Αθλητισμος

Ράτζα Ναϊνγκολάν: Μια καριέρα βασισμένη στον έρωτα

Ένας «βασιλιάς» αντιμέτωπος των Πειραιωτών

Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ράτζα Ναϊνγκολάν της Αντβέρπ, αντιμετώπιζει τον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, έχοντας πίσω του μία ξεχωριστή ιστορία.

Ο Ολυμπιακός δίνει το τελευταίο του παιχνίδι για τους ομίλους του Europa League, ελπίζοντας πως με νίκη θα μπορέσει να καπαρώσει εκείνος την πρώτη θέση στον όμιλο. Αντίπαλός του η αξιόμαχη Αντβέρπ, η οποία είναι αδιάφορη και χωρίς ουσιαστικά κάποιο βαθμολογικό κίνητρο. Οι Βέλγοι από την Αμβέρσα είχανε μία πολύ αξιοπρεπή παρουσία στα 5 παιχνίδια που έχουν δώσει μέχρι στιγμής και στις λεπτομέρειες έχασαν την ευκαιρία για match ball την τελευταία αγωνιστική. Ο Ράτζα Ναϊνκγολάν είναι ο πάικτης σημαία αυτής της ομάδας. Γέννημα θρέμμα της πόλης, αποτελεί τον αγαπημένο της εξέδρας και βάσισε μία ολόκληρη καριέρα πάνω στον έρωτα και το συναίσθημα.

Όλες οι όμορφες ιστορίες από κάπου ξεκινάνε και αυτή του πρωταγωνίστη μας έχει αρχή στις 4 Μαΐου του 1988. Οι γονείς του τον ονομάζουν Ράτζα, δηλαδή βασιλιά στη διάλεκτο της Ινδονησίας, απ΄ όπου κατάγεται ο πατέρας του. Έχει αλλά τρία αδέρφια και έρχεται στον κόσμο μαζί με τη δίδυμή του αδερφή Ριάνα. Στα 10 ο πατέρας εγκαταλείπει την οικογένεια, η οποία πλέον έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από πολλά οικονομικά ζητήματα. Η μητέρα του, Λίζι, είναι εκείνη που διακρίνει πρώτη το ταλέντο του μικρού Ράτζα με τη μπάλα στα ποδιά και τον παρακινεί να παίξει ποδόσφαιρο. 

Πρώτη του ομάδα είναι η Τουμπάντια Μπόργκεχουτ, στην οποία ξεκίνησε όντας 5 ετών. Στα 12 έχει ήδη ξεκινήσει κανονικές προπονήσεις με Γκέρμιναλ Μπίσοπ και στα 17 οι εμφανίσεις του κινούν το ενδιαφέρον της Πιατσέτζα. Η πόλη της περιοχής Εμίλια Ρομάνα ήταν η πρώτη του ποδοσφαιρική στέγη, στην οποία θα κάτσει για 4 χρόνια, θα κάνει 71 συμμετοχές και θα πετύχει 4 γκολ.

Η ανατροφή του έγινε σε ένα σπίτι χωρισμένων γονιών, όπου ο αγώνας για επιβίωση ήταν συνεχής και αδιάκοπος. Όταν ο πατέρας άφησε την οικογένεια, πλήγωσε αλλά και ταυτόχρονα σκλήρυνε τον Ναϊνγκολάν, πράγμα που έβγαινε στις εμφανίσεις του στο γήπεδο. Πάντα νευρώδης και θρασύς, διαθέτει την ικανότητα να συνεισφέρει σε επίθεση και άμυνα. Όλοι οι σκάουτερς μπορούσαν να διακρίνουν τη ταχύτητά του, τον δυναμισμό στο παιχνίδι του, την αντοχή στην κούραση και τον πολύ δυνατό κορμό του πάρα το 1,76 του ύψους του. Μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου μιας και έχει τρομερή αντίληψη του χώρου, βλέποντας πάσες που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι. Επίσης τα δυνατά του πόδια, τον έκαναν να σκοράρει αρκετά συχνά στην καριέρα του από μακρινή απόσταση.

Το 2010 μεταγράφεται στην Κάλιαρι και εκεί είναι που μπαίνει για τα καλά στις συνειδήσεις του κόσμου. Μια γεμάτη σχεδόν τετραετία στη Σαρδηνία με 124 εμφανίσεις είναι που θα τον στείλουν στη Ρόμα για την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του. Με το ποσό των 18 εκατομμυρίων οι «Ρωμαίοι» τον κάνουν δικό τους. Η σκληρή του προσπάθεια αναγνωρίζεται. Στα 27 του χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, βασικό μέλος της εθνικής όμαδας της χώρας του και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Οι 138 εμφανίσεις και τα 26 γκολ που σημείωσε τραβούν την προσοχή της Ίντερ το 2018. Ήρθε η ώρα του να δοκιμαστεί στο τοπ επίπεδο.

 

 

Πολλοί κατέκριναν την επιλογή των «Interista» να βγάλουν από ταμεία τους το μεγάλο ποσό των 25 εκατομμυρίων για να τον κάνουν δικό τους. Βλέπετε ο Ναϊνγκολάν είχε το προσωνύμιο του κακού παιδιού στη γειτονική χώρα. Πολλές εφημερίδες ανέφεραν συχνά πως είναι φανατικός καπνιστής, ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής για τον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του. Αυτός τον είχε οδηγήσει να τσακωθεί πολλές φορές εντός και εκτός γηπέδων, ενώ πολλοί δεν δίστασαν να μιλήσουν άσχημα για εκείνον μετά από κάποια του έξοδο σε μαγαζί. Η αλήθεια πολλές φορές όμως έχει μία απόσταση από την πραγματικότητα. Το καιρό που βρέθηκε  στη Σαρδηνία γνωρίζει την τωρινή σύζυγό του, Κλαούντια Λάι. Έρωτας με τη πρώτη ματιά. Η γνωριμία τους έγινε το 2010 και το 2011 ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Μέχρι σήμερα εχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, η γυναίκα του ήταν εκείνη που τον βοήθησε ψυχολογικά, όταν έχασε τη μητέρα του. Η απώλεια της τον επηρέασε, διότι όπως παραδέχεται σε εκείνη χρωστάει ότι έχει καταφέρει. Για να την  τιμήσει «χτυπάει» ένα τατουάζ με δύο αγγελικά φτερά στην πλάτη του και το γεμάτο τατού κορμί του. 

 

 

Τον Ιούλιο του 2019 η ευτυχία της οικογένειάς του θα διαταραχτεί, καθώς γίνεται γνωστό πως η Λάι πάσχει από καρκίνο. Το νέο φέρνει φόβο τόσο σε εκείνη όσο και στον ίδιο. Αυτός όμως δεν έμαθε στη ζωή του να τα παρατάει και γνωρίζει πως δίνονται οι σκληρές μάχες από μικρό παιδί. Η γυναίκα του έχει την ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά της και το Μιλάνο που αγωνιζόταν ο Ναϊνγκολάν απέχει 300 χλμ από τη Σαρδηνία που αποτελεί τη γεννέτειρα της Κλαούντια. Δεν το σκέφτηκε πολύ και έπραξε με το συναίσθημα. Ανακοινώνει στην Ίντερ πως θέλει να φύγει και να πάει στην τοπική Κάλιαρι για να είναι δίπλα της. Στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, αποφασίζει να πετάξει τα χρήματα που θα έπεφταν στα πόδια του και τις προοπτικές που θα είχε μπροστά του, αποφασίζοντας να είναι κοντα στο πιο σημαντικό πρόσωπο για εκείνον. Η Κάλιαρι τον ανακοινώνει ως δανεικό το καλοκαίρι του 2019. Το στόρι του θυμίζει κάπως εκείνο του Λουίς Σουάρεζ, ο οποίος έκανε τα πάντα για να βρίσκεται κοντά στην γυναίκα που αγαπούσε. 

Στη Σαρδηνία συνεχίζει να μαγεύει με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν. Βγήκε MVP του Νοεμβρίου το 2019 και σκόραρε μερικά εντυπωσιακά γκολ με την ομάδα του. Το 2021 λήγει τη συνεργασία του με την Ίντερ και σε ηλικία πια 33 ετών αποφασίζει να κλείσει την καριέρα του στην Αμβέρσα, στις γειτονιές που μεγάλωσε. Είχα τη τύχη να βρεθώ στο Καραϊσκάκη στην πρώτη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αντβέρπ και με σιγουριά μπορεί να πει κανείς, πως πρόκειται για έναν αρτίστα του αθλήματος. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στα 34, οι επαφές του με τη μπάλα είναι εκπληκτικές. Το στιλ του ηγετικό και για όσο έχει δυνάμεις, οι Βέλγοι είναι άλλη ομάδα. Η σύζυγός του εδώ και 2.5 χρόνια είναι καλά στην υγεία της και μπορούν όλοι μαζί σαν οικογένεια να περνάνε πια ξέγνοιαστές στιγμές. 

Ο Ράτζα Ναϊνγκολάν είναι ένας ακόμα λόγος για να παρακολουθήσετε το παιχνίδι των Πειραιωτών με την Αντβέρπ. Μια ευκαιρία να δείτε με τα μάτια σας έναν ξεχωριστό ποδοσφαιριστή που πίσω του κουβαλάει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία.