Αθλητισμος

Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιες… ομάδες

Σε 24 ώρες φάνηκε η γύμνια του ελληνικού ποδοσφαίρου

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
befunky-collage.jpg
© EUROKINISSI

Όχι πως δεν το ξέραμε, αλλά το περασμένο διήμερο ευρωπαϊκών αγώνων ήταν η επιβεβαίωση. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν… υπάρχει στον χάρτη και αυτό πιστοποιήθηκε από την εικόνα που παρουσίασαν οι –μακράν- τρεις καλύτερες ομάδες που διαθέτει αυτή η χώρα.

Το τελικό αποτέλεσμα σε τρία ματς, έδειξε δύο ήττες και μια εντός έδρας ισοπαλία, μηδέν γκολ ενεργητικό, αλλά το χειρότερο ήταν η εικόνα των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, οι οποίοι έμοιαζαν με φτωχούς συγγενείς.

Επιγραμματικά, η «Ένωση» πήγε στην Ολλανδία για να παίξει με τον Άγιαξ και έχασε 3-0, μην καταφέρνοντας να κάνει ούτε μια κατεβασιά της προκοπής στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ στο πρώτο είχε με το ζόρι 2-3 επικίνδυνες επιθέσεις.

Ο ΠΑΟΚ, αν και γηπεδούχος, είχε ομολογουμένως το πιο δύσκολο έργο. Μπορεί να ηττήθηκε μόνο με 1-0 από την Τσέλσι, αλλά τι να το κάνεις. Φοβισμένος από την πρόσφατη τεσσάρα από την Μπενφίκα, ο Λουτσέσκου κατέβασε την ομάδα του χωρίς επιθετικό! Κι όταν στο 70’ αποφάσισε να βάλει τον Πρίγιοβιτς και να ρισκάρει κάπως, έκανε μερικά σουτ. Το κοντέρ έγραψε 21-3 τελικές προσπάθειες υπέρ της Τσέλσι, με το πιο λογικό σκορ να φάνταζε το 4-0, που ευτυχώς δεν ήρθε ποτέ.

Όσο για τον Ολυμπιακό; Θρίαμβος! Δεν έχασε! Απέσπασε μέσα στο Καραϊσκάκη 0-0 από την Μπέτις, μια ομάδα που πέρυσι τερμάτισε έκτη στο ισπανικό πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί και φέτος. Μέτρια ομάδα οι Σεβιγιάνοι, με αδυναμία στο σκοράρισμα, κάτι που το είδαμε και την Πέμπτη το βράδυ.

Υπάρχει και κάτι χειρότερο από τα πεπραγμένα των τριών εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Τα «θετικά» στοιχεία που βρήκαν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ των ομάδων, και που ετοιμάζονται να τα καταπιούν αμάσητα οι αδαείς και κολλημένοι οπαδοί.

Με μια γρήγορη ματιά σε πρωτοσέλιδα, άρθρα και social media, έχουμε και λέμε:

Παρά το 3-0 η ΑΕΚ είναι η ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, άρα στην πιο ισχυρή διοργάνωση. Ο Άγιαξ διαθέτει την καλύτερη ομάδα της τελευταίας 20ετίας και είναι φοβερός και τρομερός. Ο καλύτερος Άγιαξ των τελευταίων 20 ετών ήρθε δεύτερος πέρυσι στο πρωτάθλημα πίσω από την Αϊντχόφεν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και φέτος μέχρι στιγμής…  Καλή ομάδα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.

Ο ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει την Τσέλσι, βγαλμένη από το… Playstation. Σύμφωνοι, έστω και χωρίς τον Αζάρ, οι Λονδρέζοι ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τις ελληνικές ομάδες αυτή την εβδομάδα. Όμως, από το να πανηγυρίζεις για μια ήττα με 1-0, ενώ δεν έχεις κάνει ούτε φάση, καλύτερα να κάνεις την αυτοκριτική σου.

Διαβάζεις τα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των αθηναϊκών εφημερίδων και νομίζεις ότι είτε ο Ολυμπιακός πήρε ισοπαλία στην Ισπανία από τη Ρεάλ Μπέτις, είτε έφερε «Χ» στην Αθήνα με τη… Ρεάλ Μαδρίτης! Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σύμφωνα με τα ΜΜΕ «παλικάρια που άντεξαν» και άλλα τέτοια. Σε παιχνίδι στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, απέναντι σε αυτή την Μπέτις, που είχε κατοχή μπάλας 70% και σε σημεία έκανε ό,τι ήθελε, ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει για ένα 0-0, που του στερεί σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης.

Στην Ευρώπη μας έχουν για… πλάκα, κι εμείς εδώ το γιορτάζουμε. Αυτό λέγεται στρουθοκαμηλισμός και θα φανεί ακόμη περισσότερο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Διότι ακολουθούν σερί τα μεγάλα ντέρμπι. Κατά σειρά ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Και είναι δεδομένο πως οι νικητές θα χαρακτηριστούν ως οι… βέβαιοι επόμενοι πρωταθλητές και dreamteam. Η πλάκα είναι, πως σε αυτά τα ματς μπορούν να νικήσουν και οι τρεις διαδοχικά, ο ένας τον άλλον. Θα έχουμε πολλούς πρωταθλητές φαίνεται φέτος…

Όσον αφορά τη συνέχεια στην Ευρώπη, η ΑΕΚ θα κάνει… πάρτι αν πάρει έστω μια νίκη στους εναπομείναντες πέντε αγώνες του ομίλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Ολυμπιακός έχει αρκετά δύσκολο έργο στη συνέχεια. Μόνο ο ΠΑΟΚ έχει σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αρκεί να μην την πατήσει από την έμπειρη -ευρωπαϊκά- ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Κι εδώ η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τους Θεσσαλονικείς. Μπορεί η δική τους ήττα από την Τσέλσι να ήταν στο πρόγραμμα, όμως οι Λευκορώσοι νίκησαν τη Βίντι μέσα στην Ουγγαρία και την επόμενη αγωνιστική φιλοξενούν τον «Δικέφαλο του Βορρά». Δηλαδή, αν νικήσουν θα του ξεφύγουν έξι βαθμούς. Το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι μετά το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ, υποδέχεται τον Άρη για το Κύπελλο, καπάκι παίζει στο «Καραϊσκάκη» και μετά ταξιδεύει στη βορειοανατολική Ευρώπη. Για μια ευρωπαϊκή ομάδα αυτό δεν θα ήταν μεγάλο θέμα. Για μια ελληνική είναι…

Κι όσο για τη δήλωση του Κριστιάν Καρεμπέ ότι «ο δρόμος του Ολυμπιακού είναι μακρύς για τον τελικό», μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί στην παρούσα φάση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ