Αθλητισμος

Αρχίζουν τα ματς!

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356427-738579.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, το πιο κλασικό ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, συναντιέται με τόση συχνότητα στους τελικούς, που έχει ξεπεράσει ακόμη και τη μεγάλη αντιπαλότητα του Αρη με τον ΠΑΟΚ. 

Σήμερα στις 9 το βράδυ, αρχίζει η σειρά αγώνων που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή στην Α1, με τους δύο "αιώνιους" να αναμετρώνται σε τελικούς για 17η φορά στην ιστορία τους και 12η συνεχόμενη. 

Οι "πράσινοι" αναδείχθηκαν νικητές σε δέκα περιπτώσεις και οι "ερυθρόλευκοι" σε έξι. Οι ιστορίες που συνοδεύουν αυτούς τους αγώνες είναι άπειρες, αλλά μερικές δεν θα ξεχαστούν ποτέ. 

Το 1992-93, στην παρθενική τους σύγκρουση σε τελικούς, ο ΠΑΟ δεν κατέβηκε ποτέ για το τέταρτο ματς στο ΣΕΦ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός πήρε το ματς στα χαρτιά και στη φιέστα πρωταγωνίστησε το μπαλέτο από το "Διογένης Παλλάς"! 

Το 1996, ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά στους τελικούς δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, στον πέμπτο και κρίσιμο αγώνα που έγινε στο Φάληρο, παρατάχθηκε χωρίς τον Ντομινίκ Ουίλκινς, που εξαφανίστηκε κι έφυγε στα κρυφά για τις ΗΠΑ. Εκείνο το βράδυ, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη πέτυχε την επική νίκη με 73-38, με το +35 να αποτελεί "όπλο" καζούρας προς τους "πράσινους" για πολλά χρόνια. 

Η "αυτοκρατορία" του Παναθηναϊκού, όμως, ξεκίνησε ουσιαστικά από ένα άλλο πέμπτο και τελευταίο ματς τελικών στο ΣΕΦ. Ηταν το 1999, όταν η ομάδα του Σούμποτιτς πήρε τη νίκη με 62-53, κατακτώντας το δεύτερο σερί τίτλο της. Από 'κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός -με τον Ομπράντοβιτς πια- θα έπαιρνε άλλα 11/12 πρωταθλήματα. 

Ιστορικοί έχουν μείνει και οι τελικοί του 2007. Ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από το να κάνει το break στον τρίτο αγώνα του ΟΑΚΑ, όμως μια τάπα του Διαμαντίδη στον Ακερ, δεν καταλογίστηκε ως φάουλ όπως ήθελαν οι φιλοξενούμενοι. Είναι το περίφημο non call του διαιτητή Πηλοϊδη, δηλαδή μια φάση που είναι παράβαση, αλλά δεν "γίνεται" να δοθεί. Θα υπάρξει και άλλο non call, εννιά χρόνια μετά, υπέρ του Ολυμπιακού, όμως... 

Από 'κει και πέρα, τον Ολυμπιακό τον πήρε ξανά η κατηφόρα, χάνοντας τους τελικούς από τον Παναθηναϊκό με κάθε πιθανό τρόπο: Με πλεονέκτημα έδρας δις, με μειονέκτημα έδρας και break στο ΣΕΦ και το 2013 ήταν το αποκορύφωμα, όταν οι "πράσινοι" έκαναν το sweep (3-0) με δύο εκτός έδρας νίκες. Υπήρξαν ματς με επεισόδια των οπαδών των Πειραιωτών, τελικοί που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ κι εκείνοι οι φίλοι του ΟΣΦΠ που κρύφτηκαν πίσω από μια κουρτίνα, όταν το 2013 διετάχθη η εκκένωση του γηπέδου. 

Στην Ιστορία πέρασαν και οι περσινοί τελικοί, όπου ο Ολυμπιακός αν κι έχασε το πρώτο ματς στο γήπεδό του, έκανε δύο νίκες μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού. Είναι το πρωτάθλημα που σφραγίστηκε με το τρίποντο του Σπανούλη μπροστά στον Διαμαντίδη, στην τελευταία φάση της καριέρας του Μήτσου. Ομως κι εδώ τα παιχνίδια (και ειδικά το δεύτερο ματς) κρίθηκαν με καλάθια του Σπανούλη, που είχε κάνει βήματα. Non call κι αυτά... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ