Αθλητισμος

Φλορεντίνο Πέρεθ: Ο πρωτεργάτης της European Super League

Από την αποτυχία στην πολιτική στον προεδρικό θώκο της Ρεάλ Μαδρίτης

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλορεντίνο Πέρεθ
Φλορεντίνο Πέρεθ © EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ βλέπει το οικοδόμημα του European Super League να πέφτει μαζί με τη δημοτικότητά του.

Σαν «ντόμινο» γκρεμίζεται το εγχείρημα του European Super League, με τις ομάδες που «αποστάτησαν» και συμφώνησαν για τη δημιουργία της νέας διοργάνωσης να αποχωρούν η μια μετά την άλλη. Την ίδια ώρα, ο πρωτεργάτης του ESL και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, βλέπει το όραμά του να κρέμεται από μία κλωστή, έχοντας ξεμείνει από συμμάχους και τον ίδιο να έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης για αυτό το φιάσκο. 

Ο Πέρεθ, μαζί με τον ισχυρό άνδρα της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, εμφανίστηκαν ως εμπνευστές του European Super League και τώρα φαίνεται ότι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» για το σχίσμα που προσπάθησαν να προκαλέσουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήδη από χθες το βράδυ και οι έξι μεγάλες ομάδες της Αγγλίας αποχώρησαν από τη νεοσύστατη διοργάνωση, ενώ ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, θα αποτελέσει παρελθόν από τη θέση του στο τέλος του 2021. Πιέσεις για να παραιτηθούν δέχονται και ο Φλορεντίνο Πέρεθ με τον Αντρέα Ανιέλι, που θεωρούνται οι βασικοί υπαίτιοι του ρήγματος που πήγε να δημιουργηθεί. 

Φλορεντίνο Πέρεθ
Φλορεντίνο Πέρεθ © EPA/KHALED ELFIQI

 

Από την πολιτική στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ως απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης ο νεαρός τότε Φλορεντίνο Πέρεθ ξεκίνησε να δουλεύει στο δημόσιο και σύντομα έκανε στροφή προς την πολιτική. Εξελέγη γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μεταρρυθμιστών (PRD), αλλά μετά την αποτυχία του στις εκλογές του 1986, το κόμμα διαλύθηκε και ο Φλορεντίνο Πέρεθ επέστρεψε στον τομέα των επιχειρήσεων. 

Σύντομα, έγινε ένας σημαντικός παράγοντας στην οικονομία της χώρας και ίδρυσε την ACS, μία απο τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επαγγελματική του επιτυχία τον έστρεψε στο ποδόσφαιρο και αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης το 1995. Η αποτυχία όμως ήρθε και πάλι για τον Πέρεθ που ηττήθηκε στις εκλογές και χρειάστηκε να περιμένει ακόμα πέντε χρόνια μέχρι τελικά να καταφέρει να γίνει πρόεδρος της «Βασίλισσας» το 2000. 

Από τότε μέχρι σήμερα και για παραπάνω από μία εικοσαετία, ο Φλορεντίνο Πέρεθ απολαμβάνει την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης και παράλληλα η ομάδα απολαμβάνει τις επιτυχίες, αφού η θητεία του έχει συνδυαστεί με εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Βέβαια, αυτό που πάντα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον ισχυρό άνδρα των «Μερένχες» ήταν οι ηχηρές μεταγραφές των σπουδαιότερων ονομάτων.

Φλορεντίνο Πέρεθ - Ζινεντίν Ζιντάν
Φλορεντίνο Πέρεθ - Ζινεντίν Ζιντάν © EPA/FERNANDO ALVARADO

Ανάμεσα σε αυτούς που είπαν το «ναι» στον Φλορεντίνο Πέρεθ, ήταν ο Λουίς Φίγκο (το «κλειδί» της εκλογής του το 2000), Ο Ζινεντίν Ζιντάν, που είναι και προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης σήμερα, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Κακά, φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο και πολλοί ακόμα μεγάλοι ποδοσφαιριστές. 

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μετράει 26 τίτλους ως πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και ανάμεσα σε αυτούς έχει πανηγυρίσει πέντε φορές την κατάκτηση του Champions League και ισάριθμες φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας. 

Φλορεντίνο Πέρεθ - Κριστιάνο Ρονάλντο
Φλορεντίνο Πέρεθ - Κριστιάνο Ρονάλντο © EPA/KIKO HUESCA

Φλορεντίνο Πέρεθ: «Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο»

Η πίστη του Πέρεθ στο εγχείρημα του European Super League φάνηκε και στις δηλώσεις που έκανε ως ο πρόεδρος της νέας διοργάνωσης στον τηλεοπτικό σταθμό «Chiringuito». Όπως τόνισε, το μέλημα και των 12 ομάδων είναι να σώσουν το ποδόσφαιρο, που με την υπάρχουσα κατάσταση θα τους καταστρέψει μέχρι το 2024. 

«Όταν δεν έχεις έσοδα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε έτσι στην απόφαση να φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα έσοδά μας αντί του Champions League.

»Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες, διότι οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Έχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε. Το 2024 θα είμαστε νεκροί. Υπάρχουν κλαμπ που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο Φλορεντίνο Πέρεθ που μάλλον τώρα θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο για να αυξήση τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης και να καλύψει τη ζημιά.

Φλορεντίνο Πέρεθ - FIFA CLUB WORLD CUP
Φλορεντίνο Πέρεθ - Fifa Club World Cup © EPA/KHALED ELFIQI

Βέβαια, η ζημιά στο προφίλ του πλέον είναι δύσκολο να καλυφθεί, αφού ως ο πρώτος πρόεδρος του European Super League, έχει εξελιχθεί στο πλέον μισητό πρόσωπο των ημερών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ