- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Καμίλα Βαλίεβα: Ρώσικος θρίαμβος στο καλλιτεχνικό πατινάζ
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου η 16χρονη από το Καζάν έσπασε το ίδιο της το ρεκόρ
Καμίλα Βαλίεβα: Η 15χρονη έγινε η πρώτη που εκτέλεσε επιτυχώς το τετραπλό άλμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Η Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα είναι το μεγάλο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, μετά την εντυπωσιακή της τετραπλή περιστροφή, κατά την οποία κρατούσε, με χάρη, τα χέρια της πάνω από το κεφάλι. Τέτοια εμφάνιση θεωρείται πρωτοφανής για το άθλημα. Η Βαλίεβα, που έκανε το ντεμπούτο της στον διεθνή στίβο των ενηλίκων πέρυσι στη Φιλανδία −τον Απρίλιο θα γίνει 16 ετών−, ξεπέρασε την Ελισαβέτα Τουκταμίσεβνα στον Καναδά και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, της Αλένα Κοστορνάγια, στο Σότσι της Ρωσίας.
Στους φετινούς αγώνες του ρωσικού πρωταθλήματος ήρθε πρώτη στο σύντομο πρόγραμμα και στο ελεύθερο, δηλώνοντας μετά ότι «έκανε το μάξιμουμ». Οι νίκες συνεχίστηκαν: Τον περασμένο Ιανουάριο πήρε για πρώτη φορά μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας σπάζοντας το ρεκόρ στο «clean skate», και κατάφερε το λεγόμενο Axel jump: το πρόγραμμα ήταν άψογο και υπερίσχυσε της Άννας Σερμπακόβα και της Αλεξάντρα Τρούσοβα (η οποία έχει χαρακτηριστεί «γυναίκα που νίκησε τη βαρύτητα»). Τέλος, προχθές στο Πεκίνο, ήρθε, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, πρώτη στο σύντομο πρόγραμμα ξεπερνώντας το ίδιο της το ρεκόρ και εκτοξεύοντας τη ρωσική ομάδα στην κορυφή. H 22χρονη Kάρεν Τσεν, η μεγάλη ελπίδα της αμερικανικής ομάδας, έπεσε στο τριπλό άλμα και έχασε την ευκαιρία.
Η Βαλίεβα άρχισε να κάνει πατινάζ το 2009 στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, με προπονήτρια την Ξένια Ιβάνοβα και στη συνέχεια τη Μαρίνα Κουντριάβτσεβα. Το Καζάν έχει παράδοση στο πατινάζ (και στο χόκεϊ επί πάγου): τόσο η Αλίγια Μουσταφίνα (ολυμπιονίκης το 2012 και το 2016), όσο και ο Αλεξάντερ Φαντέγεφ και η Γεβγκένια Ταρασόβα ξεκίνησαν από κει. Η Βαλίεβα τράβηξε τη διεθνή προσοχή στη σεζόν 2018-19 όταν το πρόγραμμά της με μουσική το «Spiegel im Spiegel» του Arvo Pärt θεωρήθηκε πρωτοποριακό.
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, δεύτερη μετά τη ρωσική ομάδα, ήρθε η αμερικανική και τρίτη η ιαπωνική. Στο άθλημα συμμετέχουν 32 χώρες με 148 αθλητές, εκ των οποίων 18 είναι Ρώσοι, 16 Αμερικανοί, 13 Καναδοί, 10 Ιάπωνες, 9, Ιταλοί, 6 Γερμανοί, 6 Τσέχοι, 6 Γεωργιανοί. Πρωτοεμφανιζόμενη χώρα στο πατινάζ είναι φέτος το Μεξικό με τον 23χρονο Ντόνοβαν Καρίγιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΑΕΚ συνέχισε νικηφόρα την πορεία της στη Super League
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση, με το κοινό να τον αποθεώνει
Ο πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου του 2025 και «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού στίβου θα επιδιώξει από την αρχή της σεζόν να βρεθεί σε μεγάλα ύψη
Οι ερυθρόλευκοι ετοιμάζονται για τον «τελικό» με τον Άγιαξ την Τετάρτη
Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς τραυματίστηκε στη δεξιά γάμπα στο πρώτο ημίχρονο της εντός έδρας ήττας με 102-100 από τους Ντένβερ Νάγκετς
H συγκινητική ανάρτηση του Παναθηναϊκού
Στελέχη εκφράζουν «βαθιά ντροπή» μετά τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τις απειλές για τη Γροιλανδία
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στον ημιτελικό και δε θα καθίσει στον πάγκο για τον μικρό τελικό
Μετά από 16 χρόνια στο NBA ο Κόρι Τζότζεφ ντύνεται στα ερυθρόλευκα
Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου θα διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο ιστορίας της στη διοργάνωση
Η πρώτη ήττα της Εθνικής ήρθε στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Η κόρη του Ντένις Ρόντμαν διαπρέπει στο NWSL
Με συνολικά πέντε αλλαγές η ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου τον περασμένο Ιούλιο στη Σιγκαπούρη
Το κανάλι και η ώρα μετάδοσης
Σε ποια βαθμολογική θέση βρίσκονται
Έχουν εξασφαλίσει και οι δύο την πρόκριση στην επόμενη φάση
Μετά τις νίκες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και την ισοπαλία του Παναθηναϊκού
Τελευταία αγωνιστική οι πράσινοι αντιμετωπίζουν τη Ρόμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.