Αθλητισμος

Λάμπρος Χούτος: Η Porsche που λασπώνεται στο Survivor

Άλλοι θα πουν πως είναι κωλόπαιδο, κάποιοι θα τον χαρακτηρίσουν ιδιόρρυθμο και αρκετοί, που τον συμπαθούν, θα τον πουν παρεξηγημένο

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341964-710984.jpg

Δεν είναι καθόλου λίγοι οι Ελληνες φίλαθλοι που μαθαίνουν, ρωτούν και σχολιάζουν αυτές τις μέρες τα... κατορθώματα του Λάμπρου Χούτου στο Survivor, ανεξάρτητα με το αν παρακολουθούν ή όχι την εκπομπή του ΣΚΑΪ.  Και φυσικά φέρνουν στο νου τους τα παλιά. Αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Χούτος προσπαθούσε να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό κι ο πατέρας του που τον μανατζάριζε, τον είχε βαφτίσει... Porsche (και όχι Ferrari, όπως λανθασμένα λέγεται σήμερα) στην προσπάθειά του να τον βγάλει καλύτερο από τον Αλέξη Αλλεξανδρή, που τον έλεγε... ποδήλατο: «Δεν γίνεται να μην αγωνίζεται η Porsche, και να παίζει το ποδήλατο»! 

Αναμφίβολα οι Ferrari είναι πιο ακριβές και γρήγορες από τις Porsche, αλλά καμία αναφορά δεν θα μπορούσε να γίνει στην ιταλική εταιρεία, καθώς εκείνη την εποχή ένα τέτοιο κατακόκκινο –φυσικά– αυτοκίνητο οδηγούσε ο Αλεξανδρής! Εν τέλει, το «ποδηλατάκι» ολοκλήρωσε πετυχημένα τη σπουδαία καριέρα του, αλλά η Porsche έμεινε στα πιτς. Σίγουρα ο Χούτος στάθηκε άτυχος γιατί είχε αρκετούς και σοβαρούς τραυματισμούς, όμως στο φινάλε αυτό που μένει στη συνείδηση του κόσμου είναι τα λάθη του ίδιου του παίκτη. 

Τον καιρό που ήταν υγιής, ο Χούτος μπορούσε να κάνει παπάδες μέσα στο γήπεδο. Ευέλικτος, κοντόσωμος επιθετικός, μα με τεράστια δύναμη, ταχύτητα και εξαιρετικό τελείωμα. «Μπουκαδόρος» από τους λίγους, όπως θα έλεγε κι ο αγαπημένος του Νίκος Αλέφαντος. 

Ο Χούτος είχε πολλά παρεμφερή στοιχεία (μην ηταν και καλύτερος...) με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος –τον αγαπάς ή τον μισείς– έκανε πολύ μεγαλύτερη καριέρα από τον Λάμπρο. Ο Ντέμης σταμάτησε στα 31 του το ποδόσφαιρο ως πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος, παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης με επόμενο βήμα την προεδρία της ΑΕΚ, που αποτελούσε ένα μεγαλεπήβολο project. Ο... Survivor σταμάτησε στα 31 κι αυτός έπειτα από μερικούς μήνες θητείας ως παίκτης – προπονητής του... ΠΑΟ Κυριακίου, ομάδα στην Β΄κατηγορία Βοιωτίας, λίγο μετά το πέρασμά του από την... Πεσίνα Βάλε της Γ΄ Ιταλίας. «Πωτς γκένεν αυτό;» που λέει κι ο συμπαθέστατος Πάτρικ Ογκουνσότο. 

Βλέπετε, πέρα από τους τραυματισμούς και τις ατυχίες, ο Χούτος μπορούσε να γίνει πρωτοσέλιδο και για άλλους λάθος λόγους. Όπως, για παράδειγμα, τους αμέτρητους τσακωμούς με προπονητές και τα κάθε λογής πειθαρχικά παραπτώματα. Ο ίδιος τα αποδίδει στον εσωστρεφή χαρακτήρα του, αλλά ένας πιτσιρικάς 20-21 ετών δεν λέει σε κάποιον που έχει την ηλικία του πατέρα του ότι... «βρωμάει το στόμα σου», όπως έκανε με τον κόουτς Γιάννη Μαντζουράκη στον Ολυμπιακό. 

Είπαμε, βέβαια, ότι ο Χούτος ήξερε πολλά κιλά μπάλα. Δεν είναι χαζοί στη Ρόμα που τον πήραν σε ηλικία 15 ετών από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ούτε στην Ίντερ όταν τον απέκτησαν το 2004, αμέσως μόλις έφυγε από τον Ολυμπιακό. Απλά, εκεί, ο 38χρονος σήμερα Survivor δεν μπόρεσε να παίξει ποτέ. Ελάχιστα λεπτά συμμετοχές που στο πέρασμα αρκετών χρόνων δεν το λες κι επιτυχία. 

Καριέρα στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να μην έκανε. Κέρδισε όμως φίλους. Και δεν λέμε μόνο για τον κολλητό του Γιώργο Καραγκούνη, αλλά και για μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ζανέτι, Ιμπραΐμοβιτς, Φίγκο έχουν να πουν καλά λόγια για τον Λάμπρο. Γι’ αυτό άλλωστε μπορείς να τον δεις συχνά-πυκνά να παίζει σε αγώνες παλαιμάχων της Ίντερ, παρότι έχει φορέσει τη φανέλα της σε επίσημο ματς μόλις μία φορά και για 2-3 λεπτά! 

Ακόμη κι αν δεν κατάφερε να διακριθεί στην ελίτ, με το ταλέντο του είχε τα φόντα να πρωταγωνιστήσει είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες ομάδες του εξωτερικού. Απέτυχε. Διότι «μανούρες» δεν έκανε μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά κι αργότερα. Όπως στη Μαγιόρκα, όπου τσακώθηκε με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, από τα πιο σεβαστά ονόματα της προπονητικής στην Ισπανία. 

Την τελευταία του μεγάλη ευκαιρία την κλώτσησε το 2009. Ο Κώστας Τσακίρης, ο ιδιοκτήτης του Πανιωνίου τότε, τον πήρε στην ομάδα, τον έκανε φίλο του και του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού πολύ γρήγορα, βλέποντάς τον να σκοράρει το ένα γκολ μετά το άλλο. Ο Χούτος ένιωσε την έπαρση ενός «σταρ» με θητεία στο Καμπιονάτο και γρήγορα ήρθε σε ρήξη με τον προπονητή του, τον Έβαλντ Λίνεν. Ο κολλητός του προέδρου κατάφερε να διώξει τον πετυχημένο κόουτς, αλλά ταυτόχρονα «έφαγε» και τον εαυτό του. Βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση ώστε να πάει στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπόρεσε (πάλι) να προσαρμοστεί. Κάπου εκεί ολοκλήρωσε –ουσιαστικά– την καριέρα του. 

Τα επόμενα χρόνια, ο Χούτος έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώσπου αποφάσισε να ασχοληθεί με το kick boxing. Προπονήθηκε σκληρά, έδειξε να έχει κλίση στο σπορ και κάπως έτσι το Survivor είναι το δεύτερο realty show που συμμετέχει στη ζωή του! Πέρυσι έλαβε μέρος στο Enfusion, ένα ταϊλανδέζικο παιχνίδι όπου διάφοροι αθλητές του kick boxing ζουν στο ίδιο σπίτι, γυμνάζονται σε ομάδες και δίνουν αγώνες μεταξύ τους. Οι εκπομπές προβλήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου και στον τελικό ο Χούτος νίκησε τον παλιό του συμπαίκτη στο Μιλάνο, τον Βραζιλιάνο Ζε Μαρία! 

Άλλοι θα πουν πως ο Χούτος είναι κωλόπαιδο. Κάποιοι θα τον χαρακτηρίσουν ιδιόρρυθμο και αρκετοί, που τον συμπαθούν, θα τον πουν παρεξηγημένο. Χαρακτηρισμοί για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις καλά, δεν είναι απαραίτητοι. Άλλωστε ένας πρόσφατος on air διάλογός του με τον παρουσιαστή του Survivor, Σάκη Τανιμανίδη, μπορεί να «περιγράψει» ιδανικά τον άνθρωπο Λάμπρο Χούτο:

«Λάμπρο, είσαι προτεινόμενος για αποχώρηση. Αν παραμείνεις στο παιχνίδι θα αλλάξεις την τακτική και τη συμπεριφορά σου»; 

«Οχι, γιατί είμαι ο εαυτός μου». 

«Και ποιος είναι ο εαυτός σου»; 

«Ο Λάμπρος»...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ