Αθλητισμος

Έφυγε με το «διπλό» από την Κωνσταντινούπολη η εθνική μπάσκετ

Κορυφαίος της αναμέτρησης στην Πόλη ήταν ο Δημήτρης Αγραβάνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορυφαίος της αναμέτρησης στην Πόλη ήταν ο Δημήτρης Αγραβάνης
Εθνική Μπάσκετ © ΕΡΤ

Μια τεράστια νίκη πήρε στην Τουρκία η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών επικρατώντας με 76-67 στο «Sinan Erdem».

Οι διεθνείς μπήκαν «μουδιασμένα» στον αγώνα, όμως από το 15′ και μετά έδειξαν στο παρκέ ποια είναι η ανώτερη ομάδα. Οι Τούρκοι επιχείρησαν ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο αλλά δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν. Η αποψινή επικράτηση φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση του Β’ ομίλου της δεύτερης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον, απομένουν δύο αναμετρήσεις με Μεγάλη Βρετανία και Λευκορωσία. Κορυφαίος της αναμέτρησης στην Πόλη ήταν ο Δημήτρης Αγραβάνης με 22 πόντους και 11 ριμπάουντ. Από κοντά κι ο Γιώργος Παπαγιάννης με 21 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Το ματς

Η Ελλάδα άργησε να βρει ρυθμό επιθετικά όμως ο Δημήτρης Αγραβάνης την κράτησε κοντά στο σκορ με συνεχόμενα καλάθια. Οι δύο ομάδες έπαιρναν συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, με τους Τούρκους να βρίσκουν τους περισσότερους πόντους τους από αυτά. Η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε στο τελείωμα της πρώτης περιόδου και χάρη σε ένα τρίποντο του Κουζέλογλου η εθνική προηγήθηκε στα 10′ με 17-15.

Ακολουθώντας το μοτίβο το πρώτου δεκαλέπτου, η «επίση αγαπημένη» ξεκίνησε άσχημα και στο δεύτερο. Με την ίδια συνταγή – και τον Γιώργο Παπαγιάννη να πρωταγωνιστεί – οι παίκτες του Μανωλόπουλου ανέτρεψαν ξανά την εις βάρος τους κατάσταση. Το -5 (22-17) μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε +4 (29-33) με την άμυνα να είναι ξανά το «κλειδί». Παράλληλα, οι διεθνείς μας εκμεταλλεύτηκαν και το μεγάλο πλεονέκτημα στην φροντ λάιν όπου και κυριάρχησαν. Εν τέλει, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την Ελλάδα στο +3 (36-33).

Η εθνική έδειξε να μαθαίνει από τα λάθη της και παρουσιάστηκε πολύ διαφορετική στο δεύτερο ημίχρονο. Η άμυνα «μάσαγε σίδερα» την ώρα που η ηρεμία και η ευστοχία στην επίθεση έκαναν έδωσαν ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Το 54-44 μετά από επτά λεπτά μπάσκετ καθιστούσε τη «γαλανόλευκη» το μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Παπαγιάννης και Αγραβάνης έμοιαζαν ασταμάτητοι στις δύο πλευρές του παρκέ ενώ και ο Δήμητρη Μωραΐτης βοήθησε με σημαντικά σουτ. Στο φινάλε της τρίτης περιόδου μπήκε και ο Κώστας Σλούκας στο πάρτι, ο οποίος με δύο τρίποντα έστειλε τη διαφορά στο +16 (62-46).

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν δυναμικά στο τελευταίο δεκάλεπτο και με ένα γρήγορο 6-0 έδειξαν να έχουν «σφυγμό». Μετά το ελληνικό τάιμ άουτ, οι γηπεδούχοι έφτασαν το σερί στο 14-0 και είχαν πλησιάσει πλέον στο -2 (62-60). Οι διεθνείς μας είχαν χάσει πλήρως το μυαλό τους κάνοντας λάθη στην επίθεση και χάνοντας συνεχόμενα ριμπάουντ στην άμυνα. Παρόλα αυτά «αφυπνίστηκαν» στο τελευταίο πεντάλεπτο και με ένα σερί 5-0 πήγαν ξανά στο +7 (67-60). Το ματς εξελίχθηκε σε ντέρμπι όμως ένα τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη έβαλε σε πολύ καλή θέση την Ελλάδα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, η ψυχραιμία των παικτών του Μανωλόπουλου από την γραμμή των βολών αποδείχθηκε καθοριστική ώστε να «επισφραγιστεί» μια τεράστια νίκη με σκορ 76-67.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 33-36, 46-62, 67-76.

Οι διαιτητές: Ρόσο, Γκλίσιτς, Μπαλντίνι.

Τουρκία (Ενέ): Λάρκιν 16 (2/7 τρίποντα, 6 ασίστ, 5 λάθη), Χαλτάλι 4 (7 ριμπάουντ), Μαχμούτογλου 15 (5/10 τρίποντα), Τουντσέρ 10 (2), Καμπατζά 2 (1/5 σουτ), Μπιρσέν 12 (1/6 τρίποντα, 13 ριμπάουντ), Γκεγίκ, Σαβάς 6, Γκαζί, Ουλουμπάι 2 (1/6 σουτ), Οζντεμίρογλου.

Ελλάδα (Μανωλόπουλος): Αγραβάνης 22 (4/7 τρίποντα, 11 ριμπάουντ), Σλούκας 9 (2 τρίποντα, 9 ασίστ), Παπαγιάννης 21 (8/12 δίποντα, 5/6 βολές, 9 ριμπάουντ), Παπανικολάου 8 (2/7 τρίποντα), Μωραΐτης 10 (3/6 τρίποντα), Λαρεντζάκης (0/5 σουτ, 2 ασίστ), Καλαϊτζάκης 3 (1), Μουράτος, Κουζέλογλου 3 (1), Γόντικας, Γκίκας.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ