Αθλητισμος

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: To Google Doodle για την έναρξη

Με πόσους αθλητές συμμετέχει η Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Doodle Google για τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σήμερα
Doodle Google για τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σήμερα © Google

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022: Το Doodle της Google για τη σημερινή έναρξη. Ποια είναι τα χειμερινά αθλήματα. Η προϊστορία και η συμμετοχή της Ελλάδας.

H Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle σε ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στο Πεκίνο και η Google τιμά την έναρξή τους με ένα ξεχωριστό Doodle.

Είναι οι 13οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία του παραολυμπιακού κινήματος. Οι προηγούμενοι είχαν διεξαχθεί το 2018 στην πόλη Πιόνγκτσανγκ στη Νότια Κορέα.

Δυστυχώς, οι φετινοί Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή «πάγωσε» την Ευρώπη, με τις μάχες να συνεχίζονται και πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη να δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία, την ώρα που οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Κίεβο περιμένουν τη μεγάλη επίθεση, η οποία θα ξεκινήσει με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στα social media υπάρχει το σχετικό βίντεο για το σημερινό Doodle Google, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες και την έναρξή τους στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή (04.03).

winter paralympics | Winter Games 2022 Begin! (Mar 4)

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες - Με πόσους αθλητές συμμετέχει η Ελλάδα στο Πεκίνο

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα είναι παρούσα στο Πεκίνο. Οι αθλητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο είναι:

  • η 21χρονη Εύα Νίκου, αθλήτρια στο Αλπικό Σκι, μαζί με τον συνοδό αθλητή - οδηγό Δημήτρη Προφέντζα και
  • ο 34χρονος αθλητής Κωνσταντίνος Πετράκης στη Χιονοσανίδα.

 

Πότε έγιναν οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τι προηγήθηκε - Πόσοι έχουν γίνει συνολικά

Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στη Σουηδία το 1976. Ειδικότερα, διεξήχθησαν στην πόλη Ερνσκέλντσβικ από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αρκετά χρόνια πριν από αυτό το πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, το 1960, είχαν γίνει οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες για αθλητές με αναπηρία στη Ρώμη (18-25 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη.

Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 16 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 12 Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακολουθούν 4+1 ιστορικά στοιχεία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες:

  1. Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.
  2. Το 1952, τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα.
  3. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια (σ.σ. με εξαίρεση το Τόκιο 2020 που λόγω πανδημίας διεξήχθη το 2021), πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  4. Το 1976 στο Τορόντο του Καναδά προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
  5. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι φετινοί Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς για μια ακόμη φορά οι αθλητές που συμμετέχουν, στέλνουν ένα μήνυμα ζωής και ελπίδας.

🏂🎿 We are coming! 🥌⛷ | Beijing 2022 Winter Paralympics

Σε ποιες πόλεις έχουν γίνει Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες

Στη λίστα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι πόλεις που φιλοξένησαν Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες και η χρονιά που συνέβη αυτό. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που τους έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες φορές και ακολουθούν Ασία και Αμερική. Αναλυτικά:

  1. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1976 - Έρνσκελντσβικ, Σουηδία
  2. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1980 - Γιάιλο, Νορβηγία
  3. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1984 - Ίνσμπρουκ, Αυστρία
  4. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1988 - Ίνσμπρουκ, Αυστρία
  5. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1992 - Τιγκνές Αλμπερβίλ, Γαλλία
  6. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1994 - Λιλεχάμερ, Νορβηγία
  7. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 1998 - Ναγκάνο, Ιαπωνία
  8. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2002 - Σολτ Λέικ Σίτι, Ηνωμένες Πολιτείες
  9. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2006 - Τορίνο, Ιταλία
  10. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2010 - Βανκούβερ, Καναδάς
  11. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2014 - Σότσι, Ρωσία
  12. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018 - Πιόνγκτσανγκ, Νότια Κορέα
  13. Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022 - Πεκίνο, Κίνα.

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τα χειμερινά αθλήματα στα οποία αγωνίζονται οι αθλητές

Στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν συγκεκριμένα χειμερινά αθλήματα στα οποία οι αθλητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Συγκεκριμένα:

  • Αλπικό σκι

Para Alpine Skiing: Sports of the Paralympic Winter Games

  • Βορινή χιονοδρομία (περιλαμβάνει Δίαθλο και Χιονοδρομία αντοχής)

Sports of the Paralympic Winter Games: Biathlon

Sports of the Paralympic Winter Games: Cross-Country Skiing

  • Κέρλινγκ με αμαξίδιο

Wheelchair Curling: Sports of the Paralympic Winter Games

  • Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο

Para Ice Hockey: Sports of the Paralympic Winter Games

  • Χιονοσανίδα (Σνόουμπορντ)

Para Snowboard: Sports of the Paralympic Winter Games

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022 - Χωρίς Ρωσία και Λευκορωσία στο Πεκίνο

Στους φετινούς Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στο Πεκίνο, δεν συμμετέχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές.

Ειδικότερα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) απαγόρευσε τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλάζοντας την τελευταία στιγμή την απόφαση για συμμετοχή χωρίς τα εθνικά διακριτικά.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022 διεξάγονται στο Πεκίνο
Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022 διεξάγονται στο Πεκίνο © xinhuanet

Νωρίτερα, η IPC είχε δηλώσει ότι οι αθλητές αυτοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες με ουδέτερα χρώματα, μια απόφαση που προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις και απειλές μποϊκοτάζ από πολλές χώρες. Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η IPC δικαιολόγησε χθες, Πέμπτη, αυτήν την ανατροπή, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μη συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προέτρεψε τις ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους Ρώσους αλλά και τους Λευκορώσους από όλες τις διοργανώσεις.

Το Google Doodle για τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο
Το Google Doodle για τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο © Google

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, την έναρξη των οποίων τιμά η Google με το σημερινό της Doodle, θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μαρτίου 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ