Αθλητισμος

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ κι ο… Θεός βοηθός

Πολύ νωρίς φέτος το ντέρμπι «Δικεφάλων» στην κατάμεστη Τούμπα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19501771.jpg
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η συμμαχία των δύο Δικεφάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου για να γκρεμίσουν την «παράγκα», μπορεί εν τέλει να είχε επιτυχία, αλλά δεν κράτησε πολύ.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν πολλά κοινά στοιχεία, ιστορικά και όχι μόνο. Σύλλογοι προσφυγικοί, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, με έμβλημα τον δικέφαλο αετό και που στη σύγχρονη εποχή έχουν δύο προέδρους με καταγωγή από τον Πόντο.

Η ρήξη ξεκίνησε από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος 2017. Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, πιστοποιώντας την καλή τους σχέση, γευμάτισαν πριν από το παιχνίδι του Βόλου, όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην μέσα σε λίγη ώρα.

Οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε αυτούς της ΑΕΚ, στο Πανθεσσαλικό, φίλοι των Θεσσαλονικιών έκοβαν βόλτες στα επίσημα και στα δημοσιογραφικά και γενικά η «Ένωση» έμοιαζε με φιλοξενούμενη σε ένα ουδέτερο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο με γκολ-οφσάιντ και μια μεγάλη κόντρα γεννήθηκε.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δύο ομάδες να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το περσινό πρωτάθλημα. Στο μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας, που τότε έγινε στον δεύτερο γύρο, αφού μέσα στα χαράματα ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τρεις βαθμούς και ξαφνικά το κεκλεισμένων των θυρών έγινε ντέρμπι με 25.000 θεατές, είδαμε δύο ομάδες να παίζουν με πάθος, αλλά άσχημα. Το παιχνίδι όδευε προς το 0-0 (που ευνοούσε την ΑΕΚ), ώσπου στο τελευταίο λεπτό ο Βαρέλα σκόραρε για τους γηπεδούχους. Ενόσω πανηγύριζε έξαλλα για τη διαφαινόμενη νίκη, ο βοηθός διαιτητή ενημέρωσε τον ρέφερι Κομίνη ότι υπάρχει οφσάιντ διότι ο Μαουρίσιο επηρέαζε τη φάση.

Μέσα στις διαβουλεύσεις, δεν μάθαμε ποτέ τι θα γινόταν. Ένας έξαλλος Ιβάν Σαββίδης κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο συνοδεία «φουσκωτών», οι οποίοι δεν ήταν εκεί για να τον προστατεύσουν, αλλά να τον συγκρατήσουν. Ο ομογενής επιχειρηματίας επιτέθηκε φραστικά στον πάγκο της ΑΕΚ, όμως το χειρότερο είναι ότι κουβαλούσε πιστόλι στη ζώνη του. Όλο αυτό το νταβαντούρι έκανε το γύρο του κόσμου και μας διέσυρε σαν χώρα για πολλοστή φορά.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ : ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ! (11/3/2018)

Ο ΠΑΟΚ έχασε το ματς, τιμωρήθηκε (όχι παραδειγματικά πάντως) και το πρωτάθλημα κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 24 χρόνια.

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0. Τα περισσότερα επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδου και όχι εντός, ενώ σημαντικό ρόλο στο ματς έπαιξε και ο διαιτητής Μπορμπαλάν. Ο Ισπανός πραγματοποίησε άψογη διαιτησία και γι’ αυτό στα φετινά ντέρμπι θα δούμε πάλι ξένους διαιτητές.

Στο σημερινό (20.30), άρχοντας θα είναι ο άγνωστος Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους, για τον οποίον όμως ακούγονται καλά λόγια. Ότι είναι δίκαιος, ότι αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί, αν και κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει σε μια τόσο «καυτή» έδρα.

Σίγουρα σε λίγες ώρες η Τούμπα θα βράζει από τους διψασμένους φίλους του ΠΑΟΚ, που θέλουν να δουν την ομάδα τους να νικά τη χάρτινη –όπως την αποκαλούν- πρωταθλήτρια ΑΕΚ και να την προσπεράσουν και στη βαθμολογία.

Παράλληλα, το κλίμα καχυποψίας θα είναι έντονο. Και αν αυτός ο Φινλανδός κάνει κάποιο σοβαρό λάθος, τι θα συμβεί; Αν οι παίκτες ή γενικά οι άνθρωποι της ΑΕΚ προκαλέσουν, πώς θα αντιδράσει το κοινό;

Σίγουρα δεν πρέπει να δυναμιτίζει κάποιος το κλίμα πριν από τέτοια ματς, αλλά ας μην γελιόμαστε, στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Και τα ευχολόγια δεν έχουν πιάσει τόπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που εδώ και πολλά χρόνια είναι κάθε πέρυσι και καλύτερα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ