Αθλητισμος

It’s Showtime: Το ΝΒΑ ξεκινά

Το ραντεβού με το κορυφαίο μπασκετικό θέαμα αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται σε οκτώ μήνες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19422481.jpg
©EPA/CJ GUNTHER

Οι μερακλήδες φίλοι του μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα περιμένουν πως και πώς να γεμίσουν τις νύχτες τους, όχι με ύπνο, αλλά με ΝΒΑ.

Το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, μακράν το καλύτερο στον κόσμο, ξεκίνησε και οι προσδοκίες για άλλη μια συναρπαστική σεζόν είναι μεγάλες.

Προεξάρχοντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχουμε και φέτος Έλληνες να μας απασχολήσουν, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει μετά τη μετακόμιση του Λεμπρόν Τζέιμς στο LA και γενικά η χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς ότι τα ξενύχτια μας δεν θα είναι άσκοπα ούτε φέτος.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Θα είναι φέτος η χρονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Η αλήθεια είναι πως κάθε σεζόν είναι η χρονιά του Γιάννη, αφού δεν αμφιβάλλει κανείς ότι και φέτος θα έχει σταθερά υψηλή απόδοση.

Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, να είναι ο ηγέτης των Μπακς. Είναι και το ξέρουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να οδηγήσει τα «ελάφια» στους τελικούς της Ανατολής τουλάχιστον ή να διεκδικήσει το βραβείο του φετινού MVP του πρωταθλήματος.

Ανεξάρτητα με το αν θα τα καταφέρει, θα είναι ένα από τα δέκα πρόσωπα που θα απασχολήσουν περισσότερο στο φετινό πρωτάθλημα. Κάτι που μοιάζει σημαντικό είναι που συνεχώς βελτιώνεται στη βασική του αδυναμία, δηλαδή το μακρινό σουτ.

Giannis Antetokounmpo's Triple-Double Leads Bucks in Match-Up with Timberwolves | 2018 NBA Preseason

Από φέτος έχουμε κι άλλον Αντετοκούνμπο. Ο Κώστας (νο. 60 στο φετινό ντραφτ) κλείνει σε έναν μήνα τα 21 του χρόνια και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στους Ντάλας Μάβερικς, αν και έχει υπογράψει two way contract, που σημαίνει ότι μπορεί να πηγαινοέρχεται μεταξύ του ΝΒΑ και της G-League, όπου παίζει η θυγατρική ομάδα των Μάβερικς, οι Τέξας Λέτζεντς.

Ο Κώστας θυμίζει πιο πολύ στο στιλ τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Θανάση, αλλά είναι πιο ψηλός (2.08) και περισσότερο παίκτης ρακέτας.

Kostas Antetokounmpo's best from 2018 NBA Preseason

Αν και ακόμη δεν έχει κλείσει τα 30, ο Κώστας Κουφός είναι ένας βετεράνος του ΝΒΑ, αφού φέτος θα αγωνιστεί για δωδέκατη σερί σεζόν. Πολύτιμος ρολίστας για μια μικρομεσαία ομάδα, ο διεθνής σέντερ συνεχίζει για τέταρτη χρονιά στους Σακραμέντο Κινγκς.

How to Make Red Velvet Mug Cake!

Δεύτερη χρονιά στους Ατλάντα Χοκς και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ψάχνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, σαν αυτόν που είχε στο τέλος της περσινής σεζόν. Ο ομογενής γκαρντ ίσως να μην καταφέρνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην Εθνική, αλλά στο ΝΒΑ βρίσκει σιγά-σιγά τα πατήματά του, με διψήφιο μέσο όρο πόντων στα φετινά φιλικά.

Tyler Dorsey vs MIA 11 PTS    10.12.18

Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε και πέμπτο Έλληνα, ξανά ομογενή, τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Ο 24χρονος γκαρντ έπαιξε και πέρυσι με τους Γιούτα Τζαζ σε έναν αγώνα, κάτι που μπορεί να συμβεί και φέτος. Είναι δεδομένο πως θα περάσει πολύ χρόνο στους Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς και τη G-League, αλλά κάποια ευκαιρία θα τη βρει. Μην ξεχνάμε πως στον πάγκο της Τζαζ, υπάρχει ως βοηθός ο Φώτης Κατσικάρης, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που δουλεύει στο ΝΒΑ.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Οι μεγάλες μεταγραφές στο φετινό ΝΒΑ, συνοψίζονται στην εξής μία: Ο Λεμπρόν Τζέιμς άφησε την Ανατολή για πρώτη φορά στην καριέρα του και μετακόμισε στο Λος Άντζελες και τους θρυλικούς Λέικερς. «Δεν ήρθα στο Χόλιγουντ για τις ταινίες, αλλά για να παίξω καλό μπάσκετ» είπε ο ίδιος και έχουμε κάθε λόγο να τον πιστέψουμε. Πάντως, θα πρωταγωνιστήσει στο σίκουελ του Space Jam…

LeBron James SICK Full Highlights Lakers vs Kings 2018.10.04 - 18 Points in 1st Half!

Από ‘κει και πέρα, ο Καρμέλο Άντονι ψάχνει τη διάκριση πηγαίνοντας στους Χιούστον Ρόκετς, ενώ σπουδαία είναι και η προσθήκη του Κάζινς στους πρωταθλητές Ουόριορς.

Παίκτης των Ντένβερ Νάγκετς θα είναι από φέτος ο Αϊζάια Τόμας, ο οποίος από ηγέτης των Σέλτικς μέσα σε μια χρονιά έγινε γυρολόγος σε Καβαλίερς, Λέικερς και τώρα Νάγκετς.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Ξεκινώντας από την Ανατολική περιφέρεια, υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί και λέγεται Μπόστον Σέλτικς. Η ομάδα του τρομερού προπονητή Μπραντ Στίβενς, αν είναι φέτος υγιής θα φτάσει ως τους τελικούς του πρωταθλήματος. Πρόπερσι και πέρυσι έφτασε ως την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, χάνοντας τα μεγάλα της αστέρα στα πλέον κρίσιμα σημεία. Φέτος δεν έχει χάσει κανέναν παίκτη βασικό ή ρολίστα, ενώ θα παίξει από την αρχή ο Γκόρντον Χέιγουορντ, που πέρυσι είχε σπάσει το πόδι του στο ντεμπούτο με τους Σέλτικς.

Πίσω από τους Σέλτικς θα διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους αρκετές ομάδες, όπως οι Τορόντο Ράπτορς, οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, οι νεανικοί Φιλαντέλφια Σίξερς και βέβαια οι Μπακς του Αντετοκούνμπο.

Όμως, το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου βρίσκεται στη Δύση. Είναι φυσικά οι κάτοχοι του τίτλου, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Η τριάδα των Κάρι-Ντουράντ-Τόμπσον παραμένει στη θέση της και στην παρέα προστέθηκε, ο ιδιόρρυθμος αλλά παικταράς, Κάζινς.

Γενικά στη Δύση το επίπεδο είναι πιο ανεβασμένο, με την παρουσία των Λέικερς του Λεμπρόν, των Χιούστον Ρόκετς (Χάρντεν-Πολ-Καρμέλο), ενώ δεν πρέπει να ξεγράψουμε τους Οκλαχόμα Θαντερ του φοβερού Ουέστμπρουκ, του Πολ Τζορτζ και του νεαποκτηθέντα Σρέντερ.

Κοινώς υπάρχουν 5-6 ίσως και περισσότερες ομάδες σε κάθε περιφέρεια που αναμένεται να ξεχωρίσουν, αλλά οι αρχικές προβλέψεις μιλούν για τελικό Σέλτικς-Ουόριορς. Και τα τελευταία χρόνια, τα προγνωστικά συνηθίζουν να επαληθεύονται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ