Τεχνολογια - Επιστημη

Τι είναι το metaverse και γιατί το Facebook αλλάζει σε meta

Ποιος επινόησε τον συγκεκριμένο όρο - Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To metaverse είναι ο νέος εικονικός κόσμος που θέλει να γίνει το Facebook, αλλάζοντας σε meta και ενσωματώνοντας σταδιακά την εικονική πραγματικότητα
To metaverse είναι ο νέος εικονικός κόσμος που θέλει να γίνει το Facebook, αλλάζοντας σε meta και ενσωματώνοντας σταδιακά την εικονική πραγματικότητα © EPA

Τι είναι το metaverse, αναζητεί ο κόσμος στο διαδίκτυο, μετά την ανακοίνωση του Mark Zuckerberg ότι το Facebook αλλάζει σε meta.

Στον αστερισμό του metaverse μπαίνει και επίσημα το Facebook που αλλάζει όνομα και γίνεται meta. Ο Mark Zuckerberg  έκανε σήμερα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 τις ανακοινώσεις στην ετήσια εκδήλωση «Connect».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε εκτενή αναφορά στο metaverse και το όραμά του για ένα διαδίκτυο με περισσότερη, ουσιαστικότερη και αμεσότερη συνδεσιμότητα, όπου η εικονική πραγματικότητα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής που οδηγεί σε πόρτες, οι οποίες ήταν μονάχα ανοικτές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι το Facebook προχωρεί σε 10.000 νέες προσλήψεις για την ανάπτυξη του metaverse. Σε πρώτη φάση το Facebook... meta σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία αυτής της νέας πραγματικότητας -ένα βήμα που ο Mr Facebook χαρακτήρισε «κομβικό» για το μέλλον της εταιρείας.

Τι είναι, όμως, το metaverse που trendάρει πλέον στα social media και όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει να μάθει τι σημαίνει και -το βασικότερο- τι αλλαγές φέρνει στην πράξη: από τα videogame και τα social media μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διαδικτυακή επικοινωνία.

 

 

Metaverse: Τι αλλαγές φέρνει - Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος

To metaverse είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον συγγραφέα Neal Stephenson και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1992 με τίτλο «Snow Crash».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κάνει λόγο για ένα «εικονικό περιβάλλον», που αποδίδει τρισδιάστατα το διαδίκτυο, αλλάζοντας την οπτικοακουστική -και όχι μόνο- εμπειρία του χρήστη. To metaverse αποδίδει τρισδιάστατα το διαδίκτυο, σύμφωνα με στελέχη σε εταιρείες videogame, οι οποίες εδώ και καιρό δεν σταματούν να ρίχνουν χρήμα στην προσπάθειά τους να φέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους gamers.

Είναι ένας διαδικτυακός κόσμος με πλήθος εικονικών κοινοτήτων, άμεσα συνδεδεμένων μεταξύ τους, όπου οι χρήστες μπορούν να παίξουν, να εργαστούν και να συναντηθούν, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας (VR)  και επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Και φυσικά σε άμεση επαφή με το smartphone ή άλλες συσκευές. Το metaverse, όμως, φιλοδοξεί να αλλάξει και πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων όπως είναι η ψυχαγωγία, η επικοινωνία αλλά και τα ψώνια.

Είσοδο στο metaverse κάνει και επίσημα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg), αλλάζοντας το Facebook σε meta
Είσοδο στο metaverse κάνει και επίσημα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg), αλλάζοντας το Facebook σε meta © YouTube

Το Facebook γίνεται meta, καθώς ο Mark Zuckerberg μπαίνει στον κόσμο του metaverse
Το Facebook γίνεται meta, καθώς ο Mark Zuckerberg μπαίνει στον κόσμο του metaverse © EPA

Οι επικριτές του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίζονται ότι το Facebook αλλάζει σε meta στον απόηχο των Facebook Papers και των νέων αποκαλύψεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σχέδιο για το metaverse μόνο επιστημονική φαντασία δεν είναι, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί στρέφουν την προσοχή τους προς τα εκεί. Το Facebook που γίνεται meta φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ