Αθλητισμος

Τελικός Champions League: Η Τσέλσι κατέκτησε την κούπα (εικόνες)

«Εξουδετέρωσε» τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τσέλσι κέρδισε με 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League 2021, κατακτώντας για δεύτερη φορά την κούπα στην ιστορία της
Η Τσέλσι κέρδισε με 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League 2021, κατακτώντας για δεύτερη φορά την κούπα στην ιστορία της © EPA

Η Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης, κατέκτησε το Champions League 2021 στον τελικό απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό του Champions League 2021. Έξαλλοι πανηγυρισμοί με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης που βρήκε τους Λονδρέζους να επικρατούν με 1-0 των «Πολιτών».

9 χρόνια μετά την κούπα κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου στα πέναλτι με ηγέτη τον τεράστιο Ντιντιέ Ντρογκμπα, η Τσέλσι κατέκτησε το Champions League  για δεύτερη φορά στην ιστορία της κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα σε έναν τελικό-σκάκι ανάμεσα σε δύο grandmasters.

Τεράστια εμφάνιση από τον Ν'Γκολό Καντέ, τον σεμνό χαφ της Τσέλσι, ο οποίος ήταν παντού. Έκοβε, πίεζε, κουβαλούσε και «έσπαγε» όταν έπρεπε την μπάλα. Παίζοντας με πάθος και μπόλικο μυαλό στο παιχνίδι του, ήταν ο «βασιλιάς» στο κέντρο. Μαζί με τον Τζέιμς και τον Αθπιλικουέτα ύψωσαν απροσπέλαστο τείχος μπροστά από την εστία του Μεντί. Οι Λονδρέζοι έδειξαν ότι είναι αουτσάιντερ μόνο στα χαρτιά, με τον Τόμας Τούχελ να καταφέρνει να απενεργοποιήσει τα μεγάλα ατού της Μάντσεστερ Σίτι, παίρνοντας την... ταυτότητα από τον Πεπ. Ο Φιλ Φόντεν, ο millennial ποδοσφαιριστής που κατακτά την Αγγλία, σε χαμηλές πτήσεις, δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του.

Μεγάλοι άτυχοι της αναμέτρησης ο Τιάγκο Σίλβα της Τσέλσι που βγήκε εκτός αγώνα στο α' ημίχρονο (στο 38') με αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού και ο Ντε Μπρόινε στο 55' που τραυματίστηκε σε άσχημη σύγκρουση με τον Ρούντιγκερ.

Ο αγώνας είχε αρκετούς τραυματισμούς και διακοπές, με τα 7 λεπτά των καθυστερήσεων να μην αρκούν στη Σίτι του Γκουαρντιόλα να ισοφαρίσει. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους «Πολίτες» να ισοφαρίσουν και να στείλουν τον αγώνα στην παράταση, ήταν με τον Μαχρέζ στις καθυστερήσεις, με το σουτ του όμως να «γλείφει» το δοκάρι.

Βασίλισσα της Ευρώπης για το 2021 η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, κέρδισε 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του «Ντραγκάο»
Βασίλισσα της Ευρώπης για το 2021 η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, κέρδισε 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του «Ντραγκάο» © EPA/Pierre-Philippe Marcou

Ο Τόμας Τούχελ που ανέλαβε την Τσέλσι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου έγινε ο πρώτος τεχνικός στα χρονικά του Champions League που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες. Με την Παρί Σεν Ζερμέν έφυγε με κάτω τα χέρια, βλέποντας την Μπάγερν Μονάχου του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να φθάνει στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτήν τη φορά, όμως, ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

 

Μάνστεστερ Σίτι - Τσέλσι: Η εξέλιξη του τελικού στο «Ντραγκάο»

Σε ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, η Μάντσεστερ Σίτι επιχείρησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πιέσει ψηλά με το πρώτο σφύριγμα του τελικού. Οι παίκτες, όμως, του Τόμας Τούχελ πήραν σταδιακά τα ηνία του αγώνα και παίζοντας με μυαλό και δύναμη, περίμεναν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις, εκμεταλλευόμενοι τα πολλά λάθη της Σίτι στο κέντρο. Όπως και έγινε.

Στο 42' ο Χάβερτς έβαλε «φωτιά» στο γήπεδο «Ντραγκάο», ανοίγοντας το σκορ στον μεγάλο τελικό του Champions League 2021. Εκμεταλλευόμενος το μεγάλο κενό στο κέντρο, και παίρνοντας απίθανη μπαλιά-τρύπα από τον Μάουντ, o Χάβερτς πέρασε και τον Έντερσον και πλάσαρε σε κενή εστία, κάνοντας το 1-0 για την Τσέλσι. Πέντε λεπτά νωρίτερα, στο 37', οι Λονδρέζοι είχαν προειδοποιήσει με αντεπίθεση - φωτιά. Ο Καντέ μοίρασε στον Χάβερτς που κινήθηκε ωραία στην περιοχή, ωστόσο ο Ζιντσένκο τον έκοψε την τελευταία στιγμή.

Champions League: Grandmaster o Τόμας Τούχελ με απίστευτο κοουτσάρισμα στον τελικό, οδήγησε την Τσέλσι στην κορυφή
Champions League: Grandmaster o Τόμας Τούχελ με απίστευτο κοουτσάρισμα στον τελικό, οδήγησε την Τσέλσι στην κορυφή © EPA/Pierre-Philippe Marcou

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μάντσεστερ Σίτι προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού και την Τσέλσι να περιμένει να παίξει και πάλι με αντεπιθέσεις.

Στο 73' ο Πούλισικ, σε μεγάλη ευκαιρία για την Τσέλσι, βρέθηκε απέναντι από τον Έντερσον αλλά δεν βρήκε εστία. Πέντε λεπτά νωρίτερα, στο 68' η Σίτι απείλησε με τον Μαχρέζ να κάνει το γύρισμα και τον Αθπιλικουέτα να διώχνει σωτήρια. Στο 66' ο Πούλισικ αντικατέστησε τον Βέρνερ και έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός που συμμετέχει ποτέ σε τελικό Champions League.

Στο 75' ο Αγκουέρο μπήκε στο γήπεδο για τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να προσπαθεί να βρει λύση απέναντι στην καλά στημένη άμυνα της Τσέλσι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κύλησαν με τους παίκτες της Τσέλσι να αμύνονται υποδειγματικά, φθάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου, καθώς το σουτ που έκανε ο Μαχρέζ στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων δεν βρήκε στόχο.

Μάνστεστερ Σίτι - Τσέλσι: Τελικός Champions League με αποστάσεις και μάσκα στις κερκίδες

Ο τελικός του Champions League 2021 έγινε στο γήπεδο «Ντραγκάο» στην Πορτογαλία, παρουσία κόσμου, με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

Μέσα στο στάδιο παρακολούθησαν τον αγώνα 14.110 θεατές (33% πληρότητα), φωνάζοντας συνθήματα και εμψυχώνοντας τους παίκτες, προσπαθώντας να βάλουν το δικό τους «λιθαράκι» στην κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους. Οι εικόνες για τελικό Champions League ήταν πρωτόγνωρες, ωστόσο η επιστροφή των θεατών στις εξέδρες ήταν ένα πρώτο μήνυμα για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η πανδημία κορωνοϊού παραμένει.

Champions League - Τελικός: Στον έβδομο ουρανό οι παίκτες της Τσέλσι - Χαμός στην απονομή του τροπαίου
Champions League - Τελικός: Στον έβδομο ουρανό οι παίκτες της Τσέλσι - Χαμός στην απονομή του τροπαίου © EPA/Pierre-Philippe Marcou

Διαιτητής του τελικού ήταν ο Ματέου Λαόθ από την Ισπανία. Η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ ξεκίνησε τον αγώνα με Μεντί, Τζέιμς, Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα, Ρίντιγκερ, Τσίλγουελ, Ζορζίνιο, Καντέ, Χάβερτς, Μάουντ, Βέρνερ. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα άρχισε με Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο, Μπερνάρντο Σίλβα, Γκιντογκάν, Φόντεν, Ντε Μπρόινε, Μαχρέζ και Στέρλινγκ.

Μάντσεστερ Σίτι - Πόρτο 0-1

Γκολ: 42' Χάβερτζ (Τσέλσι)
Κίτρινες: Γκουντογκάν (Σίτι), Ρούντιγκερ (Τσέλσι), Ζεσούς (Σίτι)

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο, Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε (60' Ζεσούς), Μπερνάρντο Σίλβα (64' Φερναντίνιο), Φόντεν, Μαχρέζ, Στέρλινγκ (77' Αγουέρο)

Τσέλσι: Μεντί, Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39' λ.τ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ, Μάουντ (80' Κόβατσιτς), Βέρνερ (66' Πούλισικ), Χάβερτζ

Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι: Πώς έφθασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Αυτός ήταν ο τρίτος αγγλικός «εμφύλιος» στην ιστορία της διοργάνωσης μετά το 2008 στη Μόσχα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι) και το 2019 (Λίβερπουλ-Τότεναμ).

Για να φθάσει η Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League απέκλεισε κατά σειρά Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ η Τσέλσι άφησε εκτός Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο και Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτός ήταν μόλις ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός για τη Σίτι, με τον πρώτο να χρονολογείται τη σεζόν 1969/70, όταν είχε επικρατήσει της Γκόρνικ Ζάμπρζε με 2-1 στη Βιέννη, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων (σ.σ. έχει πάψει να υφίσταται). Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέστρεψε σε τελικό Champions League μετά από 10 χρόνια, φεύγοντας όμως με κάτω τα χέρια.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Τόμας Τούχελ είχε φθάσει την προηγούμενη σεζόν μια ανάσα από την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά». Οδήγησε την Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου. Η Τσέλσι συμμετείχε για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Champions League, έχοντας στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2012, επικρατώντας στα πέναλτι της Μπάγερν Μονάχου.

Μάνστεστερ Σίτι - Τσέλσι: Ο μεγάλος τελικός του Champions League 2021 σε εικόνες

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι (Τελικός Champions League): Όμορφες παρουσίες στις κερκίδες του «Ντραγκάο»
Μάνστεστερ Σίτι - Τσέλσι (Τελικός Champions League): Όμορφες παρουσίες στις κερκίδες του «Ντραγκάο»

Champions League: Οπαδοί της Τσέλσι με μάσκα για τον κορωνοϊό και αποστάσεις στον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι
Champions League: Οπαδοί της Τσέλσι με μάσκα για τον κορωνοϊό και αποστάσεις στον τελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι © EPA/Pierre-Philippe Marcou

Γήπεδο «Ντραγκάο» - Τελικός Champions League: Σεκιούριτι καλεί φιλάθλους της Μάντσεστερ Σίτι να τηρήσουν τις αποστάσεις για τον κορωνοϊό
Γήπεδο «Ντραγκάο» - Τελικός Champions League: Σεκιούριτι καλεί φιλάθλους της Μάντσεστερ Σίτι να τηρήσουν τις αποστάσεις για τον κορωνοϊό © EPA/Susan Vera

Champions League: Τελικός Μάντσεστερ Σίτι με Τσέλσι - Η «κούπα με τα μεγάλα αυτιά», το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κ.λπ περιμένει τον μεγάλο νικητή στο «Ντραγκάο»
Champions League: Τελικός Μάντσεστερ Σίτι με Τσέλσι - Η «κούπα με τα μεγάλα αυτιά», το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κ.λπ περιμένει τον μεγάλο νικητή στο «Ντραγκάο» © EPA/Carl Recine

Champions League - Τελικός: Στο 33% η πληρότητα στο γήπεδο «Ντραγκάο» λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό
Champions League - Τελικός: Στο 33% η πληρότητα στο γήπεδο «Ντραγκάο» λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό © EPA/Susan Vera

Σε ένα μισοάδειο «Ντραγκάο» λόγω των μέτρων κορωνοϊού ο μεγάλος τελικός του Champions League ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι
Σε ένα μισοάδειο «Ντραγκάο» λόγω των μέτρων κορωνοϊού ο μεγάλος τελικός του Champions League ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι © EPA/SUSAN VERA

Ο Χάβερτς περνά τον Έντερσον, πλασάρει σε κενή εστία και κάνει το 1-0 για την Τσέλσι κόντρα στη Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League
Ο Χάβερντς περνά τον Έντερσον, πλασάρει σε κενή εστία και κάνει το 1-0 για την Τσέλσι κόντρα στη Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League © EPA/Michael Steele

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: Με τη γλώσσα έξω ο Χάβερντς, έχοντας ανοίξει το σκορ για τους Λονδρέζους στον τελικό του Champions League
Μάνστεστερ Σίτι - Τσέλσι: Με τη γλώσσα έξω ο Χάβερντς, έχοντας ανοίξει το σκορ για τους Λονδρέζους στον τελικό του Champions League © EPA/Jose Coelho

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέστρεψε σε τελικό Champions League μετά από 10 χρόνια - Ο Τόμας Τούχελ τον έδεσε... κόμπο, αφοπλίζοντας τα μεγάλα ατού της Μάντσεστερ Σίτι
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέστρεψε σε τελικό Champions League μετά από 10 χρόνια © EPA/Carl Recine

«Τρελαμένος» ο Τόμας Τούχελ, προπονητής της Τσέλσι, στο 1-0 κόντρα στη Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League
«Τρελαμένος» ο Τόμας Τούχελ, προπονητής της Τσέλσι, στο 1-0 κόντρα στη Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League © EPA/David Ramos

Τελικός Champions League εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού: 14.110 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα στο γήπεδο «Ντραγκάο», με το νούμερο να ανακοινώνεται στα μεγάφωνα και να προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη
Τελικός Champions League εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού: 14.110 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα στο γήπεδο «Ντραγκάο», με το νούμερο να ανακοινώνεται στα μεγάφωνα και να προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη © EPA/Carl Recine

Ο Ντε Μπρόινε ήταν, μαζί με τον Τιάγκο Σίλβα, οι μεγάλοι άτυχοι στον τελικό του Champions League 2021, καθώς αποχώρησαν τραυματίες
Ο Ντε Μπρόινε ήταν, μαζί με τον Τιάγκο Σίλβα, οι μεγάλοι άτυχοι στον τελικό του Champions League 2021, καθώς αποχώρησαν τραυματίες © EPA/David Ramos

Champions League 2021: Σκέτη απογοήτευση ο Φιλ Φόντεν της Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό με την Τσέλσι
Champions League 2021: Σκέτη απογοήτευση ο Φιλ Φοντέν της Μάνστεστερ Σίτι στον τελικό με την Τσέλσι © EPA/Carl Recine

Ο Σέρχιο Αγκουέρο δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Μάντσεστερ Σίτι ηττήθηκε από την Τσέλσι στον τελικό του Champions League 2021
Ο Σέρχιο Αγκουέρο δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Μάντσεστερ Σίτι ηττήθηκε από την Τσέλσι στον τελικό του Champions League 2021 © EPA/Carl Recine

Τελικός Champions League: Οι παίκτες της Τσέλσι μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο «Ντραγκάο» - Οι Λονδρέζοι κατέκτησαν την κούπα
Τελικός Champions League: Οι παίκτες της Τσέλσι μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο «Ντραγκάο» - Οι Λονδρέζοι κατέκτησαν την κούπα © EPA/Carl Recine

Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: 0-1 | Η λύτρωση για τους Λονδρέζους που έριξαν στο καναβάτσο την αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στον τελικό του Champions League 2021
Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι: 0-1 | Η λύτρωση για τους Λονδρέζους που έριξαν στο καναβάτσο την αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στον τελικό του Champions League 2021 © EPA/Carl Recine

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ