστορία του είναι εντυπωσιακή και μεγαλεπίβολη, και παράλληλα είναι πολύ ευχάριστη η αίσθηση του αγώνα. Χρονιά με την χρονιά, αν εξαιρέσουμε την παύση λόγω του κορωνιού, οι συμμετοχές αυξάνονται κατά πολύ, κάνοντας αυτό το σημαντικό δρομικό γεγονός για την χώρα μας ακόμα πιο μεγάλο. 

Θέλω να πω στον κόσμο που τρέχει για πρώτη φορά να μην φοβάται τίποτα, να μην αγχώνεται, να τρέξει και να το ευχαριστηθεί, είναι για την υγεία του, θα γνωρίσει κόσμο, θα βρεθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μια στιγμή πολύ συγκινητική που θα την θυμάται για όλη του την ζωή. Όλα χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία, ένας "πρωτάρης" μπορεί να ξεκινήσει από τα 5χλμ και θα ανέβει.

Να έχουμε καλούς αγώνες εύχομαι, να είναι καλός ο καιρός και να μην έχουμε απρόοπτα. Καλή επιτυχία σε όλους!».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ