Επικαιροτητα

Σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου 1980 δολοφονείται ο Τζον Λένον

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζον Λένον δολοφονήθηκε σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου το 1980
Ο Τζον Λένον δολοφονήθηκε σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου το 1980 © EPA/JUSTIN LANE

8 Δεκεμβρίου, σαν σήμερα - Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι και άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας - Η δολοφονία του Τζον Λένον

Τι συνέβη σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή;

Το 1980 δολοφονείται ο Τζον Λένον στο σπίτι του στο Μανχάταν. Το πρώην μέλος των Beatles ήταν 40 ετών. Τον σκότωσε ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

John Lennon Dies: Dec. 9, 1980 | Archives | TODAY

Γεγονότα σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου

1660: Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα ηθοποιός. Η ηθοποιός (Μάργκαρετ Χιούζ ή η Αν Μάρσαλ) υποδύεται τη Δεισιδαομόνα στον Οθέλο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

1797: Ο Ρήγας Φεραίος μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό συλλαμβάνονται στην Τεργέστη.

1813: Πρεμιέρα για την 7η συμφωνία του Μπετόβεν.

1827: Η Τουρκία εκδίδει «Χάτι Σερίφι», με το οποίο όλοι οι «άπιστοι» χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.

1912: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.

1941:Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύττει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την από αέρος επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.

1962: Οι εργαζόμενοι σε τέσσερις εφημερίδες της Νέας Υόρκης (αργότερα οι εφημερίδες θα γίνουν εννέα) προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση για 114 ημέρες.

1966: Ώρα 02.06 πρωινή και σε διάστημα μόλις δέκα λεπτών βυθίζεται το φέρι-μποτ «Ηράκλειον» ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες.

1971: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη επαναγγείωση μυοκαρδίου με παρακαμπτήριο φλεβικό μόσχευμα στην Ελλάδα, το γνωστό ως «bypass».

1974: Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%.

1980: Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των Beatles, Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

n

1991: Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.

Γεννήσεις σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου

1861: Ζορζ Μελιέ: Γάλλος σκηνοθέτης, γνωστός για τις τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε. Θεωρείται ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μία νέα μορφή Τέχνης. Η πιο δημοφιλής ταινία του Μελιέ είναι το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune), όπου περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι, αποτελώντας μία πρώτη μορφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

1864: Καμίλ Κλοντέλ, Γαλλίδα εικονογράφος και γλύπτρια

1865: Γιαν Σιμπέλιους, Φινλανδός συνθέτης

1886: Ντιέγκο Ριβέρα, Μεξικάνος ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία για τις τοιχογραφίες του και τη σχέση του με τη συμπατριώτισσα και επίσης ζωγράφο Φρίντα Κάλο.

n

1911: Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός.

1922: Λουσιάν Φρόιντ, Βρετανός ζωγράφος 

1930: Μαξιμίλιαν Σελ, Αυστριακός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία του στην ταινία «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης».

Maximilian Schell in Judgment at Nuremberg -- "World's Guilt"

1943: Τζιμ Μόρισον, Αμερικανός τραγουδιστής- μέλος των The Doors και ποιητής. Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

The Doors - Music Video - L.A. Woman 1971 | HQ

1953: Κιμ Μπάσιντζερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1966: Σινέιντ Ο’ Κόνορ, Ιρλανδή τραγουδίστρια. Άφησε εποχή με το τραγούδι «Nothing Compares to U»

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (Official Music Video) [HD]

Θάνατοι σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου

1793: Μαντάμ Ντιμπαρί, Γαλλίδα κόμισσα και επίσημη ερωμένη του Λουδοβίκου ΙΕ’

1971: Ελένη Ουράνη, Ελληνίδα ποιήτρια και κριτικός, η οποία έγραφε με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο, Άλκης Θρύλος. Υπήρξε σύζυγος του ποιητή Κώστα Ουράνη και κόρη του πλουσιότατου οικονομολόγου και πολιτκού της Αθήνας Μιλτιάδη Νεγρεπόντη.

1978: Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή ρωσικής καταγωγής πολιτικός και 4η πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ.

1980: Τζον Λένον, Βρετανός τραγουδιστής-μέλος των Beatles, συνθέτης, στιχουργός και αγωνιστής για την παγκόσμια ειρήνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ