Αθλητισμος

Λουίς Σουάρεζ: Ο μεγαλύτερος winner των ευρωπαϊκών γηπέδων

«The baddest man alive»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Λουίς Σουάρεζ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στην Οσασούνα
© David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images/Ideal Image

Ο Λουίς Σουάρεζ οδήγησε με 21 γκολ την Ατλέτικο Μαδρίτης σε ακόμη ένα πρωτάθλημα μετά το 2014 και έδωσε απαντήσεις σε όσους τον υποτίμησαν.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης μετά από μία συγκλονιστική μάχη για την La Liga στην οποία μέχρι τα τελευταία λεπτά δεν ήξερες σε ποιον θα καταλήξει η κούπα, κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια συγκεντρώνοντας 82 βαθμούς. Οι εικόνες μιλούσαν από μόνες τους καθώς μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Βαγιαδολίδ που σφράγισε την επιστροφή του τροπαίου στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, οι παίκτες του Ντιέγκο Σιμέονε ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Σε μια γωνία του γηπέδου ένας τύπος με πολλά τατουάζ, σκληροτράχηλο παρουσιαστικό και τις φλέβες του να πετάγονται ακόμη από την ένταση, έχει διαλυθεί στο γήπεδο κλαίγοντας. Ο Λουίς Σουάρεζ, ο μεγαλύτερος winner των ευρωπαϊκών γηπέδων την τελευταία δεκαετία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ατλέτικό Μαδρίτης τερματίζει πρώτη.

Resumen de Real Valladolid vs Atlético de Madrid (1-2)

Ο ουρουγουανός κυνηγός δεν δέχτηκε ποτέ την ήττα στην ζωή του. Από τα πρώτα του πατήματα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, έπρεπε να κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Γεννημένος στο Μοντεβιδέο από πολύ φτωχή οικογένεια και έναν πατέρα ο οποίος ένα βράδυ είπε πως βγαίνει για τσιγάρα και δεν ξαναγύρισε ποτέ στο σπίτι. Ο Λουίς ήξερε πως το ποδόσφαιρο ίσως είναι η μοναδική δίοδος στην καθημερινότητα του για να κάνει κάτι με την ζωή του. Το ταλέντο του πλούσιο, όμως ο χαρακτήρας του ατίθασος. Ένας εφηβικός έρωτας είναι η αιτία που ο Σουάρεζ βλέπει στα σοβαρά το ποδόσφαιρο και την ζωή του εκτός Ουρουγουάης. Η Σοφία, η γυναίκα των ονείρων του είχε φύγει για την Ισπανία όταν και οι δύο ήταν 15.

Ξεκινάει από την Νασιονάλ με την οποία πετυχαίνει 12 γκολ. Το μόνο που περιμένει είναι μεταγραφή σε ευρωπαϊκό κλαμπ, για να μπορέσει να είναι πάλι στην αγκαλιά της αγαπημένης του και να γράφουμε σήμερα για το πως ένας έρωτας γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους κυνηγούς που έχει δει ο πλανήτης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luis Suarez (@luissuarez9)

 

Το 2006 έρχεται η πρόταση της Χρόνινχεν στην Ολλανδία και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Δεν του παίρνει παρά μόνο ένα Σαββατοκύριακο να σμίξει με την κοπέλα και μέλλουσα γυναίκα του. Από την πρώτη του σεζόν στην ήπειρο κάνει θραύση με 15 γκολ και την μετουσιώνει με μία μεταγραφή στον Άγιαξ. Στον «Αίαντα» θα αρχίσει να μπαίνει σε στη συνείδηση του κόσμου και πριν φύγει για την Πρέμιερ Λιγκ έχει φορτώσει ήδη με 111 τέρματα τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Η Λίβερπουλ έρχεται και τον υπογράφει στο δεύτερο μισό της σεζόν 10-11.

Θα έλεγε κανείς πως η ιδιοσυγκρασία του ταίριαξε πολύ με εκείνη της ομάδας των «Reds». Για τον Σουάρεζ ποτέ δεν ήταν κάτι εύκολο στην καριέρα του και με τον ίδιο τρόπο και οι επιτυχίες της ομάδας του Μερσεϊσάιντ έχουν έρθει μετά από πολύ κόπο. Ο Σουάρεζ έπαιζε ακόμα την θέση σαν τον πιο σκληροτράχηλο σέντερ φορ στις αλάνες του Μοντεβιδέο. Ατελείωτο τρέξιμο, γκρίνια για κάθε φάση, trash talking στον εκάστοτε σέντερ μπακ και συνεχή κίνηση σε όλο το γήπεδο. Όλη αυτή η διαδικασία δεν γινόταν να μην σε κουράσει όταν γινόταν για 90 λεπτά και τελικά σε κάποια ανύποπτη φάση είχε ξεφύγει στην πλάτη σου και είχε σκοράρει. Τον πλήγωσε πολύ που δεν πήρε κάποιον σημαντικό τίτλο με την Λίβερπουλ και θα μείνει για πάντα χαραγμένη η εικόνα του να κλαίει με λυγμούς μετά την απώλεια του πρωταθλήματος την χρονιά του «The slip». Η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα αποτελεί γι΄ αυτόν επιβράβευση, έπειτα από 82 γκολ στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου.

Suarez cries on pitch, and Jamie Carragher slates Liverpool's defence

Στην Βαρκελώνη είχε την ευκαιρία του, δίπλα σε τεράστιους παίκτες και προσωπικότητες, να μεγαλώσει και ο ίδιος, κατακτώντας τίτλους που τόσο ήθελε. Για περίπου μία εξαετία τρομοκράτησε όλες τις αντίπαλες άμυνες και μάζεψε ότι τρόπαιο υπήρχε. Οι αριθμοί μιλούν στα αλήθεια από μόνοι τους: 198 γκολ με τους Μπλαουγκράνα και 21 με την Ατλέτικο, την οποία πήρε από το χεράκι στα δύσκολα και την οδήγησε ως την πηγή. Ο Σουάρεζ όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να θέλει να κερδίζει. Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην βλεπόταν, όμως ήξερες ότι θα χρειαστεί μία φάση για να πετύχει ένα γκολ την κατάλληλη στιγμή και να τρέξει στην κάμερα ουρλιάζοντας. Κάτι που έκανε και την τρέχουσα σεζόν.

suarez-1.jpg
© Enric Fontcuberta / EPA

Η Μπαρτσελόνα επέλεξε να προχωρήσει χωρίς αυτόν, καθώς θεώρησε πως είναι αναγκαίο να αναπροσαρμόσει κάπως το ποδοσφαιρικό της σχέδιο που απέτυχε παταγωδώς τα τελευταία χρόνια. Ο Σουάρεζ φυσικά δεν το πήρε αυτό με καλό μάτι. Ένιωσε να υποτιμούν την ποδοσφαιρική του αξία. Μπορεί να είναι 34 αλλά δεν έχει πάψει να αποτελεί έναν τρομερό παίκτη. Ενδέχεται η λογική πίσω από την απόφαση των Καταλανών να ήταν σωστή, όμως σίγουρα ο Σουάρεζ τους έδειξε πως δεν ξέχασε την τέχνη του γκολ. Μπορεί πλέον να μην είναι σε θέση να τρέχει ατελείωτα όπως έκανε στο παρελθόν, δεν πρέπει όμως ποτέ να τον υποτιμάς.

Ένα μάθημα που πήρε από την καλή και την ανάποδη ο Ρόι Χόγκσον στο Μουντιάλ του 2014, όντας προπονητής της Αγγλίας. Μπορεί να τον είχε παίκτη στην Λίβερπουλ και να σκόραρε ακατάπαυστα υπό τις οδηγίες του όμως ο Ουρουγουανός δεν του χαρίστηκε. Ο Σουάρεζ ταλαιπωρούνταν από τραυματισμό και ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα χάσει την αναμέτρηση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «Λιονταριών» επέλεξε να τον υποτιμήσει μέσω δηλώσεων του και ο σέντερ φορ της «Σελέστε» έκανε πλάκα σε ένα 90λεπτο βάζοντας δυο γκολάρες σε μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του μέχρι σήμερα.

Το κρίμα για την ιστορία του Λουίς Σουάρεζ είναι πως ακόμα υπάρχει κόσμος που δεν τον έχει σε εκτίμηση εξαιτίας των γνωστών περιστατικών απειθαρχίας που σημαδεύουν την πορεία του ως σήμερα. Τρία δαγκώματα μετά φαίνεται πως έχουν συνθέσει για τα καλά το προφίλ του. Ένα παιδί από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης που ήθελε όσο τίποτα στην ζωή του να κερδίζει και θα έκανε τα πάντα ώστε το σφύριγμα της λήξης να τον βρει να πανηγυρίζει και να σωριάζεται στο χορτάρι με λυγμούς καθώς στο 90λεπτο που ακολούθησε είχε αφήσει και την ψυχή του. Πάντα προσπαθούσε να βάζει την ομάδα πάντα πάνω από το συμφέρον του, επιλέγοντας να θυσιαστεί για την υπερηφάνεια ενός ολόκληρου έθνους το 2010 και όλοι να τον αποκαλούν «cheat». Μιας από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχει υποστεί κάποια προσωπικότητα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου χάνοντας τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια τρελή απόπειρα αυτοθυσίας με την Γκάνα και έναν ολόκληρο πλανήτη να τον «ξεσκίζει» στην κυριολεξία ως κλέφτη.

Luis Suarez Handball Against Ghana | South Africa 2010 | FIFA World Cup

Η κατάκτηση του τίτλου από την Ατλέτικο συνέθεσε ακόμα μία ωραία ιστορία για τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς σχετικά με την πλούσια καριέρα του Λουίς Σουάρεζ. Σαν εκείνες που ο παππούς μαζεύει το εγγονάκι του κοντά στο τζάκι και αρχίζει να του εξιστορεί για τον τύπο που γεννήθηκε στην Ουρουγουάη των 3 εκατομμυρίων κατοίκων το 1987 και κατέληξε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους winner στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ