Αθλητισμος

Στη διαδρομή «Κόλαση-Παράδεισος» οι αιώνιοι δεν συναντήθηκαν ποτέ

Την ώρα που ο Πιτίνο επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στην ελίτ, ο Ολυμπιακός βουλιάζει στην αβεβαιότητα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2116341_1_1.jpg
© ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ / INTIME SPORTS

Τη μέρα που η Ευρωλίγκα ανέδειξε τον Παναθηναϊκό κορυφαία ομάδα του 21ου αιώνα (λόγω των πέντε ευρωπαϊκών από το 2000 και μετά), οι «πράσινοι» φρόντισαν να σεβαστούν την ιστορία τους και να δείξουν πως «μετράνε» ακόμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Μετά το 87-67 επί της Μπούντουτσνοστ προκρίθηκε στα πλέι οφ, εξαργυρώνοντας το εντυπωσιακό come back με επτά νίκες στα τελευταία οκτώ ματς και μια ήττα από τη Ρεάλ με το «κουφό» καλάθι του Ρούντι Φερνάντεθ.

Ήταν η εποχή που άρχισε να περνά η φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο στους παίκτες και που αποτυπώθηκε μέσα στο γήπεδο

Τώρα, το «τριφύλλι» καλείται να παίξει με τη Ρεάλ Μαδρίτης και να κάνει την υπέρβαση, ώστε να περάσει αυτός στο φάιναλ φορ.

Ας μην γελιόμαστε, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Όχι μόνο επειδή η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και διότι διαθέτει καλύτερο, πιο πλούσιο και ακριβό ρόστερ.

Όπως αποδείχθηκε, πάντως, στο ματς της περασμένης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ, μπορεί να την κοντράρει, κάτι που πχ. δεν έχει καταφέρει ποτέ με τη Φενέρμπαχτσε από τότε που πήγε σ’ αυτήν ο Ομπράντοβιτς. Ούτε την ΤΣΣΚΑ ήθελε ο Παναθηναϊκός. Ο λόγος είναι ότι την έχει νικήσει δύο φορές φέτος και να το κατάφερνε άλλες τρεις μάλλον μοιάζει δύσκολο…

Παρ’ όλα αυτά, με τον απρόβλεπτο Πιτίνο οι οπαδοί της ομάδας ελπίζουν στο «θαύμα», κάτι που δεν θα συνέβαινε πχ. με τον Πασκουάλ ή με άλλον προπονητή τα τελευταία χρόνια. Οι γνώσεις του Αμερικανού κόουτς και οι εμπνεύσεις του έχουν κάνει τον ΠΑΟ πιο δυνατό, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο.

Ο ενθουσιασμός στους «πράσινους» είναι ακόμη μεγαλύτερος πια, μετά και τον αποκλεισμό του αιώνιου εχθρού, του Ολυμπιακού. Πέρα από την καζούρα μεταξύ των οπαδών, μεγαλύτερη σημασία έχει η παντελής ανατροπή σκηνικού μέσα σε δύο μήνες.  Ο Ολυμπιακός ήταν τέταρτος στην Ευρωλίγκα και πάλευε για το πλεονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός 11ος-12ος με λίγες ελπίδες πρόκρισης. Όσο στο ΟΑΚΑ έπαιζαν μπάσκετ και ανέβαζαν την ψυχολογία τους με τον Πιτίνο, στο ΣΕΦ είχαν απληρωσιές, εσωτερικά θέματα, με τον προπονητή Ντέιβιντ Μπλατ να δείχνει ανήμπορος να συμμαζέψει την κατάσταση, ενώ μην ξεχνάμε και τις παλινωδίες με την αποχώρηση στο ντέρμπι του Κυπέλλου και την άρνηση να αγωνιστούν στο ματς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό δίχως ξένους διαιτητές.

Αν κι ακόμη είναι πολύ νωρίς για απολογισμούς και μελλοντικά πλάνα, στον Πειραιά υπάρχει αβεβαιότητα για τη νέα σεζόν. Όχι μόνο για το ρόστερ και τον κόουτς, αλλά ακόμη και για τις διοργανώσεις που θα συμμετέχει η ομάδα!

Αντίθετα στον Παναθηναϊκό έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά. Καταρχάς συζητάνε για παραμονή του Πιτίνο, αλλά εδώ και μήνες στο κάδρο υπάρχει και ο Γιασικεβίτσιους. Με φόντο το φάιναλ φορ που θα γίνει στην Αθήνα σε 12 ή 24 μήνες, αν γίνουν και 2-3 μεγάλες μεταγραφές που «ψήνονται» καιρό θα μπορούμε να μιλάμε οριστικά για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην ελίτ της Ευρώπης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ