Αθλητισμος

Πέθανε ο Ιάπωνας παλαιστής Αντόνιο Ινόκι - Ο άνθρωπος που έκανε τον Μοχάμεντ Αλι να «ματώσει»

Ο αγώνας τους θεωρείται πρόδρομος του ΜΜΑ (video)

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Ιάπωνας παλαιστής Αντόνιο Ινόκι - Ο άνθρωπος που έκανε τον Μοχάμεντ Αλι να «ματώσει»
Ο θρυλικός αγώνας του Αντόνιο Ινόκι με τον Μοχάμεντ Αλι το 1976 © GettyImages/IdealImages/Kurita KAKU

Αντόνιο Ινόκι: Πέθανε ο δημοφιλής Ιάπωνας επαγγελματίας παλαιστής και πολιτικός σε ηλικία 79 ετών. 

Πέθανε στα 79 του χρόνια ο δημοφιλής Ιάπωνας επαγγελματίας παλαιστής και πολιτικός, Αντόνιο Ινόκι. Είχε αντιμετώπισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, σε αγώνα μικτών πολεμικών τεχνών το 1976.

Ο Ινόκι έφερε τη φήμη της ιαπωνικής επαγγελματικής πάλης και πρωτοστάτησε στους αγώνες μικτών πολεμικών τεχνών μεταξύ κορυφαίων παλαιστών και πρωταθλητών από άλλα μαχητικά αθλήματα όπως το τζούντο, το καράτε και η πυγμαχία.

Ως πολιτικός ο Ινοκι πραγματοποίησε περισσότερα από 30 ταξίδια στη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως νομοθέτης με την ελπίδα να σφυρηλατήσει την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Ινόκι έγινε το 1979 ο πρώτος Ιάπωνας που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατς και οι συμπατριώτες του τον λάτρεψαν. Οι νίκες του και το θηριώδες σώμα του ενέπνευσαν την ιαπωνική βιομηχανία κόμικς που δημιούργησε τον άνθρωπο - τίγρη.

Αντόνιο Ινόκι - Ο αγώνας με τον Μοχάμεντ Αλι

Για πολλά χρόνια, ένα ερώτημα ταλάνιζε τους φίλους των μαχητικών αθλημάτων: «Θα μπορούσε ένας πυγμάχος να κερδίσει έναν αρτίστα στις πολεμικές τέχνες;». Την απάντηση κλήθηκε να δώσει ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος πριν από 40 χρόνια αντιμετώπισε τον Αντόνιο Ινόκι. Το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιουνίου 1976, όταν οι δυο τους ρίχθηκαν στη μάχη στη «Nippon Budokan Arena» του Τόκιο.

Ο Αλι φημολογούταν πως έλαβε το ποσό των 6 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και στη συνέχεια αυτό το νούμερο αμφισβητήθηκε. Πάντως, η εν λόγω μάχη θεωρήθηκε από πολλούς ως η απαρχή των μικτών πολεμικών τεχνών.

Ο Μοχάμεντ Άλι δεν δέχθηκε να παιχθεί «θέατρο» και ξεκαθάρισε στον αντίπαλό του: «Αυτή η μάχη θα είναι πραγματική!». Μετά από τρεις ημέρες έγιναν γνωστοί οι κανόνες, με τον Ινόκι να έχει πολλά «μη» αναφορικά. Στον παλαιστή απαγορεύτηκε η ρίψη του Αμερικανού πυγμάχου, οι λαβές και οι κλωτσιές πάνω από τα γόνατο.

Ο αγώνας ήταν αρκετά δύσκολος για τον Άλι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατάφερε να ρίξει μόλις έξι γροθιές καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ δέχθηκε πολλές κλωτσιές στα πόδια του. Μάλιστα, στον 4ο γύρο, ο Ινόκι είχε κολλήσει τον πυγμάχο στα σχοινιά και τον χτυπούσε, με αποτέλεσμα ο «Πρωταθλητής του Λαού» να έρθει σε δυσχερή θέση. Ο Ιάπωνας είχε τον πλήρη έλεγχο της μάχης, με το πλήθος να ξεσπάει σε χειροκροτήματα, στη θέα του συμπατριώτη τους που είχε ρίξει στο καναβάτσο τον μεγαλύτερο μποξέρ όλων των εποχών.

Στον 15ο γύρο ο διαιτητής ΛεΜπελ κήρυξε ισοπαλία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φιλάθλων που έδωσαν το «παρών» στην αρένα του Τόκιο. Μάλιστα, ο Άλι δεν δίστασε να παραδεχθεί ουσιαστικά την ήττα του, αναφέροντας στους δημοσιογράφους: «Δεν θα το είχα κάνει αυτό, αν ήξερα ότι ο αγώνας θα ήταν έτσι». Άλλωστε, τα προβλήματα που αποκόμισε ήταν πολλά. Είχε υποστεί ρήξη αιμοφόρων αγγείων και θρόμβους αίματος στα κάτω άκρα. Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη, που κυκλοφόρησαν φήμες ακόμα και για ενδεχόμενο ακρωτηριασμού.

Muhammad Ali vs Antonio Inoki Highlights

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ