Αθλητισμος

Είναι η φετινή Μάντσεστερ Σίτι η καλύτερη ομάδα του Γκουαρδιόλα;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέστρεψε με στυλ στους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, 10 χρόνια μετά

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δίνοντας οδηγίες σε ματς της Μάντσεστερ Σίτι
© Shaun Botterill/Getty Images/ Ideal Image

Σε πνίγει επιθετικά και δεν δέχεται γκολ στην άμυνα. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών.

Δέκα χρόνια ήταν πολλά για τον Πεπ Γκουαρδιόλα ώστε να φτάσει σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, όμως φέτος το πέτυχε εμφατικά. Μετά τις 2 κατακτήσεις με την Μπαρτσελόνα ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι και πάλι ένα βήμα από τον τίτλο, αυτή τη φορά κοουτσάροντας την Μάντσεστερ Σίτι. Την ίδια χρονιά οι Πολίτες πήραν αέρα την Premier League και το Κύπελλο και αν το τρεμπλ καταλήξει στο Μάντσεστερ, τότε μπορούμε να μιλάμε ίσως για την καλύτερη ομάδα που προπόνησε ποτέ ο κορυφαίος Ισπανός προπονητής. Μένει μόνο το εμπόδιο της Τσέλσι.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα χαμογελαστός σε ματς της Μάντσεστερ Σίτι
© Clive Brunskill / POOL / EPA

Μπορεί η Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα να ήταν υπερηχητική και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο να (ξανα)γνώρισε τότε τη δύναμη του τίκι τάκα, όμως η φετινή Σίτι μοιάζει πιο πλήρης. Σε μια σεζόν που ξεκίνησε δίχως ουσιαστική προετοιμασία το να κάνεις πρωταθλητισμό στην Αγγλία μόνο εύκολο δεν θεωρείται. Οι «Πολίτες» την ίδια χρονιά ξεπέρασαν το σοκ της αρχικής αποβολής τους από το Τσάμπιονς Λιγκ και τους συνεχείς τραυματισμούς του μόνιμα πρώτου σκόρερ τους, Κουν Αγκουέρο και ακόμη κι αν βρέθηκαν στην 8η θέση στο ξεκίνημα της Premier League, κατέληξαν πρωταθλητές ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους.

«Μάντσεστερ Σίτι, δεν είναι μόνο τα χρήματα»
Λίγο μετά την πρόκριση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, ο Γκουαρδιόλα δήλωσε πως «η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι μόνο τα χρήματα». Φαίνεται ότι ο Ισπανός ήθελε καιρό να τα πει αυτά προς τα έξω, όμως το timing δεν ήταν ποτέ καλύτερο. Από τη μια είχε μόλις αποκλείσει την πιο πλούσια ομάδα της διοργάνωσης και από την άλλη είχε στείλει στο σπίτι του, τον άνθρωπο που τον στοίχειωνε για πολλά χρόνια. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο που είχε αποκλείσει από τα ημιτελικά την Σίτι πριν από 2 χρόνια έφευγε ηττημένος και αποκλεισμένος από μια πολύ ανώτερη ομάδα. Την ομάδα που απέκτησε την ταυτότητα του προπονητή της και που μέσα από τις δυσκολίες κατάφερε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες νικήτριες της Premier League.

Μαν. Σίτι - Παρί Σεν Ζερμέν (2-0) Highlights - UEFA Champions League 20/21 - 4/5/21|COSMOTE SPORT HD

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είδε φέτος όλα του τα γρανάζια να δουλεύουν στις ταχύτητες που θέλει αυτός. Για κάθε πρόβλημα που δημιουργήθηκε μέσα στη σεζόν έβρισκε πάντα μια λύση δίπλα του. Οι μονάδες άλλαζαν, το αποτέλεσμα έμενε ίδιο και απαράλλαχτο. Αποκορύφωμα ήταν το σερί 20 νικών, από τον Δεκέμβριο του 2020, ως τον Μάρτιο του 2021. Το ίδιο διάστημα ο Γκουαρδιόλα είδε τον καλύτερό του παίκτη, Κέβιν Ντε Μπρόινε να μένει εκτός, τον Στέρλινγκ να χάνει κρίσιμα παιχνίδια και τον Άκε, βασικό σέντερ μπακ στην αρχή της χρονιάς, να χάνει όλη τη σεζόν. Όλα αυτά σε μια εποχή που η Λίβερπουλ έδειχνε αδιαμφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Όμως όλα δούλεψαν ρολόι. Ο Γκουντογκάν αντικατέστησε υπέροχα τον Ντε Μπρόινε, η αποκάλυψη της χρονιάς Ρούμπεν Ντίας, έδεσε όσο τίποτα την άμυνα της Σίτι και ο νεαρός Φόντεν πήρε φωτιά.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι (1-4) Highlights - Premier League 2020/21 - 7/2/2021 | COSMOTE SPORT HD

Αυτό ήταν.  Η Μάντσεστερ Σίτι μετατράπηκε σε φόβητρο. Σε 20 ματς για όλες τις διοργανώσεις  δέχθηκε συνολικά 8 γκολ και το ροτέισον συνεχιζόταν. Στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του σπορ, ο Γκουαρδιόλα έκανε την καλύτερη διαχείριση που θα μπορούσε. Ξεκούρασε μέχρι και τον τερματοφύλακα Έντερσον και καθώς έκοβε το νήμα του πρωταθλητή και έπαιζε τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε την πολυτέλεια να έχει την ομάδα του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Με μόνο του πρόβλημα τον ευχάριστο πονοκέφαλο επιλογής ενδεκάδας.

Όμως το ρεκόρ ήρθε από την επίθεση
Η φετινή Σίτι μπορεί να διακρίνεται για τις τρομερές αμυντικές της ικανότητες, όμως το ρεκόρ ήρθε στις αρχές του Μάη για τα επιθετικά κατορθώματα της ομάδας του Πεπ. Με τον Ισπανό στο τιμόνι, η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τα 700 γκολ, ενώ στο ίδιο διάστημα η Λίβερπουλ έχει μόλις… 543!

Σε απόλυτους αριθμούς η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να υστερεί της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως η αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με την άνεσή της να κερδίζει τα κρίσιμα παιχνίδια μας κάνει σίγουρα να αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν η μία ομάδα έβρισκε απέναντι την άλλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ