Επικαιροτητα

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο Μr Facebook έχει γενέθλια σήμερα 14 Μαΐου

Γεννήθηκε το 1984 - Η βιογραφία του - Η viral φωτό στην Ακρόπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg), ιδρυτής Facebook - Σύμφωνα με τη βιογραφία του έχει γενέθλια σήμερα 14 Μαΐου
Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg), ιδρυτής Facebook - Σύμφωνα με τη βιογραφία του έχει γενέθλια σήμερα 14 Μαΐου © EPA/ETIENNE LAURENT© George Frey/Getty Images/Ideal Image

Γενέθλια για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) σήμερα, 14 Μαΐου. Η βιογραφία του ιδρυτή του Facebook (και νυν Meta) ξανά στην επικαιρότητα.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Μαΐου, το 1984. Ο ιδρυτής του Facebook με περιουσία που τον κατατάσσει στις πρώτες θέσεις στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχει γενέθλια και κλείνει τα 38 έτη.

Από την προηγούμενη φορά που είχε γενέθλια, υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη: To Facebook άλλαξε όνομα σε Meta. Μιλώντας για το metaverse ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ εξέφρασε το όραμά του για ένα διαδίκτυο με περισσότερη, ουσιαστικότερη και αμεσότερη συνδεσιμότητα, όπου η εικονική πραγματικότητα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής που οδηγεί σε πόρτες, οι οποίες ήταν μονάχα ανοικτές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 

Ο ιδρυτής του Facebook (ή meta πλέον) θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της γενιάς του, όπως φαίνεται και από μια γρήγορη ματιά στη βιογραφία του. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έπιασε την κατάλληλη στιγμή τον σφυγμό της εποχής του, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τη δυναμική του διαδικτύου και κατ' επέκταση των social media -γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook / Meta έσπευσε να αγοράσει το Instagram και να το εντάξει στη «ναυαρχίδα» των επιχειρήσεών του πριν το συγκεκριμένο social media «εκτοξευτεί» και γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Αυτό που ξεκίνησε το 2004 ως «Thefacebook» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να επικοινωνούν οι φοιτητές μεταξύ τους, εξελίχθηκε στον «βασιλιά» των social media με τρομακτική επιρροή παγκοσμίως. Έξι χρόνια αργότερα, το 2010, το περιοδικό TIME τον ανέδειξε σε Πρόσωπο της Χρονιάς. Με το Facebook λέξεις όπως «φίλοι», «like», «ανάρτηση», «ποστάρισμα», «τοίχος», «κατάσταση» και «λογαριασμός» μπήκαν στο καθημερινό λεξιλόγιο, καθώς το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης γινόταν όλο και πιο δημοφιλές με το πέρασμα των ετών.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να έρχεται στην επικαιρότητα για το θέμα με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τις κυβερνοεπιθέσεις ή για την απαγόρευση στον Τραμπ να «ποστάρει» στο Facebookωστόσο ο Μark Ζuckerberg δεν παύει να αποτελεί «θέμα συζήτησης» σε ότι και να κάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη φωτογραφία στην οποία ο Ζάκερμπεργκ έβαλε τόσο αντηλιακό που θύμισε τον Τζόκερ, και το βίντεο όπου ζητά συμβουλές από τον Μπιλ Γκέιτς για το πτυχίο του, μέχρι την απόφασή του να ονομάσει την κατσίκα του «Bitcoin», προκαλώντας αναστάτωση.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ - Ποιος είναι - Η βιογραφία

Ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να προγραμματίζει ενώ ακόμα ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο.

Ο διάσημος προγραμματιστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος δημιούργησε το Facebook μαζί με τους Εντουάρντο Σαβερίν, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιούζ (σ.σ. συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ). Το Facebook έκανε την επίσημη πρώτη του στις 4 Φεβρουαρίου 2004. Ο Arie Hasit ήταν ο πρώτος χρήστης που δεν ανήκει στους ιδρυτές, ο οποίος άνοιξε λογαριασμό. «Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω» είχε αναφέρει ο Ζάκερμπεργκ για την απόφασή του να αφήσει στη μέση τις σπουδές του στο Χάρβαρντ προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Facebook.

Τα γραφεία του αμερικανικού κολοσσού βρίσκονται στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι στο No5 της λίστας του Forbes για το 2021, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 97 δισ. δολάρια. Ο Μark Ζuckerberg ήταν ένας από τους Αμερικανούς μεγιστάνες που αύξησαν τον πλούτο τους εν μέσω πανδημίας.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) γίνεται 38 ετών - Ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα 14 Μαΐου το 1984 - Είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη σύμφωνα με το Forbes
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) γίνεται 37 ετών - Ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα 14 Μαΐου το 1984 - Είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη σύμφωνα με το Forbes © EPA/ETIENNE LAURENT

Όσοι παρακολουθούν και μελετούν τη βιογραφία του θεωρούν κομβική την απόφασή του να πει «όχι» στη Yahoo, στην πρόταση που του έγινε να πουλήσει το Facebook. Η Yahoo του πρόσφερε το ποσό του 1 δισ. δολαρίων. Ο Ζάκερμπεργκ, όμως, είχε άλλα σχέδια, όποως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Το Facebook σε αριθμούς - Πόσους χρήστες έχει - Τα ετήσια έσοδα

Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής στο Facebook είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την «Ivy League» (σ.σ. ομάδα από 8 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ). Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη, αρκεί να ήταν 13 ετών και άνω.

Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Πλέον έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, η εταιρεία αξίζει περισσότερα από 500 δισ. δολάρια. 

To Facebook έκανε «πρεμιέρα» το 2004 με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) να είναι ένας από τους ιδρυτές
To Facebook έκανε «πρεμιέρα» το 2004 με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Μark Ζuckerberg) να είναι ένας από τους ιδρυτές © EPA/JULIEN DE ROSA

Ακολουθούν 7+1 στοιχεία για το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, με εφαρμογές που ξεκινούν από την εργασία και φτάνουν μέχρι τη διασκέδαση.

  1. 28.07 δισεκατομμύρια δολάρια: Τα έσοδα του Facebook το 2020
  2. 2.8 δισεκατομμύρια οι ενεργοί χρήστες του Facebook/μήνα
  3. 1.84 δισεκατομμύρια οι ενεργοί χρήστες/ημέρα
  4. 4 εκατομμύρια επισημάνσεις «μου αρέσει» (Like) κάθε λεπτό από τους χρήστες.
  5. 35 εκατομμύρια άνθρωποι/ημέρα ενημερώνουν την «κατάστασή» τους στο Facebook.
  6. 60,6% των χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποιούν το Facebook.
  7. 88% των χρηστών έχει πρόσβαση σε κινητές συσκευές. Μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός αγγίζει το 70%. Πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται για ειδήσεις και νέα ή κανονίζουν συναντήσεις μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, μπαίνοντας στο Facebook.
  8. 85% των κατόχων smartphone χρησιμοποιούν τη σχετική εφαρμογή.

Πρισίλα Τσαν - Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Το 2012 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του. Με την Πρισίλα Τσαν (Priscilla Chan) αποκτούν δύο παιδιά: Μάξιμα Ζάκερμπεργκ και Όγκαστ Τσάν Ζάκερμπεργκ.

Σε γενικές γραμμές επιδιώκει να κρατά την οικογένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν λείπουν, πάντως, και οι στιγμές που ο ιδρυτής του Facebook δημοσιεύει βίντεο και εικόνες από την καθημερινότητά του. Στα πιο χαρακτηριστικά είναι το βίντεο που τον δείχνει να κάνει κάμψεις, έχοντας το παιδί του στην πλάτη με μάρσιπο. Το 2021 με αφορμή τη γιορτή της μητέρας είχε δημοσιεύσει στο Instagram μια φωτογραφία της Πρισίλα Τσαν με τα δυο τους παιδιά.

Οι κόρες του Ζάκερμπεργκ φιλούν τη μαμά τους, η οποία χαμογελά. «Χαρούμενη γιορτή της μητέρας στην Πρισίλα, στην υπέροχη μαμά μου και σε όλες τις μαμάδες εκεί έξω» είχε γράψει στη λεζάντα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Ο CEO του Facebook δεν κρύβει την αγάπη του για τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν, η οποία του έχει «κλέψει» την καρδιά, δηλώνοντας ευτυχισμένος στο πλευρό της.

Inside the home of Facebook CEO Mark Zuckerberg and wife Priscilla Chan

Σε συνέντευξή του το 2016 είχε γνωστοποιήσει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει όταν ξυπνά το πρωί είναι να «τσεκάρει» το κινητό του και να μπαίνει στο Facebook για να διαπιστώσει τι γίνεται στον κόσμο. Όπως είχε επισημάνει ο δημοσιογράφος στη συνέντευξη, ο Ζάκερμπεργκ, σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, πρώτα γυμνάζεται το πρωί και μετά κάνει μπάνιο.

Mark Zuckerberg morning routine

Όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέβηκε στην Ακρόπολη και δεν τον κατάλαβε κανείς

Το 2019 ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε αφήσει τους πάντες άφωνους στην Ελλάδα.

Σε μια incognito επίσκεψη του στην Αθήνα, είχε ανέβει στην Ακρόπολη προκειμένου να γιορτάσει παρέα με την Πρισίλα Τσαν τα «7 χρόνια φαγούρα».

Η ανάρτησή του στο Facebook, μαζί με τη σύζυγό του, με φόντο τον Παρθενώνα, είχε γίνει viral, με το ζευγάρι να γιορτάζει την έβδομη επέτειο του γάμου τους.

 

Celebrating 7 years of happy marriage at the temple for the goddess of wisdom.

Δημοσιεύτηκε από Mark Zuckerberg στις Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

 

Ο «τζόκερ» Μαρκ Ζάκερμπεργκ - Τι αποκάλυψε για τη viral φωτό με το αντιηλιακό από τις διακοπές στη Χαβάη

Το 2020, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, κυκλοφόρησε φωτογραφία με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ πάνω σε Efoil (ηλεκτρονική ιστιοσανίδα) στη Χαβάη, με το πρόσωπο γεμάτο αντιηλιακό.

Άμεσα οι χρήστες στα social media τον χαρακτήρισαν «Τζόκερ». Σχεδόν έναν χρόνο μετά ο Αμερικανός επιχειρηματίας και CEO του Facebook γνωστοποίησε λεπτομέρειες για τη viral φωτό με το αντιηλιακό.

Όπως είπε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε live συνομιλία του στο Instagram με τον Adam Mosseri, το αντηλιακό ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια να κρυφτεί από έναν παπαράτσι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ