Αθλητισμος

Ed Woodward: Ο τραπεζίτης που έκανε άνω - κάτω τη Μ. Γιουνάιτεντ

Η European Super League ήταν η τελευταία αποτυχία του Εντ Γούντγουορντ ως CEO της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ed-woodward-superleague.jpg
© Craig Mercer/MB Media/Getty Images/Ideal Image

​Ο μεσάζων της J.P. Morgan με την European Super League, Εντ Γούντγουορντ είχε μια καριέρα γεμάτη αποτυχίες στη Μ. Γιουνάιτεντ, που έφτασε στην παραίτηση του.

Η ιστορία του Εντ Γούντγουορντ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει ως CEO της ομάδας. Ο άνθρωπος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στις συζητήσεις για τη δημιουργία της European Super League είναι εκείνος που «τρέχει» τις σημαντικότερες αποφάσεις στους «Κόκκινους Διαβόλους» μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Και μπορεί να ανέλαβε την υψηλόβαθμη θέση τη χρονιά του κύκνειου άσματος του Σκοτσέζου, όμως η δουλειά του στο οικονομικό σκέλος της Γιουνάιτεντ είχε ξεκινήσει ήδη από το 2005. 

Ο Γούντγουορντ φαίνεται ότι ήταν μαζί με τους Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι ένα από τα πρόσωπα - κλειδιά στην γιγαντιαία συμφωνία των 12 ιδρυτικών μελών της European Super League με την J.P. Morgan και η εξήγηση μας γυρίζει 22 χρόνια πίσω. Από το 1999 ως το 2005 ο μεγαλωμένος στο Μπρέντγουντ, CEO ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και χειρίστηκε μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις. Η οικογένεια Γκλέιζερ ήταν ανάμεσα τους. Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ τον είδε σαν προσωπικό του σύμβουλο και το 2005 όταν θέλησε να απομακρυνθεί από τους Μπακανίερς και το NFL και να ασχοληθεί με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τον έφερε πίσω στην Αγγλία. Ο Εντ Γούντγουορντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και έπεισε τον Μ. Γκλέιζερ να ξοδέψει 1,4 δις δολάρια για να αγοράσει την πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα των τελευταίων 20 ετών. Για το αν έκανε καλά ή όχι, μιλάνε οι ίδιοι οι αριθμοί αφού σήμερα η οικογένεια Γκλέιζερ δεν πέφτει κάτω από τα 4 δις για να δώσει τις μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Το 2005 λοιπόν, ο Γούντγουορντ θα αρχίσει να αναλαμβάνει το πλάνο για την οικονομική επέκταση της Γιουνάιτεντ. Με το ποδόσφαιρο θα ασχολούνταν μόνο ο Φέργκιουσον και ο διευθυντής Έντι Γκιλ. Την ίδια περίοδο που οι «Μπέμπηδες» έφτιαχναν μια από τις πιο δυνατές ομάδες της ιστορίας τους, τα χρέη τους μεγάλωναν και οι οπαδοί ήδη από τις αρχές της προηγούμενες δεκαετίας δεν είχαν πάρει με καλό μάτι τόσο την οικογένεια Γκλέιζερ, όσο και τον Εντ Γούντγουορντ. Όμως μαζί με τα χρέη, αυξανόταν και η εμπορική αξία της ομάδας και το πρόσωπο της ιστορίας μας ήταν πρωταγωνιστής σε αυτό. 

Το 2007 έρχεται η πρώτη αναβάθμιση για τον Γούντγουορντ που αναλαμβάνει τις διαφημιστικές και εμπορικές επιχειρήσεις της Γιουνάιτεντ. Μέσα σε 5μισι χρόνια σε αυτήν την θέση, ο άγγλος τραπεζίτης κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη από εκείνον τον τομέα και το 2012 είχε έρθει η ώρα για μια ακόμα προαγωγή. Μέσα σε μια νύχτα, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Γκιλ, ο Γούντγουορντ θα γινόταν CEO. Ταυτόχρονα, θα έβλεπε τον τραπεζικό του λογαριασμό να φουσκώνει, καθώς ο νέος του μισθός θα άγγιζε τις 4 εκατομμύρια λίρες. 

Ο «σιωπηλός και τρομερός επαγγελματίας» όπως τον περιέγραφαν στην Αthletic το 2019 πριν οι συνάδελφοι του, επί χρόνια είχε αποφασίσει να μην δίνει καμία συνέντευξη και απλά να συζητά με φίλους των Κόκκινων Διαβόλων για να τους ενημερώνει κάθε τρεις μήνες. Οι φίλοι αυτοί δεν ήταν άλλοι από μια ομάδα των μεγαλομετόχων.

ed-woodward-ceo.jpg
© Peter Powell / EPA


Το 2014 ο Μάλκολμ Γκλέιζερ φεύγει από τη ζωή, όμως η οικογένεια μένει στην Γιουνάιτεντ, με τον Γούντγουορντ να συνεχίζει τη δουλειά του, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον όμως, είχαν αλλάξει όλα στο αγωνιστικό κομμάτι. Ένας τραπεζίτης που μέχρι εκείνο το σημείο διαχειριζόταν μόνο τα οικονομικά της ομάδας, είχε κληθεί να πάρει τις σημαντικότερες αποφάσεις στη μεταβατική περίοδο. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η συντοπίτισσα Σίτι, βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ιστορίας της. 

Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα του Φέργκιουσον, η επιλογή του Ντέιβιντ Μόγες κρίθηκε τραγική. Ο Ολλανδός Φαν Χάαλ ήρθε λίγο μετά το Μουντιάλ του 2014 με πολλές προσδοκίες, οι οποίες όμως άμεσα διαψεύστηκαν. Στις πρώτες μέρες του ολλανδού προπονητή, ο Γούντγουορντ δήλωνε ενθουσιασμένος μαζί του και με τη διάθεσή του να δώσει τόπο στα νιάτα, όμως τα αποτελέσματα δεν έλεγαν το ίδιο. Η διοίκηση άφησε τον Φαν Χάαλ να κινηθεί όπως ήθελε αυτός και το πρώτο του καλοκαίρι, έκανε μεταγραφές ύψους 130 εκατομμυρίων λιρών. Αποτέλεσμα; 0 τίτλοι, 4η θέση στο πρωτάθλημα. 

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι η Γιουνάιτεντ κινήθηκε εξίσου δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο. Μόνο η κατάκτηση του FA Cup χρύσωσε κάπως το χάπι για τον Ολλανδό, όμως η απόλυσή του έμοιαζε μονόδρομος για ένα κλαμπ που είχε συνηθίσει στις επιτυχίες. Ο Γούντγουορντ είχε ήδη αλλάξει 3 προπονητές σε 3 χρόνια (Μόγες, Γκιγκς και Φαν Χάαλ) μετά τα 27 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας του Φέργκιουσον. 

Το 2016 επιλέγει να ταράξει τα νερά και να φέρει τον Μουρίνιο. Ο πορτογάλος τεχνικός που μέχρι τότε ήταν το συνώνυμο των επιτυχιών. Ο μισθός που του έδωσε ο Γούντγουορντ ήταν εξωφρενικός και ξεπερνούσε τις 24 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Ήταν τα διπλάσια από όσα έπαιρνε ο Γκουαρδιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι. Το ίδιο καλοκαίρι του έδωσε δώρο και τον πιο hot ποδοσφαιριστή εκείνης της περιόδου, Πολ Πογκμπά πληρώνοντας στη Γιουβέντους 120 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά η χρονιά έκλεισε με 2 τίτλους. Το Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Αγγλίας. Η ομάδα κατέληξε όμως στην 6η θέση της Premier League και το ποτήρι έμοιαζε μισοάδειο. Ο Γούντγουορντ την ίδια περίοδο τσακώνεται με τον Ρούνεϊ, που ήταν από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας και παρακολουθούσε τα παιχνίδια κυρίως από το Ντουμπάι, δείχνοντας σχεδόν αδιαφορία. Οι οπαδοί αρχίζουν τη γκρίνια. Η δεύτερη σεζόν του Μουρίνιο ήταν όμως σκέτη αποτυχία. 3η θέση με διαφορά 19 πόντων, κανένας τίτλος και γενικότερα κανένα όραμα. Ο Γούντογουρντ απλά σπαταλούσε χρήμα, χωρίς κανένα αντίκρυσμα και το ξεκίνημα της σεζόν 2018-19 ήταν τραγικό. 

ed-woodward-united.jpg
© Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images/Ideal Image


Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ πέρα από τον Μουρίνιο και τον Γούντγουορντ έκαναν πλέον επιθέσεις και στην ίδια την οικογένεια Μπλέιζερ εξαιτίας ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου και απαιτούσαν την απόλυση του Πορτογάλου. Αυτή μπορεί να καθυστέρησε, αλλά ήρθε τον Δεκέμβριο. Η αποζημίωσή του ξεπερνούσε τις 15 εκατομμύρια λίρες και τα media επιτέθηκαν στον Γούντγουορντ για τους όρους που είχε βάλει στον Πορτογάλο. Η υπομονή τελείωνε ήδη από τότε. 

Ο τελευταίος προπονητής του 49χρονου σήμερα CEO της Γιουνάιτεντ ήταν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός ξεκίνησε πολύ καλά την πορεία του στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας και οι κριτικές είχαν κοπάσει, όμως γρήγορα ήρθε η κοιλιά. Τότε οι οπαδοί έκαναν μέχρι και επίθεση στην έπαυλή του, όμως ούτε αυτό τον πτοούσε.  Γιουνάιτεντ στηριζόταν σε νέους παίκτες και σε έναν προπονητή που λατρεύεται στο Μάντσεστερ. Έτσι, η διοίκηση αν εξαιρέσουμε μερικές επιθέσεις που έγιναν κυρίως λόγω των οικονομικών, την έβγαζε καθαρή. Κάτι όμως που σταμάτησε τον φετινό Απρίλη. 

Με τον Σόλσκιερ να παλεύει και τη Γιουνάιτεντ να βρίσκεται 2η στην Premier League και στα ημιτελικά του Europa League, η διοίκηση Γούντγουορντ σε συνεργασία φυσικά με τους Μπλέιζερ δούλεψε κρυφά από όλους το σενάριο της European Super League. Χωρίς να ρωτήσει τους φίλους της ομάδας και με τον απόλυτο σταρ της Μπρούνο Φερνάντες φανερά αντίθετο. Η υπομονή είχε τελειώσει από όλους. 

Η European Super League έκανε έξαλλη την πλειοψηφία των οπαδών στο Νησί. Ο Άγγλος Πρωθυπουργός χειρίστηκε ο ίδιος το θέμα, η Premier League έβγαλε μια ανακοίνωση - κόλαφο για τους 12 μεγάλους που προσπάθησαν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο και οι φίλοι της Γιουνάιτεντ βγήκαν στους δρόμους γύρω από το Ολντ Τράφορντ για να διαμαρτυρηθούν.

Η λιτή ανακοίνωση που ακολούθησε από τους «Κόκκινους Διαβόλους» ήταν η αρχή του τέλους του Εντ Γούντγουορντ. «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στη European Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με άλλους σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο».

Λίγα λεπτά μετά η Athletic θα αποκάλυπτε ότι ο ίδιος είχε υποβάλλει την παραίτησή του μετά το μεγαλύτερο στραπάτσο της καριέρας του. Ο τραπεζίτης που δεν είχε και τόση σχέση με το ποδόσφαιρο, απέτυχε και στο να αντιληφθεί μερικές από τις μεγαλύτερες αξίες του. Το φινάλε του, στο τέλος του 2021 θα τον βρει με αρκετά εκατομμύρια περισσότερα στην τσέπη και σίγουρα το επόμενο του βήμα θα είναι μακριά από τον «Βασιλιά των σπορ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ