Αθλητισμος

Φιλ Φόντεν: Ο millennial ποδοσφαιριστής που κατακτά την Αγγλία

Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι, που περιμένουν όλοι να δουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι το wonder kid που όλοι θα ήθελαν στην ομάδα τους

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Φιλ Φόντεν
Ο Φιλ Φόντεν © EPA

Champions League 2021: Ο Φιλ Φόντεν είναι το μεγαλύτερο project του Πεπ Γκουαρντιόλα τα τελευταία χρόνια στη Μάντσεστερ Σίτι.

Παιδί θαύμα. Next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υποψήφιος διεκδικητής της «Χρυσής Μπάλας» τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τρεις εκ των πολλών χαρακτηρισμών που έχουν συνοδεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το όνομα του Φιλ Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι. Ο 20χρονος άσος των «πολιτών» έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα όλου του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κόσμου και να θεωρείται -όχι άδικα- ένα από τα μεγαλύτερα και πιο υποσχόμενα ταλέντα του αγγλικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο Φιλ Φόντεν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα
Ο Φιλ Φόντεν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα © EPA

Ένα υπερόπλο στα χέρια του Γκουαρντιόλα

Αναμφίβολα, ο Φόντεν αποτελεί ένα από τα δημιουργήματα του κορυφαίου, κατά πολλούς, προπονητή του κόσμου, Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Ισπανός τεχνικός ανακάλυψε τον Φόντεν το 2017, όταν εκείνος αγωνιζόταν στην u23 της Μάντσεστερ Σίτι. Η τεχνική του κατάρτιση, η διαύγεια στο παιχνίδι και η εκρηκτικότητα του έστρεψαν το βλέμμα του Γκουαρντιόλα πάνω του σχεδόν αμέσως.

Multitasker στο χορτάρι, με το αριστερό του πόδι να τον κάνει να φαίνεται ασταμάτητος, έχει όσα θέλει ένας προπονητής. Το αριστερό του, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πιο δυσεύρετα χαρακτηριστικά σε ποδοσφαιριστές και ένα από τα αγαπημένα του coach του. Γι' αυτό και ο Γκουαρντιόλα τον πίστεψε. Από τη στιγμή που τον παρακολούθησε για πρώτη φορά τον προσέγγισε και τον έκανε να πιστέψει στο project που ο ίδιος είχε στο μυαλό του. Δούλεψε πάνω του, τον βοήθησε να βελτιωθεί και του έδινε σταδιακά όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Πλέον, στην τέταρτη χρονιά που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Σίτι, έχει καταφέρει να έχει φανέλα βασικού και να θεωρείται αναντικατάστατος από την ενδεκάδα της ομάδας του.

Το project Φόντεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία πριν καν κλείσει τα 21 του χρόνια. Φέτος, κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα στην Αγγλία και «έπιασε» σε Πρέμιερ Λιγκ τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Βιεϊρά. Μάλιστα, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που κατακτά το πρωτάθλημα στην Αγγλία. Και έχει βάλει πλώρη για ακόμα περισσότερα. Στο τέλος του μήνα θα αγωνιστεί στο «Ντραγκάο» στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι από τα πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα στο μεγάλο αυτό ραντεβού.

Συλλέκτης τροπαίων από... κούνια

Γεννημένος στα τέλη Μαΐου στο Στόκπορτ, ο Φόντεν είχε το ίδιο όνειρο με κάθε παιδί της γειτονιάς του. Να αγωνιστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και αυτή με το εθνόσημο στο στήθος. Και τα κατάφερε. Δεν έμεινε όμως εκεί. Δεν του αρκούσε αυτό.

Ο Φόντεν είδε στο πρόσωπο του Γκουαρντιόλα τον ποδοσφαιρικό του πατέρα. Εκείνος του άπλωσε το χέρι και ο Φόντεν στηρίχθηκε πάνω του. Ήταν αποφασισμένος να τον βγάλει ασπροπρόσωπο. Ήταν το μεγάλο του στοίχημα και το κέρδισε. Και έχει καταφέρει να κατακτήσει όσα έχει διεκδικήσει στην μικρή πλην πλούσια καριέρα του.

Ο Φιλ Φόντεν με το Λιγκ Καπ Αγγλίας
Ο Φιλ Φόντεν με το Λιγκ Καπ Αγγλίας © EPA

Στα 17 του, ανήλικος ακόμα, ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Αγγλίας u17. Στην ίδια διοργάνωση, κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι» ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά. 

Λίγους μήνες μετά, όντας πλέον ενεργό μέλος της πρώτης ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε Πρέμιερ Λιγκ, Λιγκ Καπ και Community Shield γράφοντας ιστορία. Την επόμενη σεζόν πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, FA Cup, Λιγκ Καπ και Community Shield. Πέρυσι, περιορίστηκε στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ ενώ φέτος επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας κατακτώντας πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ