Αθλητισμος

NBA: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι παγίδες των πλέι οφ

Το πραγματικό παιχνίδι τώρα ξεκινά-Τι φοβίζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NBA PLAYOFF ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
© EPA/TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

ΝΒΑ: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι «παγίδες» των πλέι οφ που φοβίζουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Για έξι μήνες κάθε σεζόν (Οκτώβριος-Απρίλιος), το ΝΒΑ είναι το πιο θεαματικό πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Καρφώματα, τάπες, αδιανόητες φάσεις, αλλά και λάθη που δίνουν τον χαρακτηρισμό «show» και κάνουν πολλούς λάτρεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ να αποστρέφονται το αμερικάνικό θέαμα.

Όμως, από σήμερα τα ψέματα τελειώνουν. Το θέαμα θα παραμείνει, αλλά στο παιχνίδι θα μπουν πολλές τακτικές και περισσότερη σοβαρότητα από πλευράς παικτών. Διότι στα πλέι οφ του ΝΒΑ κάθε λάθος μετράει, κάθε ήττα μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Επειδή φέτος το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο λόγω της παρουσίας των Μιλγουόκι Μπακς και του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε θέση ισχύος, καλό είναι να θυμηθούμε το format.

Συμμετέχουν 16 ομάδες, οκτώ από Ανατολή και οκτώ από Δύση, που παίζουν μεταξύ τους βάσει κατάταξης. Ο πρώτος με τον όγδοο της Ανατολής, ο δεύτερος με τον έβδομο κοκ. Αντίστοιχα και στη Δύση.

Όποια ομάδα συμπληρώσει τέσσερις νίκες προχωρά στον επόμενο γύρο. Και στο τέλος, όταν μείνει μία από την Ανατολή και μία από τη Δύση, συναντιούνται στους τελικούς.

Δημήτρης Καιρίδης: «Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα»

Με την ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας να ξεκινά με δύο ματς στην έδρα της, το format αγώνων είναι 2-2-1-1-1, ώστε αν χρειαστεί και έβδομος αγώνας αυτός να γίνει στο γήπεδο της ομάδας που τερμάτισε ψηλότερα στην κανονική περίοδο.

Στη θεωρία, πρώτο φαβορί θεωρούνται οι Μπακς του Γιάννη, αφού με ρεκόρ 60-22 τερμάτισαν πρώτοι σε όλο το ΝΒΑ. Δηλαδή σε όσες σειρές και να παίξουν θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Στην πράξη, οι ειδικοί δεν προβλέπουν καν τη συμμετοχή τους στον τελικό, αφού υπάρχουν άλλες πιο έμπειρες ομάδες στην Ανατολή.

Η παρέα του Γιάννη αναμένεται να περάσει εύκολα ή δύσκολα τους Ντιτρόιτ Πίστονς, αλλά στη συνέχεια μάλλον θα συναντήσει τη Βοστώνη. Οι Σέλτικς διαθέτουν το καλύτερο ρόστερ στην Ανατολή, κάτι που δεν φάνηκε μέσα στο γήπεδο, με την ομάδα να τερματίζει τέταρτη και με το ζόρι.

Έπειτα από δύο σερί συμμετοχές στους τελικούς της Ανατολής, οι «Κέλτες» φέτος φαίνονται πιο ευάλωτοι, αν και ο προπονητής τους Μπραντ Στίβενς, είχε προειδοποιήσει από τα μέσα της σεζόν: «Μην κοιτάτε πως παίζουμε τώρα, αλλά περιμένετε τα πλέι οφ».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα αντιδράσουν φέτος οι Τορόντο Ράπτορς, ένα κλασικό παράδειγμα ομάδας που ενθουσίαζε στη regular season και αποτύγχανε στα πλέι οφ. Φέτος, έχουν αλλάξει αρκετά βασικά στελέχη του ρόστερ και θέλουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν πια λιγόψυχοι ανάμεσά τους.

Ουδείς μπορεί να ξεγράψει φυσικά και τους Φιλαντέλφια Σίξερς, που διαθέτουν την καλύτερη πεντάδα στην Ανατολική Περιφέρεια (Σίμονς, Χάρις, Μπάτλερ, Κόρβερ, Εμπίιντ), αλλά πολύ αδύναμο πάγκο.

Κοντολογίς, οι Μπακς μπορεί να πήραν την πρωτιά στην κανονική περίοδο, ενδεχομένως να δουν και τον Αντετοκούνμπο MVP, όμως όλα αυτά δεν θα έχουν σημασία σε λίγες μέρες και δεν θα τα θυμάται κανείς. Όλοι στο τέλος τον πρωταθλητή θυμούνται και τον MVP των τελικών.

Στην αρχή της σεζόν, οι Μπακς δεν δήλωσαν ποτέ (και δεν ήταν) έτοιμοι για πρωταθλητισμό. Όμως, άπαξ και έχουν το νο. 1 σε όλο το ΝΒΑ είναι αναγκασμένοι να κυνηγήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν και οτιδήποτε λιγότερο από μια θέση στους τελικούς θα θεωρηθεί αποτυχία.

Τεράστιο το βάρος στις πλάτες του Γιάννη, αλλά και των συμπαικτών του, ειδικά τώρα που κάθε σουτ θα έχει ξεχωριστή βαρύτητα και θα αυξηθεί κατά πολύ το μπασκετικό «ξύλο» μέσα στους αγώνες.

NBA Playoffs Preview - The Starties

Ούτε τα γραφεία στοιχημάτων ανά τον κόσμο πιστεύουν τους Μπακς. Τεράστιο φαβορί και με πολύ μικρές αποδόσεις δίνουν τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που έκαναν ρεκόρ 57-25. Οι 25 ήττες είναι πολλές για την ομάδα των Ντουράντ, Κάρι, Τόμπσον, Κάζινς, όμως αν έβλεπε κανείς τα ματς των πρωταθλητών θα παρατηρούσε ότι δεν έδιναν το 100%. Στα πλέι οφ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά…

Γενικά η Δύση έχει πιο δυνατές ομάδες και αρκετά αμφίρροπα ζευγάρια, αλλά η παρουσία των Ουόριορς επισκιάζει τους υπόλοιπους. Διότι οι Ρόκετς, οι Τζαζ, οι Θάντερ θα μπορούσαν να νικήσουν οποιονδήποτε αντίπαλο της Ανατολής. Παράλληλα, η Δύση είχε κι αυτή τους δικούς της… Μπακς, μια έκπληξη που δεν περίμενε κανείς.

Είναι οι Ντένβερ Νάγκετς, που όχι μόνο επέστρεψαν στα πλέι οφ μετά από έξι χρόνια, αλλά κατετάγησαν και δεύτεροι, οριακά πίσω από τους πρωταθλητές. Ηγέτης τους, ένας άλλος Ευρωπαίος, ο Σέρβος σέντερ Νίκολα Γιόκιτς, που τελείωσε τη χρονιά με 20 πόντους, 10,8 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ κατά μέσο όρο!

Απέμειναν ελάχιστες ώρες για να αρχίσει η πραγματική δράση στο ΝΒΑ και τα ματς θα είναι καθημερινά. Ο πρώτος αγώνας των Μπακς είναι στις 2 τα ξημερώματα, Κυριακή προς Δευτέρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρώτου γύρου:

ΑΝΑΤΟΛΗ

Μιλγουόκι Μπακς – Ντιτρόιτ Πίστονς

Τορόντο Ράπτορς – Ορλάντο Μάτζικ

Φιλαντέλφια Σίξερς – Μπρούκλιν Νετς

Μπόστον Σέλτικς – Ιντιάνα Πέισερς

ΔΥΣΗ

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς – ΛΑ Κλίπερς

Ντένβερ Νάγκετς – Σαν Αντόνιο Σπερς

Πόρτλαντ Μπλέιζερς – Οκλαχόμα Θάντερ

Χιούστον Ρόκετς – Γιούτα Τζαζ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ