Αθλητισμος

Μίτσελ Γκονζάλεζ: Ο Ισπανός επιστρέφει στο λιμάνι του

Θα καταφέρει να βγάλει τον Ολυμπιακό από το αδιέξοδο;

Μίτσελ Γκονζάλεζ
© Action Images / Eurokinissi

Μίτσελ Γκονζάλεζ: Ο Ισπανός θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφει για μία δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό. 

Ο οργανισμός του Ολυμπιακού δεν ήταν σε θέση να αντέξει ένα ρεκόρ 2 νικών 4 ηττών και 6 ισοπαλιών από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν μέχρι σήμερα και έτσι ο Κάρλος Κορμπεράν, ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, αποτελεί παρελθόν από τους Πειραιώτες. Η αποστολή του Ισπανού ήταν εξαρχής δύσκολη με ένα ρόστερ φορτωμένο με 40 παίκτες, μια εντεκάδα νέων μελών να φτάνει στη χώρα μας τελευταία μέρα των μεταγραφών και ένα σύνολο επιβαρυμένο με κακοπροπονημένους η επιβαρυμένους παίκτες.

Οι ερυθρόλευκοι βγήκαν στην αγορά για αντικαταστάτη την ώρα που ο χρόνος πίεζε, καθώς μεσολαβεί το μπρέικ των εθνικών ομάδων και έτσι ο νέος προπονητής θα είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει την κατάσταση και να δουλέψει πάνω σε αυτή. Ο εκλεκτός είναι ο Μίτσελ Γκονζάλεζ. Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και γνώριμός μας από το προηγούμενο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό ετοιμάζεται να αναλάβει μία δουλειά στην αγαπημένη του ομάδα σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία για τον σύλλογο, κάτι που μόνο η δική του προσωπικότητα θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Μίτσελ Γκλονζάλεζ: Μια τεράστια αθλητική φιγούρα της Ισπανίας

Ο Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλεζ Μαρτίν Ντελ Κάμπο γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1963 στη Μαδρίτη. Προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής, όμως αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο ξαφνικά εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 27 ετών. Ο Μίτσελ ήδη από την παιδική ηλικία είχε πάθος με το ποδόσφαιρο και η αθλητικότητα μαζί με την τεχνική του τον έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδάκια. Σε ηλικία 13 ετών είχε προτάσεις από τη Ράγιο Βαγιεκάνο και τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως η επιλογή ήταν εύκολη. Τίποτα δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα σε αυτόν και τη μεγάλη του αγάπη για την ομάδα, που υποστήριζε από μικρός. Μπαίνει στις ακαδημίες των Μερένχες και μένει εκεί για μία πενταετία.

Η σκληρή δουλειά στις προπονήσεις απέδωσε καρπούς και με κόπο κάθε χρόνο ανέβαινε όλο και περισσότερο στην ιεραρχία. Δοκιμάστηκε για ένα διάστημα στην Καστίγια, τη θυγατρική ομάδα των Μαδριλένων, εκεί όπου σημείωσε τις πρώτες του εμφανίσεις και τα παρθενικά του τέρματα. Μάλιστα τη σεζόν 1983 – 1984 οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο και στην άνοδο στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Από το 1985 ως το 1994 και έπειτα δεν υπήρξε σεζόν στην οποία ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού να έπαιξε λιγότερο από 31 ματς πρωταθλήματος. Όσοι πρόλαβαν την εποχή του μιλάνε για έναν εκπληκτικό μέσο, ο οποίος διέθετε την ικανότητα να έχει τα μάτια του παντού στο γήπεδο. Έβρισκε τους παίκτες του και κυρίως τους επιθετικούς του με όποιον τρόπο ήθελε και έκανε πολλούς φιλάθλους να λένε χαριτολογώντας ότι «μοιάζει σαν να φοράει γάντι στο δεξί του πόδι». Τότε στη Ρεάλ Μαδρίτης μεσουρανούσαν οι Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Σάντσις, Ραφαέλ Μαρτίν Βάσκεζ, Μιγκέλ Πεντράθα και φυσικά ο Μίτσελ. Αυτή η πεντάδα αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο του ισπανικού ποδοσφαίρου στα 80s, προέρχονταν όλοι από τις ακαδημίες της ομάδας και ο δημοσιογράφος Χούλιο Σέζαρ Ιγκλέσιας την ονόμασε ευρηματικά La Quinta del Buitre, δηλαδή η «Πεντάδα του Γύπα» παραφράζοντας έτσι το παρατσούκλι του Μπουτραγκένιο, ο οποίος θεωρούνταν ο σταρ εκείνης της ομάδας.

Míchel (José Miguel González) - Galáctico [Best Goals & Skills]

Ο Μίτσελ έγραψε με τη Ρεάλ Μαδρίης 404 συμμετοχές με 97 τέρματα. Παράλληλα ήταν και βασικό στέλεχος της Εθνικής Ισπανίας για μια επταετία (1985 - 1992) με την οποία είχε 66 συμμετοχές και 21 γκολ.

Μίτσελ Γκονζάλεζ: Η πορεία του ως προπονητής μετά την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης

O Μίτσελ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1997 έπειτα από μια πλούσια καριέρα, όμως αυτό συνέβη στο Μεξικό και όχι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τα πρώτα του βήματα μακριά από τα γήπεδα ήταν σε ρόλο τηλεσχολιαστή και αρθογράφου ποδοσφαιρικής άποψης και γνώμης για χάρη της Marca. Η ζωή κάνει παράξενους κύκλους και η πρώτη του προπονητική δουλειά είναι στη Ράγιο Βαγιεκάνο τη σεζόν 2005 - 2006, δηλαδή την ομάδα, που απέρριψε στα 13 του και δεν πρόδωσε την αγάπη του για τους Μερένχες. Την επόμενη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης τον ζητάει, ώστε να αναλάβει τα τμήματα υποδομής της «Βασίλισσας» και δέχεται με χαρά. Μάλιστα βρίσκει την ευκαιρία και βάζει στο προπονητικό κέντρο και τον γιο του Άντριαν. Είναι γνωστός για τον συγκρουσιακό του χαρακτήρα, κάτι που επέδειξε στη συγκεκριμένη δουλειά. Ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας, Ραμόν Καλντερόν και σύντομα αποτέλεσε παρελθόν. Ακολούθησε ένα επιτυχημένο πέρασα από τη Χετάφε και ένα σύντομο από τη Σεβίλλη μέχρι να αναλάβει τη δουλειά, που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα του.

Την 1η Φεβρουαρίου 2013 ο Μίτσελ διαδέχεται τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και παίρνει τη θέση στο τιμόνι του Ολυμπιακού. Στην Ελλάδα πέτυχε τις πιο σημαντικές επιτυχίες του σαν προπονητής. Έφτιαξε μία ομάδα φόβητρο εντός των συνόρων καθώς πέτυχε 64 νίκες σε 90 αγώνες συνολικά έχοντας ταυτόχρονα 199 γκολ ενεργητικό. Κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο με τους Πειραιώτες ενώ σίγουρα ξεχωρίζει η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας υπό των οδηγιών του τη σεζόν 2013 - 2014. Τότε ο Ολυμπιακός προκρίθηκε ως δεύτερος από έναν όμιλο με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Άντρελεχτ. Στους 16 συνάντησε τη  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία κέρδισε με 2-0 στο Καραϊσκάκης αλλά η επίσκεψη στο Ολντ Τράφορντ αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για τους ερυθρολεύκους, οι οποίοι ηττήθηκαν με 3-0 και αποκλείστηκαν. Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον σύλλογο και τον εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει τόσο κρυφά όσο και φανερά, πως θα πλήρωνε ο ίδιος τα εισιτήρια του αεροπλάνου για να αναλάβει τον Ολυμπιακό και πάλι.

Μίτσελ Γκονζάλεζ
© Denis Doyle / Getty Images

Πολλοί του χρεώνουν σαν αρνητικό ότι πουθενά δεν κατάφερε να κρατήσει μια σταθερή πορεία για παραπάνω από έναν χρόνο σε κάποιον πάγκο. Αυτό το ζήτημα το αντιμετώπισε και στον Ολυμπιακό, από τον οποίο απομακρύνθηκε στο μέσο της σεζόν 14/15. Έπειτα ακολούθησαν περάσματα από τις Μαρσέιγ, Μάλαγα, Πούμας και Χετάφε τα οποία δεν κρίνονται καθόλου επιτυχημένα, διότι σε κανένα από  αυτά δεν ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του.

Μίτσελ Γκονζάλεζ: Γιατί ως προπονητής θεωρείαι master στην ψυχολογία

Για να φτάσει να προπονεί αρκετούς συλλόγους στο τοπ επίπεδο ο Μίτσελ σίγουρα κάτι κάνει και καλά. Βασιζόμενοι από την πρώτη του θητεία στην Ελλάδα και σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ο Ισπανός τεχνικός είναι αυθεντία στη ανύψωση του ηθικού των παικτών. Στα χέρια του θα νιώθουν σημαντικοί όλοι, ενώ πολλοί έχουν εκφράσει πως με τις οδηγίες του ένιωθαν ανίκητοι. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή δείχνει να χρειάζεται κάτι ανάλογο.

Τακτικά δεν πρόκειται από τους λεγόμενου θεωρητικούς του ποδοσφαίρου. Αυτό που ζητάει από την ομάδα του είναι να τρέχει και να πιστεύει στη νίκη. Αν έχει στη διάθεσή του αυτά τα δύο στοιχεία, τότε μπορεί να πετύχει πράγματα αλλιώς νιώθει άβολα και δυσκολεύεται πολύ. Είναι ισχυρή προσωπικότητα μέσα στα αποδυτήρια και θέλει να είναι το απόλυτο αφεντικό, οπότε τα βγάζει πέρα με τις βεντέτες και δεν διστάζει ακόμα και να τους παρκάρει στον πάγκο αν τον παρακούνε.

Μίτσελ Γκονζάλεζ
Ο Μίτσελ σε θερμό εναγκαλισμό με τον Ζινεντίν Ζιντάν από τη θητεία του στη Μάλαγα.© Anadolu Agency / Getty Images

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι καλός στο να φτιάξει ένα πλάνο για ένα συγκεκριμένο βράδυ αλλά ακόμα δεν έχει πετύχει το χτίσιμο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου σε όλα τα πρότζεκτ, που έχει πάρει στα χέρια του. Την ίδια ώρα διαθέτει ποδοσφαιρικό μάτι, αναγνωρίζει το ταλέντο σε οποιαδήποτε περίσταση και ξέρει που πρέπει να τοποθετήσει τους παίκτες του ώστε να πάρει το 100%. 

Λένε πως μία εικόνα ισούται με χιλίες λέξεις και αν υπάρχει μία που τον περιγράφει πλήρως ως άτομο και προπονητή, τότε αυτή δεν είναι άλλη από την αναμέτρηση με τη Μπενφίκα στο Ντα Λουζ. Εν μέσω ασταμάτητης βροχής αυτός στεκόταν ατάραχος στη γραμμή του πλαγίου άουτ και βρεχόταν δίχως να νοιάζεται. Φορούσε κοστούμι αλλά ήταν εκεί δίπλα να παλέψει με τους παίκτες του. 

Ο Μίτσελ Γκονζάλεζ επιστρέφει στον Ολυμπιακό, ώστε να βγάλει την ομάδα από ένα πραγματικό αδιέξοδο. Είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει, όμως είναι μία απο τις ελάχιστες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου ικανή να αναλάβει μία τόσο δύσκολη αποστολή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ